Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ateliere gratuite de responsabilitate financiara pentru 724 de elevi din Romania

0

Odată cu finalul lunii mai, Fundaţia Noi Orizonturi a încheiat proiectul „Lideri juniori, gata de acţiune!”, în cadrul căruia 724 de elevi, din 24 de localităţi din România, au participat la ateliere de responsabilitate financiară gratuite. Proiectul a fost realizat cu sprijinul ING Bank România şi a implicat 34 de unităţi de învăţământ din ţară.

Fundatia Noi Orizonturi_Ateliere SMART si de IMPACT 5

Atelierele de responsabilitate financiară continuă să fie o necesitate în ţara noastră, având în vedere că România încă deţine ultimul loc în Uniunea Europeană în ce priveşte cunoştinţele de educaţie financiară pe care le au locuitorii ţării, conform celui mai recent studiu al Băncii Mondiale.

În prima fază a proiectului „Lideri juniori, gata de acţiune!”, 85 de liceeni din cadrul Cluburilor de voluntariat IMPACT susţinute de Fundaţia Noi Orizonturi au fost pregătiţi să devină traineri de responsabilitate financiară.

Timp de 5 zile, sub îndrumarea unor traineri profesionişti, liceenii voluntari au urmat sesiuni intense de formare. În cadrul acestora, au învăţat lucruri esenţiale despre leadership, pregătirea în detaliu a unor cursuri de responsabilitate financiară şi au dobândit cunoştinţe legate de bugetul personal şi al familiei, economii, precum şi gestiunea finanţelor.

„Încă de la trainingul din februarie am fost extrem de entuziasmaţi de acest proiect şi ne-am bucurat foarte mult că am reuşit cu adevărat să transmitem lucrurile învăţate mai departe colegilor noştri, care au fost foarte încântaţi de acest exerciţiu”, declară Luiza din Cugir, elevă şi trainer IMPACT.

În cea de-a doua etapă a proiectului, cei 85 de traineri liceeni au susţinut ateliere de responsabilitate financiară pentru colegii lor de liceu, dar şi pentru colegii lor mai mici, de gimnaziu sau şcoală primară. Astfel, 639 de elevi au participat la ateliere distractive şi pe înţelesul lor. Aici au învăţat lucruri practice, pe care le pot aplica în viaţa de zi cu zi pentru a avea un comportament financiar sănătos: cum se construieşte un buget personal, ce beneficii şi riscuri reprezintă un împrumut sau soluţii pentru economisire.

,,Am învățat să-mi gestionez bugetul, să îmi organizez cheltuielile după priorități și să economisesc banii. Consider că a fost un curs util deoarece informațiile pe care le-am acumulat mă vor ajută într-un mod practic, zilnic. Mi-a plăcut modul interactiv de a prezenta informațiile”, spune Raluca din Iaşi, elevă participantă la atelierele de responsabilitate financiară.

Proiectul s-a desfăşurat în perioada noiembrie 2015 – mai 2016, sub deviza „$MART şi de IMPACT”, în 24 de localităţi din România: Iaşi, Adjud, Alba Iulia, Caransebeş, Călăraşi, Cluj-Napoca, Constanţa, Cugir, Drobeta Turnu-Severin, Galaţi, Hârşova, Panciu, Petroşani, Piatra Neamţ, Podu Iloaiei, Roman, Râmnicu Vâlcea, Satu Mare, Uricani, Vaslui, Zalău, Pildeşti, Uricani, Dej.

Acest proiect a fost realizat cu o finanţare de 25.300 EUR, oferită de ING Bank România.

Despre:

De 15 ani, Fundaţia Noi Orizonturi se dedică tinerilor şi comunităţii. Prin programe iniţiate în România, cu ecou internaţional, Fundaţia Noi Orizonturi creează contexte prin care tinerii îşi dezvoltă abilităţi de viaţă şi valori sănătoase (comunicare, lucru în echipă, încredere etc) şi devin mai responsabili şi implicaţi în comunitate. Programele desfăşurate la nivel naţional sunt: IMPACT – educaţie prin proiecte pentru comunitate; şi VIAŢA – prima tabără de educaţie prin aventură din România. Partener strategic al Fundaţiei Noi Orizonturi: Romanian-American Foundation.

Programul IMPACT al Fundaţiei Noi Orizonturi este prezent în peste 130 de unităţi de învăţământ din România. Astfel, peste 300 de profesori şi aproape 3000 de elevi voluntari se implică în proiecte prin care îşi ajută oraşul sau satul în care trăiesc. Datorită rezultatelor sale, modelul educaţional IMPACT a fost preluat şi la nivel internaţional, în alte 12 ţări, printre care SUA, Republica Dominicană, Armenia şi Albania.

ING Bank România este parte a ING Group, instituţie financiară internaţională globală, care oferă servicii bancare unui număr de peste 33 de milioane de clienţi individuali, companii sau instituţii din peste 40 de ţări. Înfiinţată în 1994, ING Bank România este în prezent o bancă universală, oferind produse şi servicii tuturor categoriilor de clienţi – companii mari şi mici, instituţii financiare, mici antreprenori şi persoane fizice.

Despre autor

avatar

Misiunea Fundaţiei Noi Orizonturi este de a promova modele de educaţie prin experienţă de calitate, care dezvoltă abilităţi de viaţă în rândul tinerilor, ca o strategie de dezvoltare durabilă a societăţii. Fundaţia Noi Orizonturi îşi doreşte o lume în care toţi tinerii se implică pentru binele comun al tuturor şi simt că pot face o diferenţă în societate.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.