Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Aprilie e luna animației la Filme pentru liceeni

0

În luna aprilie, „Filme pentru liceeni” propune un titlu japonez: ”Băiatul și bestia”, în regia lui Mamoru Hosoda, cunoscut pentru seria “Digimon”. Liceenii vor dezbate după film despre diferențe culturale și vor afla mai multe despre animație.

filme-pentru-liceeni 2

Un băiat furios și un samurai stângaci formează cea mai nepotrivită pereche maestru –ucenic. Kyuta părăsește lumea oamenilor (Shibuya) și ajunge pe tărâmul fantastic al bestiilor (Jutengai) , unde acesta devine discipolul bestiei Kumatetsu. Această întâlnire fortuită este doar începutul unei aventuri emoționante.
”Băiatul și bestia” este un film extraordinar ce împletește tema familiei, a maturizării, a naturii duale a puterii și a lumilor fantastice. Povestea inițiatică a lui Kyuta începe odată cu intrarea în Juntegai. Aflat în căutarea libertății și împlinirii personale, băiatul învață să uite regulile lumii oamenilor și să se adapteze unui mediu necunoscut. Regizoul a ales animația pentru a ilustra o lume a personajelor non-umane ce critică lumea oamenilor. Astfel s-a născut Juntegai, un univers al zeilor antropomorfici.

Regizorul afirma că „educația este un drum cu două sensuri, iar asta se regăsește în dialogurile din film. Cred că acest lucru este valabil și în relațiile dintre părinți și copii, care învață unii de la ceilalți. Vorbesc foarte mult despre familie în filmele mele, pentru că mi se pare foarte importantă.”

Animația a devenit un fenomen în Japonia, înainte de apariția filmului în cinematografe fiind lansată și o revistă manga cu același nume. Presa internațională notează:
„Dacă Băiatul și bestia nu spulberă orice dubiu că Hosoda Mamoru va deveni următorul rege al animației japoneze, atunci nu știu ce o va face.” – Twitch Film
„Băiatul și bestia este o poveste care te cucerește, despre doi invidizi nu tocmai perfecți, care găsesc însă disciplina și dragostea de care au nevoie pentru a-și asuma rolul în lumile lor.” – Los Angeles Times
Anul acesta, filmul a primit din partea Japan Academy Prize Association premiul pentru cel mai bun film de animație.

În plus, proiectul propune o lecție de cinema ce prezintă etapele care au marcat istoria filmului de animatie, tehnici ce stau la baza unora dintre cele mai îndrăgite filme de animație sau regizori ale căror stiluri au devenit emblematice de-a lungul timpului, printre ei numărându-se James Stuart Blackton, Tim Burton sau John Lasseter. Lecția este disponibilă online pe site-ul proiectului.

În cadrul proiectului, elevii și profesorii au parcurs deja primele șase lecții de cinema : Scurtă istorie a cinematografului, Genurile Cinematografice, De la documentar la ficțiune, Actorul de film, Cinema la feminin și Planeta cinema și au dezbătut teme sociale precum planificarea familială, egalitatea de gen sau diferențe culturale.

Baiatul si bestia

”Filmele bune se cunosc din școală”

Proiectul „Filme pentru liceeni”, rezultat al colaborării inedite dintre asociația elvețiană Lanterna Magică și Asociația Culturală Macondo are ca obiectiv dezvoltarea metodelor de învățare pentru liceeni cu vârste între 14-18 ani. Acest scop va fi îndeplinit prin proiectarea gratuită a unei selecții de șase filme premiate la nivel internațional în perioada octombrie 2015 – iunie 2016 pentru 10.000 de liceeni și prin organizarea a șase workshopuri pentru 50 de cadre didactice. Proiectul este implementat în București, Timișoara, Râșnov, Corabia, Caracal, Moinești, Moreni, Slobozia, Slatina, Toplița, Târgoviște, Râmnicu-Valcea și Giurgiu.

Despre organizatori:

Înființată în 2007, Asociația Culturală Macondo deține o experiență considerabilă în dezvoltarea de proiecte în domeniul cultural, cu precădere în cel cinematografic, dar și în distrubuția de filme de artă pe piața din România.
Lanterna Magică este un club internațional de cinema pentru copii, fondat în Elveția, cu o existență de peste 20 de ani. Obiectivele sale constau în încurajarea tinerelor generații în studiul culturii cinematografice și în oferirea de instrumente pentru a înțelege imaginile cu care ei interacționează zi de zi.
Proiectul „Filme pentru liceeni” este co-finanțat printr-un grant din partea Elveției prin intermediul Contribuției Elvețiene pentru Uniunea Europeană extinsă.

Proiectul „Filme pentru liceeni” este susținut de Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice, Inspectoratul Școlar București, Casa Corpului Didactic București, Reprezentanța Comisiei Europene în România, Direcția Municipală Pentru Cultură, Învățământ, Sport și Tineret Slobozia, Casa Corpului Didactic Ialomița, Casa Corpului Didactic Olt, Inspectoratul Școlar Județean Harghita, Inspectoratul Școlar Județean Dâmbovița, Inspectoratul Școlar Județean Giurgiu, Inspectoratul Județean Școlar Ialomița,Inspectoratul Școlar Județean Olt,Inspectoratul Școlar Județean Bacău, Casa Corpului Didactic Dâmbovița, Casa Corpului Didactic Timiș, Casa Corpului Didactic Giurgiu, Hollywood Multiplex București Mall, Cinema Elvira Popescu, Casa de Cultură a Municipiului Toplița, Slatina, AMBASADA în Timișoara.

Proiectul este promovat și susținut de partenerii media: Ziare.com, Kiss FM, Kiss TV, www.parinti.com, www.femeia.ro, www.revistaioana.ro, www.renne.ro, Cinemagia, Observatorul Cultural, Super Bravo Girl, Revista Știință și Tehnică, Revista FILM, Revista LZR, www.suntparinte.ro, www.edu-news.ro, www.examenultau.ro, Cinema RX, Historia, www.aarc.ro, www.cafegradiva.ro, www.movienews.ro, www.urban.ro, www.ziarulmetropolis.ro.

www.facebook.com/filmepentruliceeni
www.filmepentruliceeni.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.