Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

Abandonat la naştere, salvat de artă. Aflaţi povestea unui copil talentat, în campania Focus CREDE ÎN BINE

0

La doar 12 ani, un băieţel cu autism abandonat de părinţi este deja un artist. Pasionat de benzile desenate, Cristian Topală crede în propriul talent şi visează să ajungă celebru prin desenele sale. O poveste de viaţă impresionantă, marţi, 28 iulie, la Focus de la ora 18.00, doar la Prima TV. VIDEO aici.

Campania CREDE ÎN BINE merge mai departe la Prima TV, iar Mihai Ursu vă invită să îl cunoaşteţi pe Cristi, un băieţel cu un talent deosebit, în ciuda startului dificil pe care l-a avut în viaţă. Cristi a fost abandonat în spital, imediat după naştere, însă harul său a fost descoperit de femeia care îl creşte de la vârsta de cinci luni şi care se luptă pentru a-i cultiva pasiunea. La doar trei ani, a descoperit însă că băiatul are autism şi prin dedicare şi tratamente, a reuşit să îl recupereze în proporţie de aproape 90%.
CREDE IN BINE_v2

Asistentul maternal care l-a luat în grijă a ştiut încă din primul moment că este un copil special, iar bănuiala i s-a confirmat când băieţelul a împlinit nouă ani şi a descoperit primul caiet de desen. „Am descoperit talentul pe la nouă ani, a început să deseneze, m-a uimit când am văzut”, spune Maria Ghiţă, asistentul maternal care are grijă de Cristi. „M-a desenat şi pe mine şi familia mea. Se descurcă foarte bine!”. Câteva linii trasate în joacă au însemnat doar prima scânteie a unei pasiuni pentru desen şi caricatură „Am început să desenez din desene animate, iar dacă vreţi să ne întoarcem în timp, când eram eu mai mic, desenam caricaturi, mâzgălituri”, spune Cristi, care în doar trei ani a ajuns să deseneze întocmai ca un profesionist.

Tânărul artist merge acum la cursuri de desen organizate de Primăria Sectarului 2 şi are deja un plan de carieră: „Aș vrea să devin… mai întâi aș vrea să devin un animator de desene animate. Apoi să fiu caricaturist, ca să fac benzi desenate, că trebuie să-mi fac un desen animat ca să-mi fac caricaturile, apoi să devin un profesor de desen”. Visul lui este să ajungă celebru la nivel mondial prin arta sa, însă până acolo, are obstacole grele de trecut. „Asta mi-a spus că îşi doreşte foarte mult, să se bucure cineva de ce face el”, spune asistentul maternal. „I-ar trebui şi un profesor mai specializat, eu ştiu… culori. Îmi spune că vrea să ajungă desenator, vrea să ajungă în America, sper să îşi realizeze visurile”.

În faţa camerelor de filmat, băiatul a ţinut să demonstreze că are toate calităţile unui caricaturist profesionist, aşa că s-a pus pe treabă şi în doar câteva minute, a reuşit să facă desene spectaculoase. „Este un semn că vei deveni un mare caricaturist”, i-a spus Mihai Ursu.

Atât Cristi, cât şi mulţi alţi copii talentaţi au nevoie de sprijin şi îndrumare, pentru ca darul lor să nu se risipească. CREDE ÎN BINE este o campanie Focus, realizată cu sprijinul programului educaţional Ajungem MARI şi al Primăriei Sectorului 2, în care cei care doresc să dăruiască o parte din cunoştinţele lor unor copii, o pot face scriind pe adresa voluntar@ajungemmari.ro. Urmăriţi reportajele speciale realizate de Mihai Ursu, în fiecare marţi şi joi, de la ora 18.00, doar la Focus, la Prima TV.

Link embed video:

***
Pentru mai multe detalii despre campanie, urmăriţi-ne şi pe:
www.primatv.ro
https://www.facebook.com/PrimaTVRomania?fref=ts

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.