Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizari

0

Dincolo de statutul de organizatie neguvernamentala, nonprofit, nationala, Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania (AHSR) este o emblema a ideii de umanitarism si deschiderea spre bine acordata persoanele cu nevoi speciale: persoane cu dizabilitaţi, bolnavi cronic, batrani si alte grupuri defavorizate.

AHSRDe 24 de ani incoace, mai exact – din 1991, AHSR militeaza pentru imbunatatirea conditiilor de viata, recuperarea medicala si reintegrarea socio-profesionala a tuturor persoanelor cu nevoi speciale din Romania, indiferent de gen, varsta sau convingere religioasa.

AHSR ofera o serie larga de servicii socio-profesionale acreditate, printre care: asistenta socio-medicala; recuperare si reabilitare; ingrijire la domiciliu; consiliere sociala; informare, consiliere şi mediere profesionala; centre de zi etc.

Realizarile inregistrate de-a lungul anilor denota atat spiritul activ al Asociatiei, cat si dragostea pentru semeni. Este important de stiut ca in cadrul AHSR functioneaza Centrul de Recuperare si Reintegrare Sociala, iar de serviciile Asociatiei au beneficiat peste 10.000 de persoane defavorizate din intreaga tara.

Notabil este si faptul ca in 1998, AHSR a infiintat prima Agentie Nationala de Ingrijire la Domiciliu pentru persoanele cu dizabilitati si persoane cu mobilitate redusa, iar din 2006 – Asociatia incheie anual contracte cu CASAOPSNAJ pentru furnizarea de servicii medicale in asistenta medicala primara si cu Casa de Asigurari de Sanatate a Municipiului Bucuresti pentru furnizarea de servicii medicale in asistenta medicala de specialitate in recuperare, atat la sediul organizatiei, cat si la domiciliul solicitantilor (fizioterapie, kinetoterapie, masaj medical).

Alte tipuri de realizari au fost atinse prin implicarea in proiecte POSDRU, precum: ”Hai sa dam mana cu mana, sa pasim in viata IMPREUNA” (2009-2011) – in care s-a incurajat accesul pe piata muncii a tinerilor proveniti din institutiile de plasament si a tinerilor cu dizabilitati; “Femei de cariera de ieri, de azi si de maine” (2010–2012) – proiect ce a vizat cresterea gradului de acces pe piata muncii a femeilor de diferite etnii si imigrante; “INSERT – Construirea unei retele de reabilitare si integrare profesionala pentru persoanele cu dizabilitati din Romania, in vederea imbunatatirii accesului acestora pe piata muncii” (2011-2013) – proiect strategic de integrare pe piata muncii a persoanelor cu dizabilitati.

In prezent, AHSR implementeza proiectul ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc” – proiect dedicat dezvoltarii economiei sociale si promovarii unei societati incluzive.

In concluzie, ”pentru cei nefamiliarizati cu genul de activitati de care ne ocupam, este vorba despre munca sustinuta, zi de zi, despre o mare putere si forta de a invinge obstacolele – nu putine, dealtfel – despre a sti sa fim mereu zambitori ori de cate ori ni se adreseaza persoane cu nevoi speciale. Insa probabil ca in primul rand este vorba de SPERANTA. Precum Pasarea Phoenix ce renaste iar si iar din propria-i cenusa – oferindu-ne un legendar exemplu despre ceea ce inseamna a nu renunta, ci a spera mereu – Asociatia noastra dovedeste an de an ca nadejdile tuturor celor care apeleaza la noi sunt cu adevarat intemeiate!”, Maria Cozea, Presedinte si membru fondator AHSR.

Articolul de presa ”Asociatia Handicapatilor Somatici din Romania: istoric, misiune, realizarieste redactat in cadrul proiectului ”FIDELIS: Program integrat de dezvoltare a economiei sociale pentru persoane cu dizabilitati si femei in situatii de risc”, cod proiect: POSDRU /173/6.1/S/148313, beneficiar: Asociaţia Handicapaţilor Somatici din Romania, perioada de implementare 29.12.2014- 31.12.2015.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.