Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Asociația Dăruiește Viață sprijină acțiunea în justiție a unui pacient condamnat la moarte prin înfometare de către statul român

0

Asociația Dăruiește Viață împreună cu avocatul Cristian Băcanu, susțin demersurile legale ale pacientului Miron Visarion, care a început astăzi acțiunea în justiție împotriva Statului Român (prin instituțiile abilitate), pentru a-și obține dreptul la viață pentru el dar și pentru alți pacienți care depind de asigurarea nutriției parenterale la domiciliu pentru a supraviețui.

Pacientul Miron Visarion cere emiterea unei ordonanțe președințiale, precum și ca statul să ia măsurile necesare pentru a soluționa problema pacienților care necesită nutriție parenterală zilnic ca o condiție obligatorie pentru supraviețuire.

Hrănirea prin nutriție parenterală este un tratament postoperator care, în cazul pacienților care suferă de sindromul intestinului scurt, reprezintă o condiție obligatorie pentru supraviețuire. În lipsa acestui tratament, care constă în perfuzii zilnice cu substanțele nutritive necesare organismului pe care o persoană sănătoasă și le asigură prin absorbția în organism a meselor de peste zi pe care le poate asimila normal, pacienții cu disfuncții intestinale permanente sunt condamnați la moarte prin înfometare.

În România, nutriția parenterală este asigurată gratuit doar în secțiile de anestezie și terapie intensivă a spitalelor (în regim de internare) – conform protocolului ATI existent. Nutriția parenterală NU este asigurată în ambulator sau în regim de îngrijire a bolnavului la domiciliu. Odată ce pacientul cu disfuncție intestinală permanentă este externat din secția ATI (avându-se în vedere că bolnavii cronici nu pot petrece tot restul vieții într-o secție ATI), acesta riscă să moară prin înfometare. În aceste situații, pacientul și familia trebuie să realizeze nutriția parenterală la domiciliu, pe cheltuială proprie, chiar dacă asigurarea de sănătate este plătită la zi.

În urma unei intervenții chirurgicale pentru anevrism de arteră mezenterică superioară făcută în august 2018, pacientul Miron Visarion a rămas cu o lungime de intestin subțire restant care nu îi permite supraviețuirea fără nutriție parenterală, conform Referatului medical întocmit la data de 15.01.2019 în cadrul Institutului Clinic Fundeni. Aflat la domiciliu, el este obligat să își platească integral costul hranei perfuzabile și al medicamentelor necesare, în sumă de peste 5.000 lei lunar, fără să poată deconta nimic prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate și fără îngrijire la domiciliu.

Cu sprijinul Asociației Dăruiește Viață, avocatul Cristian Băcanu (partener specializat in litigii la MDM Legal), a depus astăzi la Judecătoria Sectorului 1 București (în numele domnului Miron Visarion), cererea sa de emitere a unei ordonanțe președințiale, prin care să se dispună obligarea pârâților la protejarea dreptului său la viață, atât prin asigurarea hrănirii intravenoase zilnice conform indicațiilor medicului curant, cât și prin decontarea gratuită, în regim de compensare 100% (fără contribuție personală), a acesteia. Urgența acestei cauze este reclamată de prejudiciul direct, imediat şi ireversibil pe care îl suferă pacientul asigurat Miron Visarion – afectarea directă a sănătăţii şi a dreptului la viaţă.

Exact acum un an, pe 20 martie 2018, platforma Declic a depus pe masa Ministrului Sănătății, Sorina Pintea o petiție cu peste 20.000 de semnături, prin care i se aducea la cunoștință această problemă extrem de gravă.  Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a promis  în cadrul întâlnirii că, până la finalul anului (n.r. 2018), firmele care oferă îngrijire la domiciliu vor putea să îi hrănească intravenos pe cei peste 15.000 de bolnavi din România, iar costurile hrănirii parenterale vor putea fi decontate prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate –  https://www.declic.ro/stiri/nutritie-parenterala-la-domiciliu .

Ministrul a informat că, la momentul respectiv, în cadrul Ministerului Sănătății erau trei comisii care discutau cum să rezolve această problemă legislativă: Comisia de Îngrijiri Paliative, Comisia de Gastro-Intestinale și Comisia ATI.

De atunci și până acum nu s-a întâmplat nimic, cu toate că înseși normele prevăzute de Constituția României, de CEDO și de Carta Drepturilor Fundamentale ale UE prevăd faptul că Statului român îi revine obligația pozitivă de a asigura un cadru normativ și instituțional care să garanteze viața cetățenilor români, deci și norme care să garanteze asigurarea hrănirii parenterale a pacienților cu nevoi speciale în acest sens, cu decontare prin Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Asociația Dăruiește Viață se dedică modernizării și dotării clinicilor din România, în special a secțiilor de oncologie,  astfel încât un numar cât mai mare de pacienți să poată beneficia de tratament la standarde europene, pentru ca sansele lor de vindecare să crească. De asemenea, derulează proiecte de advocacy pentru modificări legislative menite să ofere pacienților dreptul la viață.

PRIMUL SPITAL de Oncologie și Radioterapie Pediatrică din România se construiște în acest moment în curtea Spitalului “Marie Curie” din Capitală, cu fonduri exclusiv private, de către Asociația Dăruiește Viață.

Modalități prin care puteți susține proiectele Dăruiește Viață:

  • Redirecționarea a 20% din impozitul pe profit: https://www.bursadefericire.ro/sponsorizeaza
  • Donații online pe Bursa de Fericire – platforma online de strângere de fonduri a Asociației: www.bursadefericire.ro
  • Donații prin SMS la 8864 cu mesajul SPITAL – 4 euro/lună
  • Donarea zilei de naștere printr-o campanie pe Bursa de Fericire, prin care vă puteți implica prietenii, colegii, familia, și împreună să strângeți donații pentru Spitalul Dăruiește Viață: https://www.bursadefericire.ro/campanii
  • Likes & shares de pe paginile de Facebook și Instagram Dăruiește Viață și Bursa de Fericire

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.