Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Adoptă o Casă la Roșia Montană – Campania 2014

0

Asociațiile Alburnus Maior și ARA [Arhitectură. Restaurare. Arheologie] anunță demararea celei de-a treia campanii ”Adoptă o Casă la Roșia Montană”, program de conservare a patrimoniului din Roșia Montană prin care clădiri istorice valoroase sunt redate comunităţii, prin forţa lucrărilor de restaurare susţinute de comunitatea locală şi realizate cu contribuţia publicului.

21

În această vară, vom continua împreună lucrările deja deschise cărora li se vor adăuga și altele noi, în funcție de susținerea pe care o vom primi din partea voluntarilor și donatorilor. Iată care este planul activităților pentru 2014 și care sunt prioritățile:

I. Realizarea documentației necesare pentru lucrări tehnice speciale la Biserica Unitariană.

Campania din acest an urmărește realizarea lucrărilor lansate în sezonul trecut, dar încă nefinalizate: conservarea-restaurarea finisajelor şi detaliilor tradiţionale (tencuieli de var-nisip, tâmplării, învelitoare din șindrilă-pridvor, turn) precum și consolidarea pridvorului de pe latura nordică. Starea sa de conservare impune realizarea în regim de urgență a unui proiect de intervenție prin care să putem asigura stabilitatea și opri degradarea sa.

Prin urmare, în primă etapă lansăm un apel de sprijin pentru realizarea proiectului de intervenție, un proiect complex care va cuprinde, pe lângă proiectul de arhitectură – specializarea restaurare, proiectul de structură, proiectul de instalații și seria de studii de fundamentare necesare: ridicare topografică, studiu geotehnic, expertiză tehnică. Mai multe detalii despre lucrările planificare pentru acest an la biserica unitariană și cum puteți dona pentru aceste lucrări în mod special puteți găsi pe site[1].

II. Continuarea lucrărilor demarate în campaniile precedente – pentru detalii și modalități de implicare consultați pe www.adoptaocasa.ro paginile dedicate fiecărei clădiri în parte:

Casă tradiţională (sec. XIX) Ţarina, Roşia Montană, nr. 1248

Casa parohială unitariană (sec. XVIII, 1933) Roşia Montană nr. 391

Casă din Piaţa centrală (1939), Roşia Montană nr. 321

Biserica unitariană (1796) Roşia Montană nr. 530

III. Realizarea documentațiilor necesare pentru începerea lucrărilor la 4 clădiri recent introduse în program.

Anul acesta programul Adoptă o Casă se extinde cu 4 noi proiecte aflate în diferite stadii de documentare. Printr-o finanțare obținută din partea Uniunii Arhitecților din România, o parte dintre aceste clădiri vor beneficia pentru început de ajutor pentru demararea studiilor preliminare necesare. Vă invităm să intrați pe fiecare dintre fișele pregătite pentru aceste clădiri și să sprijiniți definitivarea documentațiilor și începerea lucrărilor de conservare/restaurare.

Locuinţă minerească (sec. XIX), Roșia Montană, nr. 256

Locuinţă minerească (sec. XIX), Roșia Montană, nr. 255

Casă cu influențe urbane (sec. XVII, 1870-1890, post 1935), Roșia Montană, nr. 331A

Casa parohială greco-catolică (sec. XVIII, 1854), Roșia Montană, nr. 137

În funcție de sumele donate pentru fiecare dintre aceste proiecte, prioritare fiind realizarea documentațiilor pentru lucrările de urgență necesare la Biserica Unitariană și casele recent intrate în program, activitățile de teren vor începe pe cât de repede posibil. Numărul de voluntari și programarea activităților care vor necesita aportul voluntarilor prin muncă pe teren vor fi stabilite în funcție de cele de mai sus și va fi comunicată în cel mai scurt timp.

Donațiile se pot face prin PayPal[2] sau direct prin transfer bancar în contul Asociaţiei Aurarilor Alburnus Maior, Cod de Înregistrare Fiscala(CIF): 13411229, Cod SWIFT: RNCBROBU
IBAN: RO81RNCB0008021190850013 (RON)
IBAN: RO54RNCB0008021190850014 (EURO)
Banca: Banca Comercială Română (BCR), Filiala Câmpeni

Urmăriți site-ul www.adoptaocasa.ro și pagina noastră de Facebook pentru noutăți: Adoptă o Casă la Roşia Montană[3]

Adoptă o Casă la Roşia Montană este un program de salvare a patrimoniului cultural şi a comunităţii tradiţionale de la Roşia Montană şi din satele învecinate. Programul este iniţiat de Alburnus Maior, asociaţia locală dedicată protejării drepturilor membrilor comunităţii de la Roşia Montană, în parteneriat cu ARA – Arhitectură. Restaurare. Arheologie, asociaţie activă în domeniul cercetării, conservării şi punerii în valoare a patrimoniului cultural în beneficiul comunităţilor şi al societăţii.

Programul stabileşte o conexiune între proprietarii locali ai clădirilor istorice care doresc să trăiască în continuare în zona Roşiei Montane şi persoane sau organizaţii care doresc să contribuie prin donaţii sau voluntariat la protejarea, cunoaştera şi recunoaşterea patrimoniului cultural al zonei. Fac obiectul acestui proiect toate locuinţele miniere vernaculare, bisericile sau edificiile[1]
                        [1] http://www.adoptaocasa.ro/case/biserica-unitariana

[2]
                        [2] http://www.adoptaocasa.ro/doneaza/doneaza-bani

[3]
                        [3] https://www.facebook.com/adoptaocasa

[4]
                        [4] Clip de promovare în limba română – https://vimeo.com/93226013
Clip de promovare în imba engleză – https://vimeo.com/93226014

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.