Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Activiștii Greenpeace cer un Cod Silvic pentru ocrotirea pădurilor

0

 

Activiștii Greenpeace au protestat astăzi în mod inedit, în fața Parlamentului României, costumați în arbori. Aceștia se opun adoptării amendamentelor la actualul Cod Silvic, care nu protejează suficient pădurile. Greenpeace atrage atenția cu privire la situația gravă în care se află pădurile României, în condițiile în care România pierde 3 hectare de pădure pe oră[1].

Încă din anii trecuți o nouă variantă a Codului Silvic se află în dezbatere în Comisiile Parlamentare. Modificările propuse actualului Cod Silvic nu sunt suficiente pentru a elimina acest fenomen cauzat mai ales de tăierile ilegale de arbori[2].

Doina Danciu, coordonatorul campaniei Greenpeace pentru protejarea pădurilor, declară: „Considerăm că adoptarea unui nou Cod Silvic nu este justificată decât în măsura în care acesta descurajează drastic defrișările și furturile din pădure, exclude tehnologiile de exploatare extrem de agresive, restricționează accesul publicului în păduri prin mijloace mecanizate generatoare de entropie, interzice îngustarea biodiversității și protejează explicit pădurile virgine și cvasivirgine, promovează reconstrucția ecologică a pădurilor.”

Suprafața acoperită cu păduri din țara noastră se situează cu mult sub media Uniunii Europene (29% față de 42%) iar un studiu realizat de Greenpeace arată că în perioada 2000-2011 suprafața forestieră totală despădurită și degradată, a fost de 280.108 hectare – aproximativ 28.000 hectare pe an – jumătate din această suprafață se află în actualele arii protejate.

Potrivit unei cercetări Greenpeace, în ultimii trei ani (2009-2011) în România au existat peste 30.000 de cazuri de tăieri ilegale de arbori care s-au soldat cu sancțiuni (amenzi contravenționale sau dosare penale, în funcție de gravitatea faptei)[3].

protest Greenpeace

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.