Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A fost desemnat ”Orașul Reciclării” în 2014! Se va amenaja o zonă 100% eco Wi-Fi, un spațiu inedit de relaxare!

0

Sfântu Gheorghe a fost desemnat ”Orașul Reciclării” în 2014

Municipiul Sfântu Gheorghe a fost desemnat marele câștigător al “bătăliei” pentru titlul de „Orașul Reciclării”, competiție adresată primăriilor de municipiu și organizată de Eco-Rom Ambalaje, sub patronajul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.

,,În cea de-a doua ediție s-au înscris cu 60% mai multe primării decât în etapa anterioară, ceea ce dovedește interesul crescut al autorităților locale pentru domeniul deșeurilor de ambalaje și pentru parteneriatul cu producătorii de bunuri ambalate. Serviciul de colectare separată înseamnă mai mult decât un recipient sau un container colorat. Criteriile competiției Orașul Reciclării sunt și criteriile realității din teren care creează pentru cetățeni un serviciu de calitate.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.

Premiu oras castigator

La finalul celor șase luni de „bătălie”, Sfântu Gheorghe a obținut cel mai mare punctaj la evaluarea finală, demonstrând că deține cel mai performant sistem de colectare separată a deșeurilor de ambalaje dintre cele 32 de municipalități participante. Criteriile care au stat la baza evaluării au fost: calitatea serviciilor de colectare separată (însemnând accesul populației la containerele colorate, aspectul acestora și corectitudinea depunerii separate a deșeurilor în fiecare container), cantitatea de deșeuri colectate și acțiunile de conștientizare și mobilizare a populației pentru a separa deșeurile.

Autoritățile locale joacă un rol cheie în gestiunea deșeurilor, în acest sens intiațiva Eco-Rom Ambalaje fiind esențială. Mă bucur să văd atâtea municipalități implicate într-un proiect care, iată, începe să devină o tradiție. Demersul este cu atât mai important cu cât este integral susținut de sectorul privat – de producătorii proactivi, care sprjină astfel politicile de mediu la care România s-a angajat. Colectarea separată a deșeurilor de ambalaje trebuie să devină o prioritate și să îi responsabilizeze pe toți cei implicați, inclusiv pe cetățeni.”  a declarat Ministrul Mediului, Attila Korodi.

Pe parcursul competiției au fost colectate separat peste 6.700 de tone de deșeuri de ambalaje , dintre care 2.700 de tone de plastic, 3.500 de tone de hârtie-carton, 500 de tone de sticlă și 30 de tone de metal. Prin acest proiect 40% din populația României – peste 4 milioane de români din aceste municipii – a aflat despre importanța reciclării, având la dispoziție peste 7.000 de containere colorate pentru separarea deșeurilor de ambalaje.

,,Iată că, încă o dată, modelul internațional de separare a deșeurilor cât mai aproape de locuință – prin containere sau saci colorați – își dovedește eficiența. După a doua ediție a proiectului, autoritățile locale se implică mai mult în acest serviciu și românii încep să perceapă gestul colectării separate ca un obicei simplu și normal.” a mai declarat Sorin Cristian Popescu, Directorul General Eco-Rom Ambalaje.

Odată cu obținerea titlului de „Orașul Reciclării”, Sfântu Gheorghe a câștigat și marele premiu: amenajarea unei zone 100% eco Wi-Fi, un spațiu inedit de relaxare, realizat din materiale reciclate și cu acces liber la internet, în valoare de 12.000 euro. Locuitorii își vor putea petrece timpul liber în această zonă în prima parte a anului viitor.

La ediția din 2014 a competiției, alături de marele învingător s-au evidențiat încă 5 primării, acestea obținând premii speciale pentru evoluția înregistrată de la o ediție la alta. Astfel, Zalău a fost premiat pentru că a reușit să-și păstreze și anul acesta locul I pentru cele mai multe deșeuri colectate separat per locuitor. Mediaș și Deva s-au evidențiat pentru evoluția remarcabilă în ceea ce privește calitatea serviciului de colectare separată. Astfel, Mediaș a urcat de pe locul 17, ocupat anul trecut, pe locul 5, iar Deva de pe locul 19 pe locul 6. Primăriile orașelor Târgu Jiu și Brașov s-au remarcat prin implicarea în activitățile numeroase și inedite de informare și educare a populației despre importanța colectarii separate și a reciclării deșeurilor de ambalaje.

Pentru rezultatele obținute la ediția de anul acesta, la unul dintre criteriile de evaluare, s-au remarcat următoarele orașe:

Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat per locuitor, categoria „Luptător”: Primăriile Municipiilor Târgu Secuiesc, Vaslui, Roman, Satu Mare, Slobozia și Drobeta Turnu-Severin.

Pentru calitatea sistemului, categoria „Armament de calitate”: Primăriile Municipiilor Odorheiu Secuiesc, Ploiești, Tulcea, Craiova, Suceava și Brăila, acestea obținând punctaje relevante la evaluarea calitativă a punctelor de colectare separată.

Pentru cele mai multe deșeuri de ambalaje colectate separat, categoria „Cetate”: Municipiile Constanța, Arad, Bacău, Cluj-Napoca și în Sectorul 3 București.

Pentru implicarea în actiuni de conștientizare a populației prin campanii de informare și promovare în presa locală, categoria „Trambițare”: Primăriile municipiilor Iași, Slatina, Călărași, Bârlad și Primăria Sectorului 6 București.

Primăriile Municipiilor Galați, Oradea și Miercurea Ciuc au fost premiate la categoria „June”, fiind cele mai noi orașe care au implementat sistemul de colectare separată pentru populație.

Primăria Municipiului Focșani a fost prima cetate înscrisă în competiție, câștigând premiul la categoria “Linia Întâi”.

Competitia Orașul Reciclării a fost susținută și anul acesta de partenerii săi deveniți tradiționali, Asociația Municipiilor din România și Institutul pentru Politici Publice. Partenerii media ai acestei competiții au fost: www.administrație.ro și www.domnuleprimar.ro.

Mai multe detalii despre competiția „Orașul Reciclării” şi informaţii despre colectarea separată a deşeurilor de ambalaje pot fi aflate accesând site-ul  www.ColecteazaSelectiv.ro.

Participantii competitiei Orasul Reciclarii

Competiția „Orașul Reciclării” a fost inițiată de Eco-Rom Ambalaje în 2012 și se află la a doua ediție.

Obiectivul proiectului este acela de a implica şi mobiliza primăriile de municipiu, pentru ca serviciile de colectare separată a deşeurilor de ambalaje să se desfăşoare în cele mai bune condiţii şi cantităţile colectate să continue să crească.

Ediția de anul acesta s-a derulat în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2014.

În 2014, 32 de municipalități, în care Eco-Rom Ambalaje susţine dezvoltarea serviciilor de colectare separată, au răspuns pozitiv chemării la luptă: Arad, Bacău, Brașov, București-Sectoarele 3 și 6, Cluj-Napoca, Craiova, Deva, Drobeta-Turnu Severin, Focșani, Iași, Mediaș, Roman, Satu Mare, Sfântu Gheorghe, Slobozia, Târgu Jiu, Tulcea, Zalău, Bârlad, Brăila, Călăraşi, Constanța, Galaţi, Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Oradea, Ploiești, Slatina, Suceava, Târgu Secuiesc, Vaslui.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.