Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Alimente expirate transformate în energie!

0

Unilever, în parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, a dat startul transformării alimentelor expirate în energie

Compania Unilever a semnat un parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner pentru colectarea și transformarea alimentelor expirate în energie regenerabilă. Acestea sunt procesate în fabrica de Biogaz construită și amplasată în comuna Filipeștii de Pădure, jud. Prahova.

DC_Unilever_Aricesti

Compania Unilever a semnat un parteneriat cu Grupul Genesis Biopartner, prin care își ia angajamentul să livreze, pentru a fi transformate în energie, toate deșeurile provenite din alimentele expirate de la depozitul Unilever din Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova. Astfel, produsele alimentare expirate, al căror management reprezintă un cost pentru orice producător de bunuri de larg consum, (margarina, înghețata, muștarul, maioneza, ketchup-ul) vor fi transformate în energie regenerabilă.

Produsele Unilever vor fi transformate în biogaz si, ulterior, în energie regenerabilă, în cogenerare, în cadrul primei stații românești construite la Filipeștii de Pădure, în Județul Prahova, de către Grupul Genesis Biopartner. Stația procesează zilnic o cantitate de 50 de tone de substrat organic și produce energie regenerabilă (electrică și termică). Energia electrică este livrată în rețeaua națională și energia termică (abur și apă caldă), către un consumator local.

Inițiativa face parte din Planul Unilever Pentru un Stil de Viaţă Sustenabil (USLP), ce își propune să reducă impactul companiei asupra mediului și să îmbunătățească impactul pozitiv asupra societății. Planul urmăreşte trei mari obiective de realizat până în 2020: să îmbunătăţească sănătatea şi starea de bine a peste 1 miliard de consumatori, să reducă la jumătate impactul asupra mediului de-a lungul întregului lanț de producție și să reduca consumul de materie primă agricolă numai într-un mod sustenabil.

Compania Unilever și-a asumat o politică de sustenabilitate cu obiective specifice  până în 2020, iar acestea pot fi atinse în primul rând prin proiecte de lungă durată, cât și prin acitvități punctuale. Colaborarea cu Genesis Biopartner înseamnă un pas înainte în ce privește contribuția noastră locală la planul de sustenabilitate. Ne bucură faptul că deșeurile alimentare  de la depozitul Unilever vor fi transformate acum în resurse esențiale pentru comunitate și intenționăm să găsim și de acum înainte astfel de soluții, declară Cătălin Oprișan, Supply Chain Manager Unilever South Central Europe.

Despre Unilever

Unilever este unul dintre cei mai mari producători din lume, din domeniile produse alimentare, produse de îngrijire personală și îngrijire a locuinței, având vânzări în peste 190 de țări. Produsele noastre sunt prezente în 7 din 10 locuințe la nivel global și sunt folosite de peste 2 miliarde de persoane în fiecare zi. Avem 173.000  de angajați în toată lumea și am înregistrat o cifra de afaceri de peste 50 miliarde EUR în 2012. Peste jumătate din businessul companiei noastre este generat de piețele în curs de dezvoltare și emergente (57% în Q1 2013). Dorind să creăm un viitor mai bun în fiecare zi, îi ajutăm pe oameni să se simtă bine, să arate bine și să ia ce e mai bun din viață. Portofoliul nostru include unele dintre cele mai renumite branduri din lume: Knorr, Omo, Dove, Sunsilk, Hellmann’s, Lipton, Rexona, Algida, Lux, Rama, Ponds și Axe, 15 dintre acestea generând o cifra de afaceri de 1 miliard de euro sau mai mult.

Obiectivul nostru este să ne dublăm cifra de afaceri și, în același timp, să reducem aprenta de mediu (incluzând aprovizionarea cu materii prime, modul în care consumatorii folosesc produsele noastre și gestionarea deșeurilor) și să creștem impactul social pozitiv al companiei. Ne-am angajat să ajutăm un miliard de oameni să acționeze pentru a-și îmbunătăți sănătatea și starea de bine, să ne aprovizionăm cu materii prime sustenabile până în 2020 și să reducem impactul asupra mediului, deși businessul companiei va crește. În acest sens, am definit șapte domenii pentru care am stabilit obiective din domeniile social, mediu și economic. Mai multe detalii, pe site-ul companiei: www.unilever.com/sustainable-living/.

Unilever se află în clasamentul Dow Jones Sustainability World Indexes de 14 ani consecutivi. Suntem în FTSE4Good Index Series și am obținut un punctaj de top, clasându-ne în FTSE4Good Environmental Leaders Europe 40 Index. Compania este considerată angajatorul preferat în multe dintre țările în care are operațiuni și este un model în ce privește dezvoltarea de leadership și inovația. Pentru mai multe informații despre Unilever și brandurile companiei, vizitați www.unilever.com.

Despre Grupul Genesis Biopartner

Genesis Biopartner – Holding înființat cu scopul de a investi în crearea unui portofoliu larg de stații de producere a energiei regenerabile în cogenerare, din biogaz pe întreg teritoriul României, utilizând atât masa verde agricolă cât și deșeuri organice ca surse de energie regenerabila, cu efect pozitiv in crearea de noi locuri de munca si protectia mediului inconjurator.

Stația de producere energie regenerabila, in cogenerare, din biogas, construită la Filipeștii de Pădure, Județul Prahova are o capacitate de 1MW/h electric și 1,2MW/h termic. Investitia in Companie a avut o valoare de de aproximativ 5.000.000 euro. Implementarea proiectului, unic în România pana in prezent, a demarat în Iunie 2012. Noutatea proiectului a constat  în furnizarea către un partener local a energiei termice produse de centrala de cogenerare, producerea de energie electrică în bandă, furnizarea predictibila, (peste 8200 ore funcionare/an), precum și posibilitatea de stocare a energiei (biogazului).

Acest proiect stă la baza dezvoltării a trei domenii prioritare în România: energia, agricultura și protecția mediului înconjurător. Statia de biogaz funcționează în prezent cu plante energetice și alimente expirate furnizate de Unilever, precum și de către alți furnizori de reziduuri organice și alimentare. Instalația de cogenerare pe bază de biogaz se pretează oricărui consumator industrial care utilizează energie termică (apă caldă, abur tehnologic, aer cald).

Conform declaratiilor d-lui Michael Dietrich – CEO Genesis Biopartner: “Actualmente suntem deja în situația de a face diverse studii de fezabilitate pentru alte locații. Totodată căutam în continuare parteneri pentru amplasarea în zona lor a stații de biogaz și producerea energie în cogenerare. În special ne intereseaza parteneri care au resturi sau deșeuri organice din industria alimentara sau parteneri industriali care au consum de energie termică ( apă caldă, abur sau aer cald)”.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.