Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

SONDAJ: Atitudinile românilor față de legile actuale și aplicarea lor

0

Românii susțin înăsprirea legilor, dar nu doresc să fie implicați în controlul respectării acestora.

În perioada 17-20 octombrie 2016, Institutul de Studii Sociale şi Politice a efectuat un sondaj de tip CATI reprezentativ la nivel național cu scopul identificării atitudinii românilor față de legile din România și modul în care acestea ar trebui aplicate. Printre temele studiate se numără: atitudinea față de legile privind protecția animalelor, evaluarea reglementărilor rutiere și modul de aplicare a sancțiunilor.

1

Protejarea animalelor

În contextul cazului recent mediatizat al ursului din Sibiu și al altor situații în care animalele nu sunt tratate civilizat, participanții la studiu au fost întrebați dacă pedepsele împotriva celor care fac rău animalelor ar trebui înăsprite. Majoritatea românilor (85%) ar fi de acord cu această măsură, dintre care cei mai mulți sunt tineri între 18 şi 34 de ani. De asemenea, femeile şi persoanele cu studii sub medie sunt interesate, într-un procent mai mare, de înăsprirea legii privind protecția animalelor.

Considerați că ar trebui înăsprită legea împotriva celor care fac rău animalelor?

Reglementări rutiere și aplicarea sancțiunilor în trafic

Două treimi dintre români cred că ar trebui înăsprite sancţiunile din Codul Rutier, iar 27% sunt împotriva schimbării acestora. Categoriile de persoane care susţin într-o mai mare măsură înăsprirea sancţiunilor sunt cea a românilor cu studii sub medie, a celor cu venituri lunare de sub 1000 de lei şi a femeilor.

Credeți că ar trebui înăsprite sancțiunile din Codul Rutier?

Aproximativ 90% dintre români cred că Poliţia Română ar trebui să fie mai eficientă în aplicarea legii. Femeile sunt cele care susţin, într-un procent mai mare, comportamentul mai sever al Poliţiei.

Credeți că Poliția Română ar trebui să fie mai eficientă în aplicarea legii?

Luând în considerare o propunere mai veche privind obligativitatea șoferilor de a utiliza camere video în autoturisme pentru a filma activitatea în trafic, subiecții studiului au fost întrebați dacă ar fi de acord cu o astfel de reglementare rutieră. Peste jumătate dintre români sunt de părere că șoferii nu ar trebui obligați să filmeze fiecare drum pe care aceştia îl fac cu autoturismul. Categoriile care se opun într-o mai mare măsură montării acestor echipamente video sunt tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, bărbaţii, locuitorii din oraşe, persoanele cu studii peste medie şi cu venituri ridicate.

Credeţi că Poliţia Română ar trebui să oblige participanţii la trafic să filmeze fiecare drum făcut cu maşina?

Rezultatele prezentate fac parte dintr-o cercetare cantitativă reprezentativă la nivel național cu o marjă de eroare de +4%. Eșantionul studiului a fost de 820 de respondenți cu vârsta peste 18 ani. Metoda de culegere a datelor a fost interviul telefonic. Studiul a fost realizat la comanda ARENAS, organizaţie non-guvernamentală a cărei activitate este centrată pe educaţia non-formală.

Institutul de Studii Sociale și Politice (ISSPOL) este o instituție ce se ocupă cu studiul socialului și cu analiza politică și electorală. Acesta este membru al CULT Group din care mai fac parte Cult Market Research, CALL2B și ARENAS (ONG). Institutul de Studii Sociale și Politice oferă atât servicii clasice de cercetare, cât și soluții integrate pentru campaniile electorale.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.