Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

ANALIZĂ: Când te ai ca frații cu subordonații

0

Avantaje și dezavantaje atunci când îți tratezi angajații ca pe membrii familiei

“La noi în firmă suntem toți o mare familie.” Mai toate companiile se laudă astfel. Dar este într-adevăr sănătos pentru organizație să-ți tratezi angajații ca pe membrii familiei? Părerile specialiștilor sunt împărțite. Pe de-o parte, firma câștigă un plus de implicare din partea angajaților, pe de altă parte măsurile nepopulare, inerente în viața unei companii, devin aproape imposibil de luat.

Un studiu Gallup arată că 68,5% din angajați nu se implică emoțional în bunul mers al companiei în care lucrează. Mai precis, ei îndeplinesc sarcinile de serviciu, dar nu petrec nicio secundă în plus pentru a veni cu idei și soluții noi.“Când angajații sunt tratați de manageri doar ca niște bunuri mobile ale companiei, de care se pot folosi și dispensa oricând, este firesc ca oamenii să nu-și dea interesul pentru binele organizației. Ei ajung ca niște roboți, își fac treaba – nimic în plus, nimic în minus față de ce li se cere -, și pleacă acasă. Compania câștigă disciplină, dar pierde implicare, ceea ce poate fi mult mai dăunător pe termen lung”, spune Cosmin Badea, specialist în resurse umane și trainer HPDI, firmă ce furnizează soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane, prin servicii de training, coaching și teambuilding.

Echipe sudate și omogene, angajați loiali

Tratarea angajaților ca pe membrii familiei aduce după sine câteva avantaje deloc de neglijat. În primul rând, comunicarea în interiorul companiei se îmbunătățește considerabil. “Când lucrează într-un mediu prietenos, când se simt apreciați și când știu că opiniile lor sunt ascultate, angajații devin mai deschiși, mai comunicativi și mai predispuși să-și folosească timpul în beneficiul companiei. Apoi, atunci cînd comunicarea e bună, conflictele apar mai rar și se rezolvă mai repede”, este de părerere specialistul HPDI.

Colegii care se simt bine împreună la locul de muncă au obiceiul de a-și petrece și timpul liber împreună. “Se formează, astfel, echipe sudate, omogene, care au și tendința de a deveni loiale companiei. Când oamenii petrec momente plăcute atât la serviciu, cât și în timpul liber, satisfacția lor crește și, odată cu ea, și mulțumirea față de angajator și locul de muncă”, completează Cosmin Badea.

Poate cel mai important avantaj al acestui mod de-a trata angajații este creșterea implicării lor în proiectele organizației. “Este o consecință firească a faptului că se simt apreciați. Când vede că angajatorul are grijă de el, că îl ascultă, că ține cont de părerile lui, angajatul va încerca să răspundă cu aceeași monedă. Atunci este mult mai probabil că va lucra mai bine, mai mult, că va veni cu idei noi și fără să aștepte neapărat o compensație în bani pentru efortul lui. O va face pentru companie, tocmai pentru că și compania face multe pentru el”, mai spune Badea.

„Prieteni” greu de concediat

“Dezavantaje? Desigur că sunt și dezavantaje atunci când îți tratezi angajații ca pe membrii familiei. În primul rând, nu toate familiile sunt funcționale. În al doilea rând, o familie în sensul propriu al cuvântului nu are misiunea de a aduce profit, așa cum o are o companie comercială, de exemplu”, susține specialistul HPDI.

logo

 

Un manager are și sarcini neplăcute de îndeplinit, de exemplu să avertizeze, să sancționeze, iar uneori, în situații economice neprielnice, chiar să restructureze echipa. Astfel de misiuni devin extrem de dificile atunci când managerul are o relație de prietenie cu angajatul vizat. În plus, va veni un moment în care, din “gașca” lui de amici de la locul de muncă, va trebui să-l promoveze pe unul în dauna altora. “Este o situație imposibilă: toți cei care au ratat promovarea te vor urî, pentru că fiecare în parte era <sigur> de prietenia ta și niciunul <nu s-ar fi așteptat la așa ceva tocmai din partea ta>”, adaugă specialistul HPDI.

O altă problemă care poate apărea într-un mediu prea familiar ar fi un eventual exces al libertății de exprimare. “Într-o atmosferă destinsă, oamenii au tendința de a se exprima mai relaxat, mai direct, cu mai puțină grijă în alegerea cuvintelor. Într-adevăr, mulți apreciază o astfel de libertate, dar sunt destui care nu sunt obișnuiți să li se vorbească fără menajamente, drept urmare se pot simți lezați de o abordare prea directă, lipsită de acea <politically correctness>. Una e să ți se spună <Proiectul tău nu-i rău, dar mai trebuie îmbunătățit pe ici, pe colo> și alta e să ți se spună <Ai dat-o-n bară de data asta, proiectul tău e varză de la un cap la altul>”, precizează Cosmin Badea.

Și, în final, avem libertatea de inițiativă, care vine și cu avantaje, dar și cu dezavantaje. “Într-un mediu familiar, angajații au, de regulă, mai multă libertate de inițiativă. Un angajat poate lua pe cont propriu un proiect și să-l ducă cu succes la bun sfârșit. Acesta este cazul ideal. Problema apare atunci când proiectul eșuează – de vină este exclusiv angajatul, dar de suferit suferă toată compania”, explică specialistul HPDI.

Despre HPDI (www.hpdi.ro)

Înființată în 2001, compania Human Performance Development International furnizează soluții de leadership și dezvoltare a resurselor umane prin programe de training, coaching și teambuilding.

De-a lungul timpului, HPDI a oferit traininguri de Managementul Schimbării, Obiectivelor, Stresului, Inteligență Emoțională, Comunicare Asertivă, Public Speaking, Tehnici de Prezentare, Inovație, Managementul Oamenilor și Leadership Autentic pentru mai mult de 100 de companii importante, precum Raiffeisen Bank, Pirelli, Continental Automotive, Hilton, Toyota Material Handling, Frigoglass sau Hella Automotive.

În ceea ce privește divizia de teambuilding, doar în anul 2015 peste 4.000 de persoane au luat parte la programele de teambuilding ale HPDI. În prezent, HPDI are birouri în București, Timișoara și Arad, unul dintre principalele obiective ale companiei fiind extinderea serviciilor oferite.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.