Asociația Club Sportiv Nautic Titanii și-a mărit comunitatea cu 130 de sportivi cu deficiențe senzoriale

0

Provocările depășite în echipă facilitează incluziunea socială Asociația Club Sportiv Nautic Titanii și-a mărit comunitatea cu  130 de sportivi cu deficiențe senzoriale

București, 28 octombrie – După 24 de luni de activități interactive, pe apă, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii a reușit să ofere unui număr de peste 130 de copii și tineri ocazia de a practica o serie de sporturi nautice relaxante, de a afla informații utile pentru a dezvolta un stil de viață sănătos și de a socializa într-o comunitate cu valori similare. „Special Champions” este un proiect de incluziune socială prin educație și sport adresat persoanelor cu deficiențe senzoriale din București și județul Argeș care s-a desfășurat în perioada octombrie 2023 – septembrie 2024.

Participanții au învățat să vâslească împreună în barca dragon și au învățat secretele caiacului, împreună cu sportivii clubului, care au fost alături de ei la antrenamente. Un accent important a fost pus pe partea de leadership și dezvoltare personală – tinerii au participat activ la pregătirea echipamentului, organizarea activității și au descoperit abilități noi. 

Cele 131 de persoane cu deficiențe de vedere sau auz au participat la 30 de antrenamente timp de 8 luni, la București și la Bascov (Pitești). Cea mai mare provocare a proiectului a fost adaptarea procesului de training pentru vâslit în caiac și barca dragon cu ajutorul unui sistem ce conecta o aplicație digitală cu un sistem de sonorizare mobil. Astfel, persoanele cu deficiențe de vedere sau auz s-au putut sincroniza și urmări ritmul impus de antrenori, în funcție de nivelul de antrenament necesar.

Unul dintre momentele cheie ale proiectului a fost participarea la Campionatul Național de Bărci Dragon, o competiție oficială organizată de Federația Română de Kaiac Canoe la Bascov, Pitești în august 2024. În cadrul evenimentului, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii a creat o probă specială, dedicată persoanelor cu deficiențe de vedere și de auz. Patru echipe formate din copii și tineri cu deficiențe senzoriale au concurat în cadrul unor sesiuni demonstrative speciale, în fața întregii comunități sportive. 

“Ne-am bucurat să constatăm deschiderea tinerilor pentru activitățile din proiect, entuziasmul și bucuria lor de la fiecare antrenament. Fiecare frică depășită și fiecare realizare le-a oferit lecții valoroase de viață și i-a ajutat să mai multă încredere în forțele proprii. 

În plus, prin participarea la Campionatul Național am oferit un exemplu de bune practici cluburilor din țară și sperăm ca în viitor să vedem cât mai multe persoane cu deficiențe senzoriale care practică regulat un sport!”, adaugă Cristina Baban, Asociația Club Sportiv Nautic Titanii. 

Caiac-Canoe este un grup de sporturi nautice care se practică cu ambarcaţiuni uşoare, ce folosesc diferite tipuri de vâsle nefixate. Caiacul este un sport care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, capacitatea de efort și atenția distributivă. 

Barca dragon este o barcă lungă de 12 metri, în care vâslesc 10 sau 20 de persoane, coordonate de un toboșar și ghidate de un cârmaci. Este un sport de echipă care dezvoltă echilibrul, forța, îndemânarea, sincronizarea și atenția distributivă.

Dezvoltarea proiectului „Special Champions” de către Asociația Club Sportiv Nautic Titanii a devenit realitate cu sprijinul Fundației Orange, în cadrul programului Lumea prin Culoare și Sunet, cel mai mare fond de finanțare ce contribuie la îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau auditive. 

„Incluziunea socială este o prioritate în toate proiectele derulate de Fundația Orange. Când vorbim despre incluziunea persoanelor cu nevoi speciale, devine chiar o provocare pentru a realiza activități care până acum erau considerate „ de – nefăcut. Determinarea, ambiția, răbdarea, entuziasmul și perseverența persoanelor cu deficiențe de vedere sau auz ne-au demonstrat de multe ori că resursele lor sunt mult mai mari decât am fi crezut și că trebuie doar să îi sprijinim să le pună în valoare. Ne bucurăm de reușita acestui program și dorim să încurajăm și pe viitor astfel de inițiative care dau copiilor și tinerilor un dar foarte prețios pentru activitățile lor zilnice, la școală sau ca viitori angajați: încrederea că pot fi membri valoroși ai unei echipe.”  – a declarat Daniela Mita, managerul programului Lumea prin Culoare și sunet, derulat de Fundația Orange.  

De la lansarea inițiativei, Fundația Orange a susținut 52 de proiecte, în care a investit 2,75 milioane de euro.

*****

Despre Asociația Club Sportiv Nautic Titanii

Înființată în anul 2017, ACSN Titanii (Kayak Champions) se adresează în egală măsură copiilor și adulților, sportivi de performanță sau sportivi amatori. Sub îndrumarea unor antrenori calificați, cu experiență internațională, se pot practica mai multe sporturi nautice la nivel de agrement sau competițional. Este vorba despre caiac sprint, disciplina olimpică a acestui sport, dar și caiac polo, caiac de tură, stand up paddle sau barca dragon. 

Unul dintre obiectivele principale ale Asociației este și promovarea sportului, la nivel recreațional sau de performanță. Programul umbrelă „Vâslește pentru viață!” se adresează persoanelor vulnerabile (cu dizabilități fizice sau intelectuale, pacienți oncologici, copii din centre de plasament și alte categorii defavorizate) și îi încurajează să practice regulat vâslitul în caiac sau barca dragon. În anul 2024 am înființat și secția paralimpică a clubului (para-canoe și para-dragon), în cadrul căreia antrenăm sportivi sau echipe de sportivi pentru participarea la competiții locale, naționale și internaționale dedicate.

Clubul a organizat numeroase evenimente sportive printre care primul meci internațional de caiac polo din România susținut în compania echipei Mari Britanii, Turneul internațional de caiac polo București 2019 în compania echipei Israelului, Cupa Titan sau Cupa Danubius. Kayak Challenge Family & Friends este singura competiție de caiac din București dedicată exclusiv sportivilor amatori și include probe family sau pentru căței.

Pentru mai informații, accesați www.kayakchampions.ro.

Despre Fundația Orange 

Fundația Orange este o organizație non-profit care se implică în viața comunității prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viața persoanelor dezavantajate. În cei 12 ani de activitate, Fundația Orange a investit peste 7,8 milioane de euro în proiecte de educație digitală pentru persoane defavorizate și în proiecte de sănătate, educație, cultură în beneficiul persoanelor cu deficiențe de vedere și/sau de auz, în scopul incluziunii lor sociale. Principalele programe ale fundației sunt: ”Orange Digital Center”, „Digitaliada”, „Susține un ONG”, „Lumea prin culoare și sunet”, “Solidarity FabLabs” și “Centrul Digital pentru Femei”. 

Pentru detalii, vizitați www.fundatiaorange.ro.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 60 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.