Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Imunis lansează IMUNIS Podcast, o serie de dialoguri inspiraționale cu și despre povești de viață rescrise după diagnostic

0

Misiunea generală a Asociației Imunis de a da o voce pacienților cu cancer din România capătă o traducere fidelă, la propriu, în cel mai recent proiect. Asociația Imunis lansează IMUNIS Podcast, o serie de dialoguri inspiraționale, povești reale cu bune, cu rele, adevăruri uneori dureroase, dar rostite cu sinceritate și asumare din dorința de a rescrie povestea post-diagnostic. Toate aceste povești sunt disponibile pe Spotify, Breaker, Google Podcasts, Pocket Casts, Radio Public, Anchor FM.

Primul episod aduce în prim-plan o discuție emoționantă despre hobby-ul de ”a vâsli spre viață”, ascultându-ți chemarea sufletului și nevoia de a te conecta tu cu tine, tu cu restul membrilor din echipă și tu cu natura: Dragon Boat-ul, un sport și mai mult decât atât. Invitatul special este Marian Băban, campion național și vicecampion european la caiac-canoe, președintele Asociației Club Sport Nautic Titanii și totodată antrenorul IMUNIS DRAGONS, prima echipă de dragon boat din România, formată exclusiv din supraviețuitoare ale cancerului la sân. Originile ancestarale ale dragon boat-ului apropie acest sport cu beneficii fizice reale de o experiență aproape mistică, așa cum se destăinuie Elisabeta și Ligia, două dintre membrele echipei IMUNIS DRAGONS invitate să ofere perspectiva lor asupra modului în care le-a ajutat participarea la antrenamentele de caiac-canoe și cum se pregătesc pentru competiția internațională din Noua Zeelandă.

Victoria Asanache, Președinte al Ascoiației Amazonia, navigator de pacienți oncologici cu experiență de peste un deceniu și peste 7000 de pacienți pe care i-a ghidat și ajutat este invitata celui de-al doilea podcast. Discuția este orientată în jurul experiențelor pacienților și o reamintire pentru noi toți că un pacient cu cancer are niște nevoi foarte clare: să fie informat, să simtă că ia el hotărâri pentru viața sa și nu în ultimul rând, să fie văzut. Ca orice altă boală, cancerul aduce cu sine un proces de învățare pe care îl declanșează în pacienți. Se spune adesea, după cum punctează Victoria Asanache – ”cancerul este boala oamenilor supărați”. Această acumulare de nemulțumiri, supărări, dezamăgiri, insatisfacții generează o stare permanentă fără diagnostic precis, ceea ce Cosmina Grigore numește ”nefericitoză”, dar care este terenul propice pentru o boală precum cancerul să se infiltreze. Ce-i de făcut? Cum scăpăm de această nefericitoză, cum ne vindecăm de supărearea cronică și cum ne rescriem povestea? Găsiți un început de răspuns în episodul al doilea IMUNIS Podcast.

Cel de-al treilea podcast o are ca invitat special pe Ada Galeș, actriță, consilier de dezvoltare personală, antreprenor și supraviețuitoare a cancerului. Temele mari abordate în acest episod sunt identitatea de sine, sentimentul de sufocare resimțit în fața avalnșei de constructe sociale cu care suntem bombardați, măștile masculinității și cum gestionăm masca invincibilului, de exemplu, și, nu în ultimul rând, cheia prin care putem accesa potențialitatea din noi – creativitatea.

O mare provocare atât în lupta cu frica în fața morții, cât și în lupta de zi cu zi pentru a evolua și a te autodescoperi este ”să dăm jos niște pereți care sunt puși acolo din falsa impresie că te țin în siguranță”, punctează Ada Galeș. Iar Cosmina Grigore, președintele Asociației Imunis continuă: ”dacă ai primit un diagnostic, acel diagnostic nu te definește. Este o fracție de timp în care sufletul tău experimentează diverse lucruri pentru ca tu să înțelegi despre ce în sufletul tău pe Pământ.”

Fără pretenția de a oferi rețete de succes, ba chiar încercând să dărâme ”zidul rețetelor”, pe lângă celelalte ziduri sufocante, care în loc să ne ajute, ne încurcă în parcursul evoluției personale autentice, IMUNIS Podcast este un proiect care își dorește să aducă un strop de inspirație în viețile celor care se confruntă cu acest diagnostic sau sunt alături de cineva drag în această ipostază, impulsionându-i să rescrie povestea, punând în prim-plan curajul!

***

Asociația Imunis a fost înființată în 2016, având ca scop continuarea proiectului inovator început de Cosmina Grigore în 2015 – Caravana Noul Pacient. Cosmina Grigore a primit tot în anul 2015 premiul Femeia Anului în cadrul galei organziate de Revista Avantaje pentru această inițiativă fapt ce a responsabilizat-o să continue crearea de programe dedicate schimbării mentalității în ceea ce privește viața post diagnostic a pacienților cu cancer din Romania.

Motto-ul Imunis este un îndemn adresat pacienților care vor să îndrăznească să își transforme viața în ciuda unui diagnostic atât de puternic: „Rescrie povestea” a fost special ales pentru a incuraja pacienții să creadă și să lupte. Toate programele Imunis sunt gândite astfel încât să le arate pacienților care sunt principalii piloni de schimbare de stil de viață pe care își pot construi transformarea. Lucrând alături de specialiști și medici, Asociația Imunis răspunde nevoilor pacienților în ceea ce privește alimentația, psihooncologia, sportul, managementul efectelor adverse, apartenența la grupuri de suport, dreptul la muncă, la încadrarea corectă în grad de handicap, dar și alte probleme cu care se pot confrunta pacienții pe termen scurt, mediu si lung.

În 2020 Imunis a semnat un acord strategic cu Autoritatea Națională pentru Egalitatea de Șanse pentru a sprijini pacienții și tot în 2020 Imunis a creat prima echipă de Dragon boat din Romania formată exclusiv din

supraviețuitoare ale cancerului de san – Imunis Dragons, punând astfel Romania pe harta internațională a acestei mișcări.

Roche, Novartis, Superbet sunt doar o parte dintre sponsorii care susțin întreaga activitate a Asociației Imunis.

Informații suplimentare găsiți pe site: http://asociatiaimunis.ro/ sau paginile de Facebook și Instagram ale Imunis:

Podcast-urile Imunis sunt disponibile pe Spotify: https://spoti.fi/3uyEXIn

Canalul de YouTube Imunis poate fi accesat aici: https://www.youtube.com/c/CosminaGrigoreletCancerhealyou

https://www.youtube.com/channel/UCpjGBX1gjhX0bX7Bk8JgmCA

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.