ARTA 6-7, 2012

0

Acest număr dedicat fotografiei îşi propune să ofere o posibilă imagine sintetică asupra multiplelor modalităţi în care este înţeleasă şi folosită în România această artă dominantă, ”imperialistă” a actualităţii, în toate înţelesurile ei artistice, culturale, mediatice.

ARTA a invitat pe cei mai cunoscuţi artişti, critici şi curatori care s-au ocupat cu precădere de zona fotograficului în mediul românesc, să colaboreze la un număr dens din toate punctele de vedere. Cei doi coordonatori ai dosarului principal – Iosif Király şi Simona Dumitriu – au propus o secţiune transversală printr-un arhipelag de modalităţi de utilizare a acestui mediu omniprezent: de la istoria pre- şi post- 1989 a acestui gen destul de recent în câmpul vizual românesc, la prezentarea secţiilor de fotografie de la principalele universităţi de artă din România; de la proiecte concrete ale unor artişti renumiţi, la dosare de prezentare ale unor artişti încă tineri sau debutanţi; de la eseuri şi texte teoretice româneşti şi străine despre fotografie, la trecerea în revistă a felului în care aceasta este folosită în cercetarea interdisciplinară. Dacă la toate aceste abordări adăugăm interviurile, cronicile de artă românească şi internaţională, recenziile de carte de artă şi ancheta de artă – toate dedicate în bună măsură aceluiaşi numitor comun al numărului – atunci imaginea propusă de ARTA asupra modului complex, deopotrivă făţiş şi insidios, autoritar şi problematic, în care fotografia domină şi permează azi scena vizuală românească, într-o dublă mişcare de ruptură şi continuitate cu propria sa tradiţie, devine consistentă şi credibilă.

Concept grafic: Corina Gabriela Duma

Producţie: Igloomedia

Distribuţie: FAB Group Associates

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează