Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Am dat startul împăduririlor în 2017

0

Sâmbătă, 25 martie, echipa Plantăm fapte bune în România a dat startul acțiunilor de împădurire din 2017, la Siliștea Gumești, un loc deja cunoscut și îndrăgit de către voluntarii plantatori.

Plantare

5.000 de puieţi forestieri – cer, arţar și sânger – au fost plantaţi pe o suprafață de 1 hectar, în continuarea celor 13.000 de puieţi forestieri plantaţi pe 2 hectare, în toamna lui 2017.

Acțiunea a beneficiat de toate ingredientele pentru a fi un succes: vreme bună, entuziasm, veselie și aproape 450 de voluntari din rândul companiilor dar și localnici.

Suprafața plantată în 25 martie, alături de cea din toamna anului trecut, contribuie la creșterea suprafeței împădurite din județul Teleorman care, în prezent, potrivit datelor comunicate de către Institutul Național de Statistică, este de 29.000 hectare. Județul Teleorman, alături de Călărași, prezintă cele mai mici procente de suprafețe împădurite din România.

FotoSilistea

“Acțiunea de sâmbătă reprezintă un exemplu de urmat pentru toți factorii interesați (comunitatea locală, autoritățile centrale și locale, voluntari de toate categoriile, dar mai ales pentru tinerele generații, pe care în nenumărate rânduri i-am surprins participând la acțiunile de plantare cu bucurie și entuziasm”, declară Mihai Enescu, inginer silvic și coordonator al acțiunii de la Siliștea Gumești.

Următoarea mobilizare civică va fi în toamnă, programată în 18 noiembrie și sunt vizate 15 judeţe. Echipa de proiect caută terenuri care pot fi împădurite și incluse în fond forestier. Astfel, Primăriile și Consiliile locale care dețin terenuri publice cu probleme (agricol degradat, cu risc de alunecare, cu alunecări produse ori alte terenuiri cu diverse procese de degradate sau terenuri care se pot preta pentru instalarea de perde forestiere de protecție împotriva viscolelor ori pentru stoparea proceselor de eroziune) sunt invitate să răspundă invitației. Terenurile căutate se află în domeniul public al primăriei, nu în cel privat, nu sunt arii protejate (SIT NATURA 2000 ori alte forme de arii protejate) și nici nu se află la mai puțin de 1 km distanță de astfel de arii. De asemenea, acestea nu sunt încadrate ca pajiști, pășuni, islazuri, nu sunt în litigiu și nici nu se află pe lista de subvenții APIA.

Plantăm fapte bune în România primește colegi, colaboratori, parteneri și oferă informații utile privind organizarea propriei plantații pe adresa: organizare@plantamfaptebune.ro

Voluntarii participanţi primesc în urma activității de plantare sau de organizare o diplomă Green Endorsement, recunoscută în CV de peste 30 de companii de renume.

Partenerii instituţionali ai inițiativei sunt Ministerul Apelor şi Pădurilor, Romsilva, Jandarmeria Română și Administraţia Naţională a Penitenciarelor.

Acțiunea de la Siliștea Gumești a avut loc cu sprijinul: Barlinek, CCHBC, Dedeman, DB Schenker, FAN Courier, Renania,Tibbett Logistics și Plasticomnium.

Despre autor

avatar

Înființată în 2008, EcoAssist are drept misiune generarea unei mișcări sociale în domeniul protecției mediului care implică, în primul rând, voluntarii. “Impactul proiectelor realizate prin EcoAssist a dus la mobilizarea unui număr mare de oamenii, iar eu am crezut întotdeauna că oamenii care petrec timp în folosul comunității sunt exact oamenii de care România are nevoie”, mărturisește Liana Buzea, fondator EcoAssist. “Plantăm fapte bune în România” este inițiativa națională de împădurire pe bază de voluntariat, aflată sub Înaltul Patronaj al Alteţei Sale Regale Principesa Margareta a României și începută de EcoAssist în 2011, Anul internațional al pădurilor și Anul European al voluntariatului. Misiunea inițiativei este aceea de a crește și proteja păduri. Din portofoliul EcoAssist, mai fac parte, alături de “Plantăm fapte bune în România” și ale proiecte. EcoAssist este inițiatorul și reprezentantul legal al primei ediții a "Let's Do It, Romania!" – mișcarea internațională de curățarea țării într-o singură zi, prin implicarea societății civile, a cetățenilor și a autorităților, “Salvați Spațiile Verzi”, campanile națională de advocacy și lobby pentru legislația spațiilor verzi sau “Broșura ECO”, ce a avut drept obiectiv promovarea ecologiei în București.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.