Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

APEL adresat partidelor politice de Platforma Respect: Nu ne sacrificați drepturi și libertăți fundamentale pentru populism politic și religios!

0

“Respect. Platforma pentru drepturi și libertăți” solicită partidelor politice din România, printr-un Apel transmis direct și public, să selecteze pentru listele electorale pentru alegerea membrilor Parlamentului doar candidați care respectă drepturile și libertățile individuale. Introducerea acestui criteriu va contribui la consolidarea democrației și a principiilor europene în România, punând capăt atacurilor la adresa drepturilor și libertăților individuale lansate chiar în Parlament de unii aleși.


Prezentăm în continuare Apelul integral:
APEL adresat partidelor politice
Nu ne sacrificați drepturi și libertăți fundamentale pentru populism politic și religios!

România s-a aflat în perioada 2016-2019 într-un real moment de cotitură, cu riscul de a se asocia statelor intrate pe o pistă a autoritarismului populist și iliberal, precum Ungaria și Polonia. O parte importantă a alegătorilor a arătat însă că susțin ferm drepturile fondatoare ale Uniunii Europene, respectiv statul de drept, democrația și respectarea drepturilor omului – conform Eurobarometrului din aprilie 2019 – și a sancționat politicieni și partide care au încercat limitarea drepturilor și a libertăților cetățenești și divizarea societății românești în timpul Referendumului constitutional pentru redefinirea familiei.

În ultimul mandat, membri ai Parlamentului României au folosit Referendumul Constituțional din octombrie 2018 pentru erodarea valorilor și normelor europene în materia drepturilor omului; au exercitat atacuri îndreptate împotriva drepturilor sexuale și reproductive ale femeilor; au propus restrângerea accesului elevilor la informații și resurse educaționale în sfera Educației pentru Sănătate; au legiferat explicit împotriva egalității de gen și a autonomiei universitare, au promovat restrângerea spațiului civil prin atacarea unor actori precum organizațiile societății civile care apără democrația și drepturile omului.

Prin selectarea candidaților la alegerile parlamentare din decembrie 2020, partidele politice parlamentare vor întări sau, dimpotrivă, vor periclita continuarea parcursului democratic al României confruntat cu repetate atacuri iliberale sub pretextul apărării „libertății religioase” și a „României creștine”. Reunind peste 100 de organizații și grupuri civice din România, Platforma RESPECT dorește să vă atragă atenția cu privire la necesitatea adoptării de standarde clare și transparente cu privire la selecția internă a candidaților, pe măsura condiționalităților sporite ce asociază fondurile Uniunii Europene de respectarea statului de drept și a valorilor europene. Respectarea statului de drept și a drepturilor omului presupune, la acest moment, alegerea unor candidați la alegerile parlamentare capabili să popună măsuri concrete pentru refacerea coeziunii sociale, respectarea drepturilor civile, economice, sociale și culturale pentru toți cetățenii și combaterea discriminării în toate formele ei.

Europa solidarității, egalității și a drepturilor noastre începe de acasă, prin astfel de alegeri. Desemnarea unor candidați care nu cred în respectarea drepturilor tuturor românilor și care legitimează prin susținerea lor atacurile la adresa democrației și statului de drept este o „alegere” toxică și periculoasă care ne va apropia de regimurile populiste din Polonia sau Ungaria. Apartenența României la Uniunea Europeană, cu toate drepturile și îndatoririle ce decurg din aceasta, nu poate fi susținută fără preocuparea constantă a liderilor politici de a identifica și susține candidați parlamentari cu principii, valori și initiative dovedite în respectarea și promovarea drepturilor omului și a statului de drept. Cetățenii României nu vor tolera noi derapaje populiste și iliberale!

RESPECT este o platformă civică, formată din cetățeni și organizații guvernamentale, care s-au unit în jurul unor valori și principii democratice fundamentale , pentru a apăra și promova drepturile și libertățile cetățenești. RESPECT reunește peste 110 organizații neguvernamentale și 250 de cetățeni. Detalii pe platformarespect.ro

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.