800 de copii evaluati cu ajutorul unor sisteme noi de diagnosticare precisa a sindroamelor epileptice

0

Prin proiectul “Epilepsia se poate vindeca!” al Asociatiei Neurocare, 800 de copii, pacienti ai Sectiei de Neurologie Pediatrica a Spitalului Clinic de Copii “Dr. Victor Gomoiu” si ai sectiilor de neonatologie din Bucuresti, au beneficiat de o noua solutie de diagnosticare a sindroamelor epileptice, asigurata cu ajutorul a doua sisteme moderne de monitorizare wireless pentru electroencefalograma (EEG). Sistemele fac parte din dotarea laboratorului de electroencefalografie al Spitalului “Dr. Victor Gomoiu”, proiectul prin care au fost achizitionate fiind finantat de Fundatia Vodafone Romania cu aproximativ 600.000 lei, prin programul Connecting for Good. In cadrul aceluiasi proiect, laboratorul a fost dotat si cu un aparat digital de EEG in regim ambulatoriu (holter EEG), datorita caruia posibilitatea de diagnosticare a fost extinsa si pentru copiii care suporta cu dificultate mediul de spital.

Spitalul-Victor-Gomoiu_2

„Aparatura achizitionata in cadrul proiectului permite inregistrarea electroencefalogramelor (EEG) pe o perioada mult mai lunga, astfel ca datele colectate pot asigura o evaluare precisa a micilor pacienti suspecti de epilepsie. Datorita noii solutii tehnologice, timpul in care se poate face inregistrarea datelor a crescut de la doua la 24 de ore. Este un pas important, dat fiind ca in cazul sugarilor, de exemplu, monitorizarile EEG de veghe (in timpul somnului) sunt esentiale pentru diagnosticarea epilepsiei la aceasta varsta”, a declarat Angela Galeta, Directorul Fundatiei Vodafone Romania.

„Particularitatile epilepsiei si ale varstei pacientului sunt dificultatile pe care le intampinam in demersurile noastre pentru stabilirea unui diagnostic si in managementul corect si eficient al fiecarui caz in parte. Tehnologia de inalta performanta la care avem acum acces ne permite obtinerea unor rezultate corecte, care ne ajuta sa luam deciziile potrivite in beneficiul pacientului”, a declarat Raluca Teleanu, Membru Fondator al Asociatiei Neurocare.

Cele trei sisteme achizitionate prin proiectul “Epilepsia se poate vindeca!” permit o identificare precisa a formei de epilepsie de care sufera un copil. Medicul poate analiza evolutia inregistrata de pacient, inclusiv in cazul aparitiei unei crize epileptice, pentru stabilirea unui diagnostic exact. De asemenea, solutia ii ofera copilului monitorizat autonomie totala in timpul inregistrarii datelor si ii permite sa participe la activitatile zilnice obisnuite.

Fundatia Vodafone Romania este o organizatie neguvernamentala romaneasca, cu statut caritabil, distincta si independenta de operatiunile comerciale ale companiei, infiintata in 1998. In cei 19 ani de activitate, Fundatia Vodafone Romania a finantat 1.046 de programe derulate de 660 de ONG-uri din intreaga tara, in domeniile sanatatii, educatiei, serviciilor sociale. Proiectele au avut 2 milioane de beneficiari – copii, tineri, batrani, persoane defavorizate fizic, social sau economic. Pana in prezent, Fundatia Vodafone Romania a investit peste 26 de milioane de euro in proiecte desfasurate de organizatiile non-profit partenere. Mai multe detalii despre programele fundatiei sunt disponibile pe www.fundatia-vodafone.ro, http://jurnaldebine.fundatiavodafone.ro/ si www.facebook.com/fundatiavodafone.

Fondata in 2010, Asociatia Neurocare este o organizatie neguvernamentala in care activeaza medici si asistente medicale, voluntari, care isi propune cresterea performantei in cercetarea, diagnosticarea si tratarea afectiunilor neurologice si neurochirurgicale. In acest sens, in prima parte a programului “Epilepsia se poate vindeca!” a putut fi creat un laborator performant de monitorizare electroencefalografica pentru copiii cu afectiuni neurologice. De asemenea, asociatia a desfasurat proiecte de strangere de fonduri in urma carora a fost achizitionata aparatura de inalta performanta: neuroendoscop, aspirator CUSA si aparat de radiologie cu brat mobil „C”, folosite pentru bolnavii cu afectiuni neurochirurgicale din Sectia Neurochirurgie I a Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti. Mai multe detalii despre asociatie sunt disponibile pe http://neurocare.ro/.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine aproape 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele informații care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. 12 ani De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.