Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociatia React si Vodafone Romania lanseaza campania „O viata poate depinde de tine!”

1

Campania „O viata poate depinde tine!” atrage atentia asupra efectelor negative ale folosirii abuzive a numarului 112 si isi propune sa responsabilizeze publicul larg privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta

Campania este organizata de Asociatia React si Vodafone Romania in parteneriat cu Serviciul de Telecomunicatii Speciale, Serviciul de Urgente 112 si Ministerul Sanatatii

Asociatia React si Vodafone Romania a lansat azi „O viata poate depinde de tine!”, campanie de informare si educare publica privind acordarea primului ajutor in situatii de urgenta si folosirea corecta a numarului de urgente 112.

Campania „O viata poate depinde de tine!” promoveaza importanta masurilor de prim ajutor atat in ceea ce priveste accesul rapid la asistenta de specialitate, prin apelarea numarului de urgenta 112, cat si in ceea ce priveste corectitudinea realizarii manevrelor de prim ajutor pana la sosirea ambulantei.

„Derulam sub platforma „Parteneriat pentru viata” mai multe programe destinate salvarii de vieti omenesti. Am ales sa sustinem aceasta campanie intrucat 3 din 4 apeluri la 112 sunt false urgente. Campania „O viata poate depinde tine!” vine in sprijinul comunitatii pentru a responsabiliza publicul privind folosirea corecta a numarului de urgenta 112 si acordarea primului ajutor in situatii de urgenta”, a spus Inaki Berroeta, CEO Vodafone Romania.

A fi capabil sa acorzi primul ajutor in mod corect, dar si sa dai sansa celui care are nevoie de ajutor sa ajunga urgent la acesta, este o datorie morala a fiecaruia dintre noi. Cred ca putine persoane cunosc faptul ca resuscitarea facuta in primele 10 minute sporeste enorm sansele de supravietuire ale pacientului. „O viata poate depinde de tine!” transmite un mesaj puternic – fiecare dintre noi are dreptul sa primeasca ajutorul corect si la timp, atunci cand se afla intr-o situatie critica. De aceea incurajam populatia sa invete manevrele de prim ajutor, iar pe cei care folosesc numarul de urgenta 112, sa il utilizeze cu responsabilitate. O viata poate depinde de fiecare dintre noi, la un moment dat”, a spus dr. Anca Stefan, Presedintele Asociatiei React.

Campania de comunicare este concentrata pe cele doua componente 112 si masuri de prim ajutor si este sustinuta de doua spoturi TV si un spot radio. Primul va promova importanta cunoasterii masurilor de prim ajutor, iar cel de-al doilea va atrage atentia asupra efectelor utilizarii abuzive a numarului de urgenta 112. Spoturile TV vor fi difuzate in regim de anunt de utilitate publica, incepand cu luna septembrie, pe urmatoarele statii: ProTV, ProCinema, Acasa TV, MTV, Sport.ro, Prima TV, Discovery, TLC, Realitatea TV, Romantica TV, Etno, Taraf TV, Otv, Music Channel, AXC Crime, AXN Sci-fi, NG Wild, Kiss TV, B1TV, Universal Channel, Movies 24, Sport1.

Campania pentru promovarea masurilor de prim ajutor este sustinuta prin filme demonstrative, care prezinta principalele manevre de prim ajutor, explicate si ilustrate de medici specialisti din cadrul SMURD. Filmele demonstrative sunt disponibile pe site-ul campaniei, www.salvez.ro. De exemplu, stopul cardiac afecteaza anual aproximativ 70.000 de persoane, fiind considerat principala cauza de deces in Europa, conform EuroStat. Cunoasterea masurilor de prim ajutor este vitala, in acest caz resuscitarea corecta facuta in primele zece minute sporeste considerabil sansele de supravietuire.

Tot pe www.salvez.ro persoanele interesate sa invete masurile de prim ajutor in situatii de urgenta se pot inscrie pentru a participa gratuit la cursurile sustinute de catre paramedici SMURD in orasele Bucuresti, Craiova, Targu Mures, Targoviste, Piatra Neamt si Sibiu. De asemenea, in orasele mentionate, se vor desfasura mai mult de 50 de cursuri de prim ajutor special concepute pentru publicul tanar – elevi si studenti.

Sistemul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112 a fost lansat in aprilie 2005 si este administrat de catre Serviciul de Telecomunicatii Speciale. La acest numar se inregistreaza zilnic aproximativ 85.000 de apeluri la nivel national. Serviciile disponibile la 112 sunt Politia, Inspectoratul pentru situatii de urgenta, SMURD, Ambulanta, Jandarmeria, MapN, SRI, SPP, Ministerul Transporturilor prin Autoritatea Feroviara Romana si Centrul Maritim de Coordonare, Romatsa si Salvamont. Cele mai frecvente urgente pentru care este apelat 112 sunt urgentele medicale, tulburarea ordinii si linistii publice. In primele 8 luni ale acestui ani, la nivel national, 73% dintre apelurile receptionate de serviciul 112 au fost apeluri care anuntau urgente false. In Bucuresti, in perioada ianuarie-august 2011 au fost inregistrate 1,5 milioane de apeluri, dintre care 55,6% au fost false urgente.

Campania „O viata poate depinde de tine!” este organizata de catre Asociatia React si Vodafone Romania in parteneriat cu Serviciul National Unic pentru Apeluri de Urgenta 112, Serviciul de Telecomunicatii Speciale si Ministerul Sanatatii.

 

***

Vodafone Romania este divizie a Vodafone Group Plc.Vodafone este cel mai mare grup de telecomunicatii mobile din lume, cu un numar de 381 milioane de clienti in intreaga lume, inregistrat la 30 iunie 2011. Vodafone are divizii in 30 de tari de pe cinci continente si peste 40 de retele partenere in intreaga lume. Pentru mai multe informatii, vizitati www.vodafone.ro.

Asociatia REACT este o organizatie neguvernamentala, creata in 2006 pentru a veni in sprijinul actorilor societatii civile prin proiecte ample, durabile, cu impact in comunitatile vizate. Organizatia vizeaza trei domenii: sanatate publica, educatie si integrare sociala, are 5 sucursale in care lucreaza mai mult de 30 de angajati si peste 200 de voluntari. Pana in prezent, Asociatia React a obtinut 9 premii de excelenta – nationale si internationale si a contribuit la salvarea a mai mult de 120000 de vieti omenesti. www.asociatiareact.ro.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.