Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociatia REPER21 este „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!”

0

Cristiana Bobarnac, vicepresedinte REPER21 si coordonator al campaniei video „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!” discuta despre contributia Asociatiei la dezvoltarea durabila si despre schimbul de experienta si bune practici in cadrul platformei online Societal.ro.

 

Cu ce se ocupa Asociatia REPER21?

“Asociatia REPER21 se ocupa cu promovarea valorilor si principiilor dezvoltarii durabile. REPER21 se traduce prin “Reteaua Europeana pentru Promovarea unei Economii Responsabile in Secolul 21” sau putem sa ne legam de Agenda 21 de dezvoltare locala. Actiunile noastre din 2006 cand ne-am infiintat au imbinat metodele creative si aici vorbesc de metode de exprimare artistica – o arta de interventie o numim noi – o arta care patrunde in spatiul public si comunica consumatorului si cetateanului de rand, o arta care influenteaza, sensibilizeaza, transmite un mesaj militant. Aceste metode creative sunt imbinate cu metodele conventionale, pentru ca activitatile noastre au un fundament de cunoastere si un fundament teoretic foarte puternic, cadrul nostru de referinta fiind cel al Uniunii Europene si al marilor organizatii promotoare ale dezvoltarii durabile.”

 

Prin ce mijloace promovati dezvoltarea durabila in societatea contemporana?

“REPER21 promoveaza dezvoltarea durabila pe doua niveluri: la nivel de organizatii si aici fac referire la firme, organizatii non-guvernamentale, chiar si sindicate, patronate si s-ar traduce in Responsabilitate Sociala Corporatista (RSC), dar si la nivel de individ si ma refer aici la consumul durabil – cum ne putem imbunatati comportamentul din viata cotidiana astfel incat sa avem un impact cat mai redus asupra mediului, sa fim cat mai responsabili, echitabili social. Pana in prezent am organizat o serie intreaga de campanii in spatiul public prin care am educat, sensibilizat, format cetatenii romani, pe de-o parte privind principalele probleme de mediu, mize care se discuta si sunt, ca sa spun asa, “in voga” la nivel European, dar nu numai, am incercat sa gasim si solutii pentru acestea si in acest sens am organizat o alta serie de campanii pe dezvoltare durabila. Focusul nostru a fost pe identificarea unor solutii concrete. Intr-unele din campaniile noastre am raspuns la intrebarile “Ce eco-mancam? Cum ne eco-imbracam? Cum ne eco-petrecem vacantele?” deci am marketizat putin brandul de ECO astfel incat cetatenii sa interiorizeze cat mai bine mesajul si sa simta cat mai aproape de ei aceasta dinamica, sa nu li se para ceva fabulous, ceva fantastic in care ei nu se regasesc.”

 

 

Cum convingeti ONG-urile sa se inscrie in comunitatea Societal.ro?

 

“Societal.ro este o platforma interactiva, colaborativa adresata ONG-urilor. Va avea functionalitati de retea sociala, adica eu ca si ONG voi intra pe comunitatea online Societal, imi voi face un cont, voi avea o imagine, voi avea o descriere a organizatiei mele si voi avea acces la articole si informatii care ar putea sa contribuie la dinamica societatii civile – pe de-o parte de informare, de promovare a propriilor mele activitati dar si ca sursa de educare. Ce vreau sa spun prin asta? Societal.ro va fi o biblioteca vie, dinamica. Eu ca si ONG am o anumita competenta specifica, pentru ca asta este tendinta, toti sa ne specializam intr-un anumit domeniu, am dezvoltat de-a lungul anilor o serie intreaga de resurse documentare, le fac publice pentru ca pana la urma grupul meu tinta sunt cetatenii romani, publicul larg si le pun la dispozitia altor ONG-uri pentru un schimb reciproc de cunostinte si de documente. “

Cum facilitati schimbul de cunoastere intre ONG-uri?

“In primul rand comunitatea online va avea diferite niveluri de importanta. ONG-urile care vor fi proactive si care vor avea ceva de spus vor fi partenere cu noi si vor avea un statut preferential in sensul ca ele vor injecta informatie in site transversal in toate rubricile sale. Un alt instrument important este un sistem de schimb reciproc de cunostinte, vom lansa un soft online de anunturi prin care ONG-urile isi vor arata disponibilitatea de a oferi un curs, cu beneficiul de a primi un altul in schimb. Deci este un schimb de cursuri intre pari si speram noi sa fie o metoda de succes, utilizata si agreata de membrii societatii civile. Ea are un skepsis, si anume ca singura moneda de schimb este timpul, in nici un caz banii, cursurile acestea nu vor costa nimic pana la urma.”

Cristiana Bobarnac, vicepresedinte REPER21, coordonator al campaniei video “Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila!”

 

 

Seria de interviuri „Non-profit, dar Pro-dezvoltarea durabila”

Societal invita organizatiile societatii civile la un dialog pe tema dezvoltarii durabile pornind de la propriile activitati, proiecte si experiente. Startul campaniei este dat de 30 de ONG-uri, care explica intr-o serie de interviuri care este contributia lor la dezvoltarea durabila. Campania invita toate organizatiile non-profit interesate de demersul Societal sa promoveze principiile dezvoltarii durabile. Detaliile despre cum se pot implica ONG-urile sunt disponibile pe pagina campaniei.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.