Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Acţiuni de sensibilizare a opiniei publice în Bucureşti, Craiova şi Timişoara privind situaţia persoanelor cu dizabilităţi

0

 În perioada 26 august – 6 septembrie, Asociaţia COLFASA organizează 3 campanii regionale de informare în cadrul proiectului ”Integrare pe piaţa muncii: şanse sporite pentru persoanele cu dizabilităţi”.  Campaniile de informare au loc în Bucureşti, Craiova şi Timişoara, oraşe care găzduiesc Centrele de Incluziune Socială pentru persoane cu dizabilităţi, lansate în cadrul proiectului.

Campaniile de informare au scopul de a sensibiliza opinia publică privind situaţia persoanelor cu dizabilităţi şi oferirea de suport prin intermediul personalului specializat din Centrele COLFASA. Centrele de Incluziune Socială oferă servicii integrate de consiliere şi mediere pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi. Proiectul ”Integrare pe piaţa muncii: şanse sporite pentru persoanele cu dizabilităţi” este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013. Investeşte în oameni!

Pe parcursul derulării campaniilor de informare, vor fi amplasate info point-uri în Bucureşti – zona Piaţa Romană, în Piaţa Shakespeare din Craiova şi în faţa Magazinului Bega (centrul civic) în Timişoara. S-a urmărit alegerea unor zone centrale, intens tranzitate pentru amplasarea info-point-urilor, dorindu-se pe această cale expunerea unui număr cât mai mare de persoane la mesajele proiectului. Pe tot parcursul desfăşurarii campaniilor de informare, asistenţi sociali şi psihologi din cadrul Centrelor vor oferi informatii tuturor celor interesaţi despre proiect, despre conceptul de dizabilitate şi despre modul în care persoanele cu dizabilităţi pot fi integrate pe piaţa muncii.

Campaniile de informare se vor încheia cu organizarea a 3 flashmob-uri realizate cu ajutorul beneficiarilor Centrelor de Incluziune Socială.

Proiectul îşi propune înlesnirea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi. Acestea sunt adesea percepute negativ de către angajatori şi au probleme privind integrarea sau reintegrarea pe piaţa muncii. De aceea au nevoie de sprijin complex şi de condiţii adecvate de incluziune şi asistenţă în ceea ce priveşte depăşirea problemelor lor curente. În cadrul proiectului au fost dezvoltate şi implementate măsuri active care să le permită să îşi dezvolte stima de sine, încredere în propria lor putere de a depăşi obstacolele psihologice şi sociale.

Principalele direcţii de acţiune din cadrul proiectului sunt:

– Furnizarea de servicii sociale integrate persoanelor cu dizabilităţi prin înfiinţarea de Centre de Incluziune Socială.

– Facilitarea accesului pe piaţa muncii pentru persoanele cu dizabilităţi.

– Includerea persoanelor din grupul ţintă în programe de formare profesională.

– Campanie de informare pentru angajaţi şi angajatori în ceea ce priveşte integrarea socială a persoanelor cu dizabilităţi.

– Implementarea de măsuri de acompaniere în vederea identificării şi menţinerii unui loc de muncă.

– Participarea la programe de formare pentru dezvoltarea competenţelor şi calificărilor de bază pentru persoanele cu dizabilităţi.

 

Despre parteneri:

Asociaţia COLFASA – este o organizaţie nonprofit, parte integrantă a  Grupului COLFASA, care de mai bine de 10 ani elaborează şi gestionează proiecte finanţate de Uniunea Europeană. Asociaţia COLFASA este specializată în consultanţă în domeniul politicilor comunitare, pe care îşi propune să le promoveze în România.

Asociaţia CUORE – este o organizaţie neguvernamentală, înfiinţată în anul 1997. Scopul Asociaţiei CUORE este promovarea solidarităţii sociale şi a unor activităţi umanitare precum: sprijinirea familiilor cu mai mulţi copii, lipsite de mijloace de subzistenţă, oferirea de servicii de îngrijire pentru copii şi persoane cu deficienţe fizice şi mentale, organizarea de cursuri de formare profesională, asigurarea de servicii de asistenţă socială şi socio-sanitară.

A.Vo.G. – este o asociaţie neguvernamentală din Italia, înfiinţată în anul 1995. A.Vo.G. are o experienţă semnificativă în elaborarea, implementarea şi gestionarea proiectelor cu finanţare nerambursabilă, având numeroase proiecte finalizate finanţate din FSE în Italia, Regiunea Campania.

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat social, ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.