Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Apel pentru o reformă adevărată a legilor electorale

0

Doamnelor și domnilor parlamentari,

Noi, organizațiile și grupurile semnatare am luat la cunoștință cu îngrijorare de deciziile luate de Comisia parlamentară pentru legea partidelor și legile electorale în ședința din 10 februarie a.c. În cadrul Comisiei s-a dat un mandat de principiu sub-comisiilor formate, privind, între altele, alegerea într-un singur tur a primarilor și a președinților de consilii județene și menținerea actualelor praguri electorale la nivelul de 5%.

Considerând că acest mandat vine în contradicție cu pozițiile publice ale partidelor referitoare la reforma politică și electorală, ne exprimăm dezacordul profund față de aceste decizii care sunt în mod evident rezultatul unor înțelegeri transpartinice. Ele anulează în fapt orice alte modificări legislative menite  să îmbunătățească procesul politic.

Solicităm liderilor partidelor parlamentare și reprezentanților acestora în Comisia de specialitate revenirea asupra acestui mandat și luarea în considerare a punctelor de vedere ale societății civile, care în nenumărate rânduri au solicitat revenirea la alegerea primarilor și președinții consiliilor județene în două tururi și respectiv scăderea semnificativă a pragului electoral, atât pentru alegerile locale cât și parlamentare.

În cazul în care solicitările noastre vor fi ignorate, vom fi obligați să înțelegem că nu există cu adevărat voință politică din partea partidelor parlamentare pentru o reformă reală, așa cum au declarat în fața cetățenilor. Considerăm că lipsa de concordanță între retorica și acțiunea politică periclitează scopul declarat al schimbărilor legislative inițiate cu consecințe asupra legitimității proceselor electorale viitoare.

13.02.2015

Semnatari:

Campania Politică fără Bariere* (detaliat mai jos), Academia de Advocacy, Asociația Pro Democrația, Asociația Salvați Bucureștiul, Centrul de Resurse Juridice, Centrul pentru Studiul Democrației, Centrul Rațiu pentru Democrație, Centrul Român de Politici Europene, Ecopolis, Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Go Free – Asociația pentru Sprijinirea Societății Civile, Salvaţi Dunărea şi Delta, Societatea Academică din România.

Lista semnatarilor rǎmâne deschisǎ. Organizaţiile care doresc sǎ se alǎture demersului sunt rugate sǎ ne contacteze pe adresa politicafarabariere <la> gmail.com .

*Membrii Campaniei Politică fără Bariere:

Active Watch, Asociația Civitas `99, Asociația E-Civis, Asociația Funky Citizens, Asociația Miliția Spirituală, Asociația Națională a Birourilor de Consiliere pentru Cetățeni, Asociația pentru Apărarea Drepturilor Omului în România – Comitetul Helsinki APADOR-CH, Asociația România Vie, Centrul de Asistență pentru Organizații Neguvernamentale CENTRAS, Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe, Centrul pentru Inovare Publică, Centrul pentru Jurnalism Independent, Comunitatea Uniți Salvăm, Expert Forum, Fundația pentru o societate deschisă, Grupul pentru Democrație Participativă – Plenum, Rezistența Urbană, Societatea de Educaţie Contraceptivă şi Sexuală.

politica FARA Bariere

Despre autor

avatar

Centrul de Resurse pentru participare publică – CeRe este o organizație neguvernamentală a cărei misiune este de a acționa pentru ca deciziile publice să raspundă nevoilor și dorințelor actorilor sociali.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.