Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aproape 600 de copii din comunitati rurale defavorizate si copii cu afectiuni oncologice vor beneficia, gratuit, de consultatii si tratament stomatologic

0
  • Situatia privind sanatatea orala si accesul copiilor la servicii stomatologice vor fi analizate printr-un studiu national, realizat cu ajutorul unei aplicatii digitale

In urmatoarele 9 luni, „Zana Merciluta”, primul cabinet stomatologic mobil din Romania, va ajunge la aproape 600 de copii din comunitati rurale defavorizate aflate in intreaga tara si copii cu afectiuni oncologice. Ei vor beneficia de servicii de profilaxie dentara si tratament de specialitate, oferite gratuit de o echipa de opt medici stomatologi voluntari.

Proiectul „Zana Merciluta” este implementat prin parteneriatul dintre Fundatia Vodafone Romania si Asociatia Merci Charity, o noua etapa fiind lansata in cadrul editiei 2018 a programului „Fondul pentru fapte bune”. Prin acest program, Fundatia Vodafone Romania acorda noii etape a proiectului o finantare de aproape 170.000 de lei. Acesteia i se adauga contributia financiara a Asociatiei Merci Charity, de 42.000 de lei. Activitatea echipei de voluntari, inclusiv a medicilor stomatologi, este estimata la apoape 190.000 de lei. La incheierea etapei actuale a caravanei, prevazuta pentru jumatatea anului 2019, numarul total al copiilor beneficiari ai proiectului „Zana Merciluta” va ajunge la 1.800.

Cabinetul mobil isi va continua in urmatoarele luni traseul prin tara, pana in iulie 2019 fiind programate vizite in judetele Dolj, Constanta, Tulcea, Buzau, Prahova, Ilfov si la Institutul Oncologic Fundeni din Bucuresti. Primele opriri vor fi facute in trei sate din judetul Dolj. Pe langa sesiunile de consultatii si tratament pe care le asigura in fiecare sat vizitat, echipa de voluntari a proiectului va realiza, ca noutate a editiei actuale, un studiu despre sanatatea orala a copiilor din sate si a copiilor cu afectiuni oncologice. Studiul va analiza afectiunile stomatologice intalnite cel mai des si cauzele aparitiei cariilor dentare, precum si gradul de acces al copiilor la reteaua de cabinete stomatologice din mediul rural, numarul persoanelor care au incheiat contract cu Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si numarul copiilor care beneficiaza de pachetul gratuit de servicii de sanatate orala. Pentru colectarea de date si analiza lor, asociatia Merci Charity si Fundatia Vodafone Romania vor dezvolta o aplicatie online pentru cabinete si unitati medicale mobile pe care urmeaza sa o testeze in prima jumatate a anului 2019.

Proiectul „Zana Merciluta” a fost lansat in 2014 si a beneficiat de sustinerea Fundatia Vodafone Romania prin programele „Voluntar de profesie” si „Fondul pentru fapte bune. Investitia totala a Fundatiei Vodafone Romania in acest proiect se ridica pana acum la aproape 340.000 de lei.

Zana Merciluta” este primul cabinet stomatologic mobil care ofera servicii gratuite in Romania. Astfel de cabinete stomatologice mai functioneaza in Germania, Franta, Polonia, Olanda, Statele Unite ale Americii, gestionate de organizatii neguvernamentale.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 20 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.104 de programe derulate de 706 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut peste 2,7 milioane de beneficiari – copii, tineri, varstnici, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 28 milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatia-vodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Merci Charity Boutique este o organizatie nonprofit infiintata in 2012, al carei scop este sa acorde sprijin cauzelor umanitare, prin proiecte de sanatate mobila (mHealth) si educatie, avand in prim plan copiii cu probleme medicale si sociale. Informatii despre proiectele asociatiei sunt disponibile pe www.mercicharity.ro. Detalii despre proiectul „Zana Merciluta” pe www.zanamerciluta.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.