Afacerea socială, firma care există pentru a face bine

0

Un mix între ONG-uri și afaceri, întreprinderea sau afacerea socială este o formă de organizare care are potențialul de a schimba lumea în bine.

Cu o misiune primordial comunitară dar cu o formă de organizare și o gândire business, întreprinderile sociale sunt proiecte comunitare de cursă lungă ca și afacerile. În același timp au potențialul unui impact pozitiv mai mare decat ONG-urile datorită faptului că se susțin și din venituri generate direct din ceea ce fac.

glob

Exemplul Spheric, o întreprindere socială pornită de asociația Phoenix Speranța din Mediaș.

Asociația a pornit în 2001 cu dorința de a ajuta persoanele cu dizabilități din oraș. Pentru a oferi ceva complet în anii următori au pornit proiecte de terapie ocupațională dar și de instruire, formare și perfecționare pentru integrare pe piața muncii a persoanelor cu dizabilități. Concret, proeictele acestea sunt o serie de ateliere care oferă ceea ce lipsește cel mai mult acestor persoane: locuri de muncă și ajutor în a înțelege și a se acomoda cu ceea ce înseamnă un job.

Deci atelierele au fost pornite cu scopul de a ajuta persoanele cu dizabilități însă își acoperă o parte din cheltuieli din ceea ce produc și reușesc să vândă. În plus, pe termen lung, servesc și scopul de a susține parte din activitatea socială a asociației prin veniturile extra pe care ar putea să le genereze.

Spheric este o afacere socială. Adică o afacere cu activitate de producție dar care are un scop primordial social.

Spheric este una dintre acele afaceri sociale despre care spuneam mai sus că au potențialul să schimbe lumea în mai bine.

Totuși pentru a-și putea demonstra potențialul ele trebuie să reziste pe aceeași piață pe care vând afacerile pur sânge dar care funcționează după alte reguli.

E ca și cum ai pune în aceeași competiție un cal care trage la căruță cu unul crescut pentru cursă. Și asta nu numai datorită lipsei de experiență ci și faptului că o afacere socială are de regulă costuri extra față de afacerile standard. Costurile cu materiale mai bune sau cele generate de productivitatea scăzută a persoanelor aflate în dificultate sunt două exemple.

Până transformăm afacerile sociale în “cai de cursă” care să performeze, acestea au nevoie de puțin sprijin. Abia după putem să îi punem în aceeași cursă cu verii lor 100% pro profit.

Însă în România există o lipsă de politici care să susțină afacerile sociale și plusul pe care acestea îl aduc în comunități. Legea economiei sociale este îngropată în parlament iar ultimul program de finanțare a economiei sociale lansat de POSDRU produce mai mult rău decât bine.

Până acum suportul principal a venit tot din zona privată, de la organizații cum ar fi NESsT România – http://www.nesst.org/romania/ sau Impact Hub Bucharest – http://www.impacthub.ro/ care desfășoară programe de dezvoltare și finanțare a întreprinderilor sociale. Și de la companii cum ar fi Petrom și programul lor de finanțare a afacerilor sociale de 350.000 de euro, Fabricat în Țara lui Andrei – http://www.taraluiandrei.ro/fabricat-in-tla.

Dacă și tu crezi că afacerea socială este un model bun de organizare și că ar trebui susținut, poți face ceva pentru asta chiar acum. Se apropie sărbătorile de iarnă și mai toți ne gândim la cadouri. Fie că sunt pentru cei apropiați, fie că sunt pentru parteneri sau pentru colegi, le dorim cât mai deosebite și cât mai speciale.

Și ce poate fi mai special decât ceva produs aproape de tine, care arată bine și care are și un impact pozitiv social? Sunt astfel de produse de unde poți alege.

Spheric oferă o serie de pachete special gândite pentru Crăciun. Toate produsele sunt lucrate în atelierele sociale ale asociației de către sau împreună cu persoane cu dizabilități. De asemenea toate fondurile obținute sunt folosite în cadrul programelor sociale sau pentru a plăti salariile acestor persoane și ale instructorilor.

Pe site-ul www.spheric.ro găsiți cutii pentru sticle de vin, huse făcute frumos de mână pentru căni, cutie pentru plicurile de ceai decorată manual, globuri din materiale textile realizate manual și multe altele. Cele mai multe pot fi și personalizate cu logo-ul firmei.

Știm că există alte produse mai ieftine și care par mai apetisante însă dacă vrei ca banii pe care îi cheltui să ajute comunitatea atunci trebuie să cântărești toate aspectele achiziției pe care o vei face.

*articol aparut pe http://spheric.ro/afacerea-sociala-sau-firma-care-exista-pentru-a-face-bine/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.