Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

A fost acordat primul atestat de întreprindere socială

0

La inițiativa secretarului de stat pentru incluziune socială și antreprenoriat social, Oana Țoiu, Ministerul Muncii a organizat luni, 31 octombrie, o masă rotundă în care a fost discutat procesul de atestare a întreprinderilor sociale, finanțarea și sprijinul acordat sectorului.

Sursa: aici.

????????????????????????????????????

Din anul 2015, în România există legea 219/2015 dedicată economiei sociale, iar normele de aplicare a prevederilor legii au fost aprobate prin HG 585/2016, sistemul de atestare fiind astfel funcțional începând cu luna august 2016 .

În țara noastră activează peste 10.000 entități juridice care urmăresc un impact social prin mecanisme economice, sub diverse forme, acestea putând solicita și atestarea ca întreprindere socială. Potrivit datelor statistice din Atlasul Economiei Sociale, România își conturează un rol din ce în ce mai important în domeniu, având 1,7% din forța de muncă angajată în structuri ale economiei sociale.

În contextul în care în Europa funcționează peste 2 milioane de întreprinderi în economia socială, reprezentând 10% din afacerile din UE, iar mai mult de 11 milioane de oameni lucrează pentru acestea, adică 6,5% din angajații din Uniune, România prin noul cadru normativ se înscrie în rândul țărilor care urmăresc dezvoltarea economiei sociale.

“Lupta anti-sărăcie trebuie să fie și o luptă de a crea oportunități pentru grupurile vulnerabile. Nu sunt oameni care au nevoie doar să supraviețuiască, ci și să își urmeze aspirațiile, să devină din beneficiari creatori de valoare. Fără asta e ca și cum ne-am lupta cu întunericul, fără să încercăm să aprindem lumina. Întreprinderile sociale sunt parte din soluție, fiind printre cei mai curajoși actori economici. Nu numai că își asumă intrarea direct în competiția de piață, ci o fac și cu un obiectiv clar asumat de îmbunătățire a societății. Practic, organizațiile lor preiau eforturile suplimentare de angajare și pregătire a celor mai dezavantajate grupuri și acționează în zone marginalizate, unde oportunitățile lipsesc. Ei aduc în piață produse inovatoare, care rezolvă probleme sociale, neatinse de afacerile clasice, și se încăpățânează să lucreze tocmai acolo unde rațiunile economice uneori îndepărtează investițiile“, a declarat Oana Țoiu, secretar de stat.

Pe lângă reprezentanții Ministerului Muncii responsabili de politicile publice privind economia socială, la întâlnirea de la sediul MMFPSPV au participat și cei ai Cancelariei prim-ministrului, ai ministerelor – Fonduri Europene, Justiție, Educație și Cercetare Științifică, Tineret și Sport, Agricultură și Dezvoltare Rurală, reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Achiziții Publice și Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM), alături de peste 20 reprezentanți ai întreprinderilor sociale și ai rețelelor acestora, precum și din organizațiile care oferă sprijin, consultanță și finanțare pentru antreprenorii sociali.

Reuniunea de astăzi a oferit celor prezenți prilejul de a discuta despre provocările cu care se confruntă întreprinderile sociale, printre cele mai importante fiind vizibilitatea redusă, accesul dificil la finanțare și la piețele de desfacere.

Viitorul economiei sociale

Întreprinderile sociale atestate și întreprinderile sociale de inserție certificate vor putea accesa fonduri europene prin Programul Operațional Capital Uman (POCU). În prezent este deschisă o linie de finanțare – SOLIDAR – cu o alocare de 20 milioane de euro sub forma unui ajutor de minimis pentru consolidarea a cel puțin 200 de întreprinderi sociale active de cel puțin 1 an, primul apel dintr-o serie mai lungă dedicată economiei sociale.

În plus, toate întreprinderile sociale atestate vor beneficia de vizbilitate crescută prin registrul unic de evidență, unul din proiectele de digitalizare dezvoltate în prezent de GovITHub, care va permite înregistrarea, modificarea, integrarea și analizarea tuturor datelor relevante privind întreprinderile sociale.

De asemenea, întreprinderile sociale de inserție certificate pot beneficia de dreptul de a folosi Marca socială, un element vizual unic la nivel național care asigură recunoașterea produselor și serviciilor oferite de acestea. Acestea vor beneficia și de avantaje în achizițiile publice, autoritățile contractante putând rezerva dreptul de participare la procedura de atribuire doar unităţilor protejate autorizate şi întreprinderilor sociale de inserţie, dar și de alte măsuri de sprijin pe care le pot oferi autoritățile locale.

Primele atestate de întreprindere socială, acordate în județele Suceava, Iași și Galați

Deja primele decizii în vederea acordării atestatelor de întreprindere socială au fost emise în județele Suceava, Iași și Galați. Potrivit Legii nr. 219/2015 privind economia socială, întreprinderea socială își asumă să reinvestească 90% din profit și se obligă să transmită bunurile rămase în urma lichidării către una sau mai multe întreprinderi sociale, aplicând totodată principiul echităţii sociale faţă de angajaţi – asigurarea unor niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferenţe care să depăşească raportul de 1 la 8.

Procedurile de atestare și certificare sunt gratuite și au loc la agențiile județene de ocupare a forței de muncă, într-un termen de 30 zile calendaristice de la depunerea dosarului complet.

Informații și resurse utile:

·         INFOGRAFIC aici | VIDEO aici

·         Ghidul privind întreprinderile sociale și întreprinderile sociale de inserție disponibil aici.

·         Manual de identitate vizuală marcă socială disponibil aici.

·         Documentele necesare pentru atestare și certificare disponibile aici.

·        Date de contact ale Compartimentelor de economie socială din cadrul agențiilor județene de ocupare a forței de muncă.

·         Avantajele pentru întreprinderile sociale de inserție în derularea achizițiilor publice.

·         Întrebări frecvente.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.