Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aproape 7.000 de copii din toată țara au încercat pentru o zi meseria la care visează

0

A opta ediție a campaniei Ziua Ștafetei s-a încheiat săptămâna trecută –

Fundația elvețiană Terre des hommes a desfășurat săptămâna trecută a opta ediție a campaniei-eveniment Ziua Ștafetei, care a reușit să conecteze peste 6.770 de copii din România cu mentori din profesiile la care tinerii visează.

Campania a avut loc între 18 -22 noiembrie (ziua propriu-zisă fiind aleasă de către cei direct implicați), iar semnificația ei este cu atât mai mare cu cât în luna noiembrie întreaga lume aniversează cei 30 de ani ai Convenției cu privire la Drepturile Copilului, adoptată de Adunarea Generală a Națiunilor Unite în 1989.

Meseriile de care copiii români s-au arătat cel mai interesați sunt polițist, profesor/educator, manichiuristă, make-up artist, jandarm, pompier, mecanic auto, avocat, medic, terapeut, bucătar, ospătar, cosmeticiană, barman, informatician, militar. Nu au lipsit însă din alegerile lor nici profesiuni mai rare: arhitect, judecător, asistent social, lăutar, florar, preot, etnograf, topograf, dansator de dansuri populare, fotograf, muzician, farmacist, excavatorist.

Mentorii au fost găsiți la nivel local de profesori, care au coordonat întregul proces, în timp ce Fundația Terre des hommes a oferit acces copiilor la câțiva profesioniști de renume din București: directorul unui institut cultural, ambasador, fotograf-arhitect, ministru plenipotențiar, consilier politic, organizator de evenimente, manager de cinema, director al unui festival internațional de muzică, deputat. De asemenea, am inclus în grupurile de copii și tineri refugiați, deoarece credem în egalitatea de șanse.

Credem că tinerii trebuie să pătrundă și în medii aparent exclusiviste, unde să poată înțelege procesul de luare a deciziilor și chiar să participe, să-și exprime opiniile. De aceea, Fundația Terre des hommes i-a ajutat să deschidă porțile unor instituții precum British Council, Institutul Diplomatic Român, Ambasada Confederației Elvețiene la București, Ambasada Canadei la București, Compania Națională Aeroporturi București. De asemenea, un copil a fost oaspetele deputatului Ovidiu Raețchi și a asistat la lucrările Camerei Deputaților.

Printre mentorii renumiți din București s-au numărat Dl. Nigel Bellingham, director al British Council , doamna Simona Spinaru, Ministru plenipotențiar și director în cadrul Institutului Diplomatic Român, Ana Maria Curbet, Political, Economic & Communication Officer la Ambasada Confederației Elvețiene, Ian Trites, consilier politic la Ambasada Canadei, Răzvan Popovici (violist și director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo), Corina Leca (proprietar Take 1 events și designer de pălării) și Vlad Eftenie, lector la Arhitectură și fotograf pasionat. De asemenea, au participat la campanie Therme București, ABB Romania, Ringier Romania și Cinema City. La Therme copiii au înțeles ce înseamnă munca în marketing, peisagistică, restaurant sau în departamentul IT al unei mari companii. La sediul ABB Romania, câțiva tineri au fost primiți și mentorați de angajați și de arhitectul Florin Enache, coordonatorul proiectului #BETTER, de iniţiativă si responsabilitate în construcţii.

Fundația Terre des hommes mulțumește tuturor coordonatorilor și mentorilor pentru implicare și disponibilitatea de a oferi câteva ore din programul lor încărcat. Participarea la Ziua Ștafetei este benevolă.

Campania Ziua Ștafetei se adresează copiilor între 12-18 ani și se pregătește cu săptămâni înainte, când profesorii întreabă copiii ce meserii își doresc, apoi caută mentori potriviți și îi roagă pe aceștia să primească tinerii pentru o zi la locul lor de muncă. Anul acesta, datorită parteneriatului Fundației cu Ministerul Educației, peste 600 de coordonatori din toată țara (profesori) au participat la campanie cu grupuri de maxim 10 copii, iar cele mai multe înscrieri s-au înregistrat în Bistrița Năsăud, Maramureș și București .

