Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Apel la implicare si unitate. Fundatia CAESAR si LSRS: Romania are nevoie de lideri autentici

0

In aceste zile incarcate de semnificatie pentru noi toti, Fundatia CAESAR si Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) fac un apel la bun simt si la decenta. Subliniem ca intaia datorie a intregii societati romanesti este sa ii planga pe cei disparuti tragic in incendiul de la Clubul Colectiv si sa ii sprijine pe cei care se lupta pentru supravietuire pe paturile de spital in aceste zile si ore decisive. Reamintim ca donatiile pentru supravietuitorii catastrofei se pot face pe platforma online a Crucii Rosii Romane (www.crucearosie.ro).

Ca reactie la evenimentele recente, Fundatia CAESAR si LSRS isi exprima deplina solidaritate cu protestele civice si pasnice din intreaga tara si din diaspora. Salutam renasterea spiritului civic manifestat in 2012 (pentru SMURD), in 2013 (pentru Rosia Montana) si in 2014 (pentru respectarea dreptului la vot al romanilor de pretutindeni). Atragem din nou atentia ca principala provocare cu care se confrunta Romania este criza profunda de lideri autentici. Principala vina pentru situatia actuala revine unei clase politice incompetente, corupte si deconectate de la nevoile cetatenilor, o clasa politica lipsita de sentimentul responsabilitatii fata de cei pe care ar trebui sa ii reprezinte. Demisiile din ultimele zile sunt gesturi firesti in orice societate democratica; ele nu reprezinta o solutie la coruptia generalizata care afecteaza dezvoltarea Romaniei de peste un sfert de secol.

Paris

In viziunea CAESAR, Romania are un viitor doar in 3D: prin democratie, dezvoltare si demnitate.

Consolidarea si apararea democratiei se face de catre cetateni, prin instrumente civice – inclusiv prin proteste de strada. Membrii si voluntarii Fundatiei CAESAR si LSRS vor participa activ la astfel de manifestari pasnice, pentru atat timp cat va fi necesar, alaturi de zeci de mii de romani care isi doresc o transformare din temelii a sistemului politic din Romania. Democratia autentica si reprezentativa se construieste in fiecare zi, de catre fiecare dintre noi, prin institutii functionale, stat de drept puternic, justitie eficienta si acces la vot pentru toti cetatenii, oriunde s-ar afla.

Dezvoltarea Romaniei la adevaratul sau potential poate fi realizata doar prin viziune si solutii concrete pentru sectoarele de importanta strategica: educatie, sanatate, administratie publica si infrastructura. Romania are o nevoie acuta si profunda de profesionisti, cu rezultate demonstrate, care dau dovada de competenta si integritate si care isi asuma nu doar functii ci si responsabilitatea deplina pentru actiunile si deciziile lor.

Demnitatea unei tari implica apararea drepturilor cetatenilor – in primul rand, dreptul la o viata sigura si decenta. Tragedia de la Clubul Colectiv este nepermisa si nu trebuie sa se mai intample vreodata in Romania. Cerem pedepsirea conform legii a tuturor celor responsabili de aceasta catastrofa nationala. Mai mult, atragem atentia cu privire la pericolul politizarii protestelor societatii civile in scopul unor jocuri politice sau in folosul unor curente extremiste care aduc grave daune imaginii noastre in plan intern si extern.

Fundatia CAESAR si LSRS fac pe aceasta cale un apel la solidaritate si responsabilitate in arena publica. Declaratiile populiste, gesturile de falsa empatie si incercarile de confiscare a protestelor nu fac decat sa decredibilizeze si mai mult fortele politice actuale. Romania nu duce lipsa de promisiuni cu tenta electorala. Nevoia acuta a tarii este de viziune si de lideri autentici: competenti, integri si dornici sa contribuie la o cauza colectiva, mai presus de orice interese individuale.

Solicitam tuturor factorilor de decizie adoptarea de urgenta a urmatoarelor masuri:

  • Numirea unui guvern format din experti cu o reputatie impecabila. Nicio persoana condamnata (cu sau fara suspendare) sau urmarita penal pentru coruptie, frauda, conflict de interese, castiguri din surse ilegale, folosirea fondurilor publice in scopuri private, sau orice alta fapta penala nu poate face parte din acest guvern. Aceasta este si una din principalele revendicari din mesajul Aliantei pentru o Romanie Curata co-semnat de catre Fundatia CAESAR si alte organizatii din societatea civila.
  • Aprobarea de urgenta in parlament a tuturor cererilor de urmarire penala, votul la vedere in parlament si publicarea, intr-un mod accesibil, a tuturor cheltuielilor parlamentarilor. Initiativa legislativa cetateneasca a Fundatiei CAESAR, i74 „Parlament pentru cetateni”, include un set de masuri necesare pentru transparentizarea activitatii parlamentarilor si responsabilizarea lor in exercitarea mandatului (www.i74.ro).
  • Excluderea imediata a tuturor persoanelor condamnate (cu sau fara suspendare) sau urmarite penal din orice functie de conducere din partidele actuale.
  • Confiscarea averilor ilegale si verificarea de urgenta a averilor nejustificate.
  • Asigurarea unui cadru legal si administrativ care sa asigure desfasurarea alegerilor din 2016 in conditii optime pentru aparitia unor noi actori politici. Aceasta presupune, printre altele, asigurarea accesului la vot tuturor cetatenilor din diaspora si desfasurarea alegerilor conform calendarului electoral stabilit.

In final, Fundatia CAESAR si LSRS fac un apel la unitate catre toate organizatiile studentesti si de tineret, solicitandu-le public sa sustina in mod activ aceste solicitari si sa se alature actiunilor pasnice care au loc in intreaga tara si in diaspora. Consideram ca schimbarea profunda a Romaniei depinde de implicarea fiecaruia dintre noi si de coagularea eforturilor noastre intr-un singur demers colectiv. E vremea noastra, e vremea cetatenilor!

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.