A avut loc prima ediție a Festivalului Licuricilor din Oltenia de sub Munte 

0

Weekendul trecut, 6-9 iulie, a avut loc prima ediție a Festivalului Licuricilor în satul Costești, județul Vâlcea, organizat de Asociația Kogayon, Agenția de turism Globe 365 și Hanul Vatra, susținut de Aqua Carpatica. 

Prin intermediul acestui eveniment, organizatorii și-au propus să promoveze valorile naturale și culturale ale regiunii, aducând în atenția publicului explorator această zonă mai puțin cunoscută: Oltenia de sub Munte. 

În satul pitoresc de la baza Parcului Național Buila-Vânturarița, participanții s-au bucurat de timp în natură presărat cu evenimente recreativ-educative atât pentru adulți cât și pentru copii; și cu elemente specifice culturii locale: muzică, tradiții și bunătăți locale. 

Sigur că prazul a fost nelipsit. 

Participanții au olărit cu ceramică de Horezu alături de meșteri, au participat la pregătirea meselor tradiționale oltenești alături de bucătarii locali, au mers în drumeție cu ghizii din sat, au admirat spectacolul fantastic al licuricilor (specie periclitată) explicat de specialistul entomolog din Costești, Silviu Țîcu; au privit stelele stinse cu sute de ani în urmă prin telescop sub îndrumarea astronomului Adrian Șonka, au petrecut ziua pe muzica lăutarilor din zonă iar seara la folk și foc cu muzicianul Marius Matache, au învățat despre ciupercile sălbatice cu specialistul Ursit, au ascultat poveștile speologului Cristian Lascu despre bogățiile naturale ale zonei și nu numai. Evenimentul a fost și un excelent prilej de schimb de experiență dintre invitați și comunitatea locală. 

Organizatorii și-au propus să utilizeze resurse locale pentru eveniment. Atât alimentele și materialele au provenit din comunitate, cât și cea mai mare parte din echipa cu care organizatorii au lucrat: lăutarii, bucătarii, ghizii, meșterii olari, chiar și specialistul în insecte, fiind oameni de-ai locului. O parte dintre activități au fost deschise gratuit pentru localnicii din sat. 

Evenimentul a fost un adevărat succes iar acest lucru vorbește despre potențialul pe care regiunea îl are în ceea ce privește turismul durabil și despre interesul oamenilor pentru a petrece timp în natură și a învăța, în același timp, de la ea. Organizatorii planifică deja viitoarele ediții ale festivalului pentru anul 2024.

Despre Asociația Kogayon 

Este ONG-ul pentru protecția mediului care a înființat Parcul Național Buila-Vânturarița în 2004. Activează voluntar în regiune de 20 de ani, timp în care a desfășurat zeci de proiecte de educație, promovare a regiunii, ecoturism, managementul ariilor naturale protejate și cercetare. Este promotorul proiectului Oltenia de sub Munte Geoparc aspirant UNESCO, menit să dezvolte regiunea în mod sustenabil și să crească nivelul de trai al comunităților locale. 

Despre Globe 365 

Partener al Asociației Kogayon și susținător al proiectului Geoparcului aspirant UNESCO Oltenia de sub Munte. Cu peste 15 ani de experiență turistică, cei de la Globe365 sunt inițiatorii unor proiecte de Succes în peisajul turistic românesc precum Transilvania Train, Kido Express si Drumul Viilor.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 55 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem programe educaționale (învățare și dezvoltare) cu diverse tematici și am lucrat cu peste 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.