Scopul campaniei Ziua Ștafetei este de a promova dreptul copiilor de a-și alege viitorul și de a-și exprima opinia. Fundația Terre des hommes desfășoară Ziua Ștafetei în fiecare noiembrie, încă din anul 2012, iar de atunci mii de copii au beneficiat de mentoratul unor profesioniști inimoși. Conceptul campaniei este de a implica tinerii și de a-i asculta, nu doar de a-i lăsa să observe, de aceea coordonatorii au grijă ca fiecare copil să aibă un dialog real cu mentorii.

Mărturii de la copii

Anastasia, care a preluat ștafeta de la dna Simona Spinaru, Ministru plenipotențiar Institutul Diplomatic Român : „ Am aflat foarte multe lucruri despre diplomație, un domeniu care s-ar putea să mă intereseze în viitor, pentru că mi-ar putea pune în valoare dorința de-a comunica cu oameni din alte țări și, în același timp, mi-ar da ocazia să pot vorbi frumos despre țara mea. Am fost și la o conferință împreună cu dna Spinaru și m-a surprins, la panelul despre sărăcie, cât de grav a rămas acest fenomen în România. Mulțumesc încă odată pentru oportunitate!”Alex Spinu, muzician, care a preluat ștafeta de la Răzvan Popovici, violist și director al Festivalului Internaţional de Muzică de Cameră SoNoRo : „A fost o experiență foarte faină. Eu știam de dinainte că Răzvan are foarte multe lucruri de planificat și organizat din timp, dar nu m-as fi așteptat ca acest lucru sa fie dus chiar la extrem. M-a surprins faptul că reușește să balanseze extrem de bine viata personală cu cea profesională. Face niște lucruri extraordinar de grele și stresante, dar mereu privește în față. Un om curios, entuziast, un artist, care trece cu impetuozitate prin greul proceselor intermediare doar de dragul frumosului, iar eu privesc acest fel de om ca pe un model desăvârșit.”

Campania Ziua Ștafetei este implementată de către Fundația Terre des hommes, în parteneriat cu Ministerul Educației Naționale și Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC), și nu ar fi posibilă fără implicarea benevolă a profesorilor și mentorilor voluntari.

Detalii, pe site și pagina de Facebook Ziua Ștafetei.

Despre Ziua Ștafetei

Ziua Ştafetei” este o campanie a  Fundației Terre des hommes, desfășurată  în fiecare an începând cu 2012, și realizată în parteneriat cu instituții de stat și private din toată țara, ce recunosc potențialul deosebit al tinerilor. Ea are loc în preajma  Zilei Internaționale a semnării Convenției privitoare la Drepturile Copilului ( 20 noiembrie), iar anul acesta, la aniversarea a 30 de ani a Convenției, este cu atât mai important să ne amintim că unul dintre drepturile esențiale ale copilului este acela de a decide viitorul său.

Scopul campaniei este de a promova :

-dreptul copilului de a lua decizii și de a participa în societate.

-un model educațional modern la nivel național

-incluziunea socială a copiilor vulnerabili -încercăm să asigurăm tuturor copiilor șanse de a participa

www.ziuastafetei.ro

Despre Fundația Terre des hommes

Fundația Terre des hommes, cea mai importantă organizație elvețiană de protecție a  drepturilor copiilor, contribuie  în România de peste 20 de ani la îmbunătățirea sistemului de protecție a copilului și facilitează participarea copiilor la dezvoltarea propriei comunități. În fiecare an, Terre des hommes Romania, prin echipa sa de specialiști în protecția copilului, psihologi, sociologi și experți organizaționali, implementează programe și proiecte în beneficiul a mii de copii.

https://www.tdh.ch/en/our-interventions/romania 

www.tdh.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.