Asociația Recolamp a colectat 476 tone deșeuri de echipamente de iluminat în 2014

0

Recolamp, organizație non-profit fondată de General Electric, Osram România și Philips România în 2007, a colectat și reciclat în 2014 – 476 tone de deșeuri din echipamente de iluminat. În baza acestor rezultate, Recolamp și-a îndeplinit ținta europeană de colectare de 40%, din media cantităților puse pe piață în ultimii doi ani de către producătorii participanți în Asociație.

recolamp sigla

În 2014, Recolamp a reprezentat 164 de producători/importatori de echipamente de iluminat, cărora le-a preluat responsabilitatea legală cu privire la gestionarea deșeurilor din echipamentele electrice și electronice puse pe piață – categoria 5, conform clasificării din HG 1037/2010. În numele participanților săi, Asociația a colectat 476 de tone deșeuri din surse și corpuri de iluminat.

”Anul trecut, în medie, am ridicat deșeuri de echipamente de surse de iluminat de la 372 de generatori de deșeuri din întreaga țară. Am reușit acest lucru datorită Protocoalelor de Colaborare pe care le avem încheiate cu peste 9.900 de locații – clădiri de birouri, platforme industriale, magazine, spitale, primării, firme care se ocupă cu iluminat stradal și așa mai departe. Suntem în contact permanent cu aceste puncte de colectare. Le sunăm, le vizităm sau ne apelează chiar ei, la numărul de telefon gratuit pe care l-am pus la dispoziție. Când containerele sunt pline cu deșeuri, în maxim 10 zile lucrătoare, un colector autorizat le ridică și lasă, la schimb, noi recipiente pentru a fi utilizate în continuare. Acesta întocmește și documentația legală pentru managementul deșeurilor, ea fiind obligatorie pentru companii – de stat sau private – care doar în acest mod pot face dovada îndeplinirii obligațiilor legale pe care le au”, a declarat Béla Kovács, Director General al Recolamp.

În 2014, Recolamp a produs, distribuit și avea în utilizare la diverși parteneri – generatori de deșeuri, 17.000 de recipiente pentru colectarea deșeurilor. Orice companie din România poate solicita containere customizate și poate beneficia de infrastructura națională de colectare pe care Asociația a dezvoltat-o. Colaborarea cu Recolamp este gratuită, organizația asigurând preluarea deșeurilor de la cantitatea minimă de 20 de kilograme sau 100 de bucăți de becuri și/sau tuburi fluorescente.

Potrivit legislației naționale de mediu în vigoare, producătorul de deșeuri sau persoana fizică sau juridică ce se află în posesia acestora riscă amenzi de până la 40.000 lei dacă abandonează deșeurile de echipamente electrice sau nu se asigură că acestea sunt reciclate. Cu toate acestea, rata de conștientizare cu privire la prevederile legale în domeniu și preocuparea față de protecția mediului sunt încă domenii în care mai este loc pentru îmbunătățiri. În acest sens, așteptăm cu interes și transpunerea Directivei 2012/19/UE, document cadru cu privire la gestiunea deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE), care stabilește ținte clare și foarte ambițioase. Dacă în acest moment avem un obiectiv național general de 4 kg de  DEEE pe cap de locuitor, din care nu știm exact cât ar trebui să reprezinte echipamentele de iluminat, din 2016 vorbim clar de o țintă de colectare de 40% din greutatea medie a produselor puse pe piață, în ultimii trei ani, de către producătorii pe care îi reprezentăm. Iar ținta crește cu căte 5 puncte procentuale în fiecare an, până la 65% în 2021″ a adăugat Kovács.

În ceea ce privește rezultatele financiare ale Recolamp în 2014, cifrele exacte vor fi comunicate la închiderea situațiilor financiare. În momentul de față, rezultatele preliminare pentru 2014 indică faptul că participanții Recolamp au pus pe piață circa 6,7 mil. unități de echipamente de iluminat, cu 2% mai mult decât cifrele raportate în 2013. Prin urmare, Recolamp a înregistrat venituri de aproximativ 6.000.000 lei, reprezentând contravaloarea Timbrului Verde de 0,9 lei (plus TVA), aplicat la fiecare echipament vândut de către producătorii Asociației.

 

Logistic, Recolamp este pregătită să preia cantități tot mai mari de deșeuri, în fiecare an lărgim infrastructura națională de colectare. Dar, așa cum am mai afirmat, problema o reprezintă în continuare accesul la echipamentele de iluminat arse. Facem eforturi mari pentru a convinge tot mai mulți generatori să nu mai arunce la gunoi becurile și neoanele arse – ele sunt deșeuri periculoase.

Așadar, în 2015 vom continua campaniile de informare, investițiile în containere și avem, din nou, obiectiv asumat intern, de colectare și reciclare a minim 40% din ceea ce au comercializat producătorii pe care îi reprezentăm. În acest moment, avem certitudinea că suntem cel mai eficient și relevant actor de pe piața gestiunii deșeurilor de echipamente de iluminat. Potrivit celor mai recente date (*intermediare), publicate de Agenția Națională pentru Protecția Mediului, în 2013, în România, toți cei autorizați să se ocupe de managementul deșeurilor de echipamente de iluminat au colectat 599,27 tone. Din cantitatea totală, Recolamp a gestionat singur 476 tone, adică aproximativ 80%” a concluzionat Directorul General Recolamp.  

Despre Recolamp:

Recolamp este o organizaţie non-profit înfiinţată în septembrie 2007, autorizată de Ministerul Mediului, ce are ca membri fondatori companiile: General Electric, Osram şi Philips. Misiunea organizaţiei constă în preluarea de la producători a responsabilităţii privind gestionarea deşeurilor de echipamente de iluminat, colectarea şi reciclarea lor, în condiţii de siguranţă pentru mediu şi sănătatea populaţiei.

Mai multe informații pot fi găsite pe site-ul Asociației – www.recolamp.ro – sau la numărul de telefon 0800-888.666, care poate fi apelat gratuit pentru a solicita recipiente de colectare sau ridicarea deșeurilor colectate.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.