Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asocierea, o soluţie pentru producţia agricolă locală

0

Romania se distinge în Uniunea Europeană prin fertilitatea solului și potențialul agricol deosebit. Lipsa unor tehnologii adecvate, dar și modalitățile – nu întotdeauna potrivite – de implicare a comunităților rurale în procesul de dezvoltare au dus la productivitate redusă.

Programul LEADER a arătat importanța acordată abordării de jos în sus în cadrul strategiei de dezvoltare rurală în țările UE. Astfel, comunitățile locale determină care sunt nevoile zonei în care trăiesc, care sunt modalităţile de satisfacere a acestora şi cum poate fi pus în valoare potenţialul endogen, acțiuni în urma cărora spațiul rural va evolua în folosul comunităţilor locale.

Dezvoltarea comunitară este factor de dezvoltare durabilă, fiind o investiție pe termen lung ce urmărește creșterea capacității colectivităților umane de participare, implicare și decizie.

Fundația PACT – Parteneriat pentru Actiune Comunitara împreună cu Romanian-American Foundation (RAF) lansează proiectul „Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă”. Acest proiect își propune să stimuleze crearea de grupuri de inițiativă ale fermierilor locali, oferind asistență și consultanță pentru dezvoltarea unor forme asociative în agricultură, cu scopul valorificării pe piața a producției, creșterii eficienței și dezvoltării economice și sociale a comunităților locale.

În prima etapă, consultanții și facilitatorii PACT vor cerceta, pe baza unei metodologii specifice dezvoltării comunitare, 7 comunități rurale din trei județe: Bălilești, Hârtiești, Mărăcineni (Argeș), Ariceștii Zeletin, Valea Plopului (Prahova), Dracea și Suhaia (Teleorman). Scopul acestor vizite este a evalua potențialul de resurse și interesul comunității (autorități publice, instituții și organizații, simpli cetățeni, grupuri vulnerabile etc.) pentru inițierea procesului de consultanță și asistență tehnică.

Vor fi selectate trei comunități în care echipa PACT va facilita coagularea grupului de inițiativă format din 5-10 fermieri. În fiecare dintre cele trei comunități se va organiza un atelier de antreprenoriat pentru grupul de inițiativă, care va avea ca rezultat concret generarea și dezvoltarea unei idei de afaceri. Va fi selectată cea mai bună idee de afacere pentru agricultura locală. Fundația PACT, în calitate de partener ce asigură asistență tehnică, va sprijini grupul de inițiativă pentru a deveni o entitate agricolă asociativă viabilă. Va oferi facilitare și consultanță pentru ca grupul să-și dezvolte viziunea și misiunea pe termen lung, să identifice cea mai potrivită formulă de asociere pentru comunitatea locală și pentru concretizarea ideii de afaceri selectate.

În  cadrul acestui proiect, PACT va organiza pentru prima dată în România un atelier de lucru – Participatory Impact Pathway Analysis (PIPA) – ca instrument de monitorizare, evaluare și ajustare a unui proiect inovator într-o comunitate, având ca rezultat direct alinierea nevoilor, așteptărilor și comportamentelor tuturor actorilor locali (organizații comunitare, autorități și instituții locale, potențiali consumatori din orașele din proximitate etc), pentru a asigura un impact optim al proiectului.

Proiectul  ”Inițiativă comunitară pentru agricultură sustenabilă” este implementat de Fundația PACT în cadrul programului „Dezvoltare Rurală prin antreprenoriat și asociere” initiat si finanțat de Romanian-American Foundation (RAF) si derulat in parteneriat cu CIVITAS, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile (FDSC), Centrul de Mediere şi Securitate Comunitară (CMSC), Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE) şi Centrul pentru Educaţie Economică şi Dezvoltare (CEED).

————————————-

Fundatia PACT contribuie la dezvoltarea sustenabilă a comunităților prin promovarea inițiativelor locale și regionale, a parteneriatului și a responsabilității sociale. Oferim instruire, consultanță, facilitare și mică finanțare grupurilor interesate să deruleze proiecte comunitare și afaceri sociale sau culturale pentru dezvoltarea comunităților pe care le reprezintă. Până în prezent, am finanțat 95 de proiecte comunitare în comunităţi mici şi mijlocii din sudul României, am facilitat crearea a peste 150 de parteneriate şi am îmbunătăţit viaţa a peste 6.000 de persoane din medii dezavantajate.

www.fundatiapact.ro

www.facebook.com/FundatiaPACT

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.