Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ANOSR solicită Guvernului României prioritizarea investiției în educație

0

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) a participat în data de 9 decembrie 2019 la o întâlnire cu premierul României, Ludovic Orban, vicepremierul, Raluca Turcan, ministrul Educației și Cercetării, Monica Anisie, și ministrul Finanțelor Publice, Florin Cîțu.

În contextul în care reprezentanții guvernului au afirmat public că se conturează legea bugetului de stat, ANOSR a prezentat o serie de propuneri ce ar trebui cuprinse în următorul exercițiu bugetar. De asemenea, am adus în discuție subiecte privind etica și integritatea academică și calitatea programelor de studii.

În ceea ce privește finanțarea învățământului superior, am prezentat solicitările federației ce ne dorim a fi implementate în Legea Bugetului de Stat pentru anul 2020. Asumările reprezentanților guvernului au fost următoarele:

  • Suplimentarea fondului de burse existent pentru a acoperi necesitatea creșterii cuantumului burselor studenților români de pretutindeni;

  • Creșterea substanțială a subvenției cămine-cantine;

  • Suplimentarea bugetului pentru taberele studențești astfel încât să existe o prelungire a sejurului;

  • Menținerea facilităților pe care studenții le au la transportul feroviar intern.

În legătură cu etica și integritatea academică, ANOSR a solicitat adoptarea unor norme privind sancționarea școlilor doctorale indiferent de numărul de teze de doctorat descoperite ca fiind plagiate. Mai mult decât atât, am tras un semnal de alarmă cu privire la activitatea Consiliului de Etică și Management Universitar (CEMU), pe care o considerăm ca fiind defectuoasă. Acesta a efectuat un proces de audit al comisiilor de etică din universitățile din țară, dar până la acest moment nu au fost prezentate concluziile acestui proces și nici recomandările pe care ar fi trebuit să le ofere pentru a îmbunătăți activitatea comisiilor. În plus, considerăm necesară urgentarea redactării și adoptării unui cod de etică și integritate academică, așa cum prevede Legea nr.1/2011 a educației naționale.

„În speranța îmbunătățirii calității vieții studenților din România și a învățământului superior românesc am pornit o serie de discuții cu reprezentanții Guvernului României, pe care le vom continua până la implementarea asumărilor din această primă întâlnire.”, a declarat Petrișor-Laurențiu ȚUCĂ, Președinte ANOSR.

***

Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) este federația națională studențească, non-guvernamentală și non-partizană care, de peste 20 de ani, are ca scop principal reprezentarea intereselor comune ale studenților din România, apărarea și promovarea drepturilor și obligațiilor acestora, cât și stimularea participării lor la actul educațional și la viața socială, economică și culturală.

ANOSR reunește studenți din 19 centre universitare din întreaga țară, din 29 de universități, atingând un număr de 106 organizații membre, care luptă împreună pentru menținerea în funcțiune a mecanismului mișcării studențești.

La nivel național, ANOSR este parte a Alianței pentru o Românie Curată și membră în Consiliul Tineretului din România. De asemenea, federația este reprezentantul legitim al studenților din România la nivel european, prin statutul de membru cu drepturi depline al Organizației Europene a Studenților (ESU – European Students’ Union), singura structură europeană care reprezintă studenții.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.