ARDOR câștigă, în cadrul Galei Societății Civile, Premiul I la 3 categorii diferite

0

În cadrul ediției de anul acesta a Galei Societății Civile, ARDOR a fost distinsă cu Premiul I la următoarele 3 secțiuni: „Educație, Învățământ, Cercetare”, „Proiecte pentru Tineret” și Programe.

Faptul că 3 jurii diferite au considerat că proiectele pe care le desfășurăm merită să se afle în fruntea unei liste alcătuită din alte peste 30 de proiecte la secțiunile Educație și Tineret și alte 22 de Programe reprezintă, pentru noi, o oportunitate triplă de celebrare. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de când dezbaterile au intrat pentru prima dată în România și nu cred că există un moment mai potrivit pentru a reflecta asupra tuturor experiențelor trăite în această perioadă și a impactului avut asupra mediului educațional. Dar nu mai puțin important, e un moment bun să ne uităm cu recunoștință către cei care s-au implicat și se implică, în cele mai diferite moduri, în a construi, prin intermediul dezbaterilor academice, o societate democratică, cu valori europene și spirit critic.”Emanuel Beteringhe, președinte ARDOR.

În competiția de anul acesta, ARDOR a concurat, la secțiunea Programe, cu Programul de dezbateri în liceu, aflat în desfășurare încă din 1994, atunci când au fost organizate primele activități. Scopul programului este educația liceenilor din România în spiritul valorilor democratice și reprezintă una dintre preocupările centrale ale organizației. Prin programul de dezbateri pentru elevi au trecut, în cei 25 de ani de activitate, peste 30.000 tineri. Din același demers face parte și acreditarea în 2011 de către Ministerul Educației a cursului opțional „Dezbateri, Oratorie și Retorică”, predat, în acest moment, în aproximativ 60 de licee din România, care astfel ajunge anual la peste 3000 de elevi. Nu în ultimul rând, acest program are o coordonată de formare de formatori care în ultimii 4 ani a contribuit la pregătirea a peste 800 de cadre didactice formate care îți transformă, astfel, felul în care predau la clasă.

Echipa a înscris în celelalte două secțiuni proiectul Debate as an Educational Tool, un proiect desfășurat pe parcursul a 3 ani și susținut de partenerul strategic al organizației – Romanian-American Foundation. Prin intermediul său, 500 de licee din întreaga țară (adică peste 35% din totalul liceelor din România) au fost expuse la metode deliberative și aproximativ 700 de profesori au luat contact cu noi metode de predare la clasă. Astfel, aproximativ 17000 de tineri au beneficiat de modalități diferite de predare prin intermediul cadrelor didactice care au beneficiat de formare și au aplicat apoi metodele la clasă. La acest număr se adaugă aproximativ 1800 de debateri care fac parte anual din cluburile de dezbateri administrate de membrii rețelei ARDOR.

Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) este una dintre cele mai relevante organizații neguvernamentale din domeniul educației din România. ARDOR este o rețea de asociații regionale care lucrează cu mai mult de 250 de instituții de învățământ la nivel național și are mai mult de 30.000 de beneficiari anuali. Scopul său este de a răspândi în cât mai multe contexte educaționale instrumentul numit debate și valorile asociate acestui instrument (respect, toleranță, argumentare, coerență, gândire critică etc.). ARDOR are 20 ani de experiență în programe educaționale la nivel național: organizează cursuri de formare pentru cadre didactice și tineri, dezbateri publice, concursuri de dezbateri, realizează materiale educaționale pentru folosirea metodelor de educație deliberativă la clasă sau în diverse contexte educaționale, colaborează cu instituții de prestigiu precum Ministerul Educației Naționale, Consiliul Britanic, Departamentul pentru Relații Interetnice al Guvernului României, UNICEF. 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.