Activiștii Greenpeace cer un Cod Silvic pentru ocrotirea pădurilor

0

 

Activiștii Greenpeace au protestat astăzi în mod inedit, în fața Parlamentului României, costumați în arbori. Aceștia se opun adoptării amendamentelor la actualul Cod Silvic, care nu protejează suficient pădurile. Greenpeace atrage atenția cu privire la situația gravă în care se află pădurile României, în condițiile în care România pierde 3 hectare de pădure pe oră[1].

Încă din anii trecuți o nouă variantă a Codului Silvic se află în dezbatere în Comisiile Parlamentare. Modificările propuse actualului Cod Silvic nu sunt suficiente pentru a elimina acest fenomen cauzat mai ales de tăierile ilegale de arbori[2].

Doina Danciu, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea pădurilor, declară: „Considerăm că adoptarea unui nou Cod Silvic nu este justificată decât în măsura în care acesta descurajează drastic defrișările și furturile din pădure, exclude tehnologiile de exploatare extrem de agresive, restricționează accesul publicului în păduri prin mijloace mecanizate generatoare de entropie, interzice îngustarea biodiversității și protejează explicit pădurile virgine și cvasivirgine, promovează reconstrucția ecologică a pădurilor.”

Suprafața acoperită cu păduri din țara noastră se situează cu mult sub media Uniunii Europene (29% față de 42%) iar un studiu realizat de Greenpeace arată că în perioada 2000-2011 suprafața forestieră totală despădurită și degradată, a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an – jumătate din această suprafață se află în actualele arii protejate.

Potrivit unei cercetări Greenpeace, în ultimii trei ani (2009-2011) în România au existat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori care s-au soldat cu sancțiuni (amenzi contravenționale sau dosare penale, în funcție de gravitatea faptei)[3].

protest Greenpeace

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează