Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Ateliere de conservare și restaurare contribuie la promovarea patrimoniului cultural în  rândul elevilor din Țara Făgărașului

0

Asociația Renascendis vă invită marți, 20 iunie, orele 17.00, la Cetatea Făgărașului, la târgul de științe care marchează încheierea primei ediții a Fondului Științescu Țara Făgărașului, în prezența echipelor celor 10 proiecte care au beneficiat de finanțare prin acest program.

Bărcut, măsurând nivelul radiațiilor UV

Asociația Renascendis va prezenta în cadrul evenimentului rezultatele proiectului Mici conservatori, mici restauratori, derulat în perioada 15 ianuarie – 15 iunie 2017, prin care au fost organizate o serie de ateliere interactive despre restaurarea și conservarea patrimoniului cultural adresate elevilor de gimnaziu și liceu din Țara Făgărașului.

Scopul proiectului a fost de a-i ajuta pe elevi să descopere cum noțiunile teoretice de chimie, fizică sau biologie învățate la școală au aplicații în domeniul protejării patrimoniului cultural.

Aproximativ 30 de elevi de liceu de la Colegiul Național ”Doamna Stanca” din Făgăraș și 80 de elevi de gimnaziu de la școlile din Șoarș, Bărcut, Bruiu, Cincu și Cârța au participat în total la 15 ateliere interactive – vizite la monumente locale și laboratoare tematice.

În cadrul vizitelor pe teren elevii au aflat cum se analizează starea de conservare a unei clădiri istorice sau a unui obiect vechi, ce înseamnă restaurarea unui monument și ce poate face comunitatea din care fac parte pentru a proteja patrimoniul local.

 

Participanții au folosit aparate de investigare și măsură profesionale pentru a analiza umiditatea, temperatura, intensitatea luminoasă, nivelul radiațiilor UV, nivelul PH-ului din sol, spectrul culorilor etc. Au identificat factorii de mediu care pot afecta starea unei construcții vechi sau a unui obiect, în funcție de materialul și tehnica în care este lucrat, și ce se poate face pentru a limita degradarea acestora.

În cadrul laboratoarelor, elevii au analizat la microscoape probele prelevate în timpul vizitelor (sol, mușchi, tencuială, fragmente de lemn afectat de umezeală din podea etc.).

Liceenii au completat fișe de conservare pentru o serie de obiecte vechi păstrate în biserica evanghelică din Făgăraș, au vizitat și alte obiective locale (biserica reformată, sinagoga) și au participat la laboratoare despre conservarea și restaurarea fotografiilor, documentelor și cărților vechi, folosind ca exemple obiecte din colecția Renascendis.

Proiectul și-a îndeplinit obiectivele de a-i introduce pe elevi în lumea restaurării prin intermediul activităților interactive, folosind tehnologie modernă de investigație și măsură indisponibilă ca dotare uzuală a laboratoarelor școlare (microscoape, umidometre, UV-metru, PH-metru, luxmetru, termohigrometru, telemetru etc.), și totodată de a-i ajuta să-și fixeze anumite noțiuni teoretice de fizică, chimie și biologie.

Toate aceste activități contribuie la realizarea obiectivului pe termen lung al proiectului: construirea unei relații între patrimoniu și comunitate și implicarea tinerilor în gestionarea problemelor pe care le are patrimoniul în România.

Proiect finanțat prin Fondul Științescu Țara Făgărașului

Asociaţia  Renascendis  este  o  organizaţie  neguvernamentală  nonprofit ale cărei obiective sunt: protejarea, conservarea, restaurarea, recuperarea, promovarea şi reutilizarea patrimoniului cultural material şi imaterial, mobil şi imobil din Transilvania, ajutorarea comunităţilor rurale şi urbane slab dezvoltate în procesul de refacere economică, socială şi dezvoltare sustenabilă, precum şi sprijinirea tinerilor – în special a studenţilor şi cercetătorilor debutanţi în demersurile lor de specializare profesională.

Asociația Renascendis își desfășoară activitatea în satul Felmer, comuna Șoarș, județul Brașov, unde a preluat în administrare ansamblul bisericii evanghelice fortificate, clădirea fostei şcoli evanghelice şi fosta casă parohială evanghelică, pentru a le restaura, moderniza şi reutiliza în beneficiul comunităţii locale şi pentru propriile proiecte.

www.renascendis.org

http://renascendis.blogspot.ro

www.facebook.com/Renascendis

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.