Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

79 de idei de afaceri declarate câștigătoare vor beneficia de asistență antreprenorială START UP 4 U

0

79 de idei de afaceri viabile și sustenabile declarate câștigătoare în urma competiției de idei de afaceri, desfășurată în cadrul proiectului START UP 4 U, vor beneficia de asistență antreprenorială

asistenta

În cadrul proiectului „START UP 4U” POSDRU/176/3.1/S/149612, cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013, Asociația „Societatea Națională Spiru Haret pentru Educație, Știință și Cultură” în parteneriat cu Mondo Consultanță, APDRP – Asociația Pentru Dezvoltare Regională și Parteneriat și Fair Best Invest, promovează cultura antreprenorială, dezvoltarea și implementarea antreprenoriatului în regiunile Sud-Vest Oltenia și București-Ilfov.

Potrivit unui studiu de percepţie şi interpretare „Antreprenoriatul în România în 2012 şi spiritul antreprenorial în Europa” realizat de Amway, una dintre cele mai mari companii de vânzări directe din lume, preocuparea pentru dezvoltarea unei culturi antreprenoriale si facilitarea procesului de demarare a unei afaceri sunt necesare în contextul în care aproximativ 79% dintre tinerii români sub 30 de ani au o atitudine pozitivă față de munca pe cont propriu, principalul motiv fiind perspectiva obţinerii unor venituri suplimentare, iar principalul obstacol fiind lipsa capitalului incipient necesar pentru a demara afacerea.

Iată de ce proiectul „START UP 4 U”, care include și schema de ajutor de minimis ,,Sprijin pentru antreprenori”, vine în întâmpinarea celor ce doresc să inițieze o activitate pe cont propriu, dar nu au capital.
Proiectul răspunde nevoilor POSDRU stimulării, inovării si creativității, inclusiv a spiritului antreprenorial la toate nivelurile de educație și formare profesionala prin finanțarea unor idei de afaceri la nivelul regiunii de implementare a proiectului și crearea de noi locuri de muncă.

Astfel, proiectul vine în sprijinul politicilor expansioniste în ceea ce privește antreprenoriatul cu dezvoltarea a minim 50 de idei de afaceri și 100 de locuri de muncă. Din cele 50 de idei de afaceri, 40 vor fi dezvoltate de membrii Grupului Țină care au participat la formare profesională (10%), din care 25 de idei vor fi dezvoltate de persoane din Grupul Țintă care aparțin categoriei de vârstă 18-25 ani, înmatriculați în învățământul superior, adică studenți care au domiciliul/reședința în una din regiunile de implementare menționate, iar în total se vor crea cel puțin 100 de locuri de muncă (2/întreprindere) care vor fi menținute minim 6 luni după finalizarea proiectului, contribuind astfel la atingerea obiectivului general asumat de POSDRU privind dezvoltarea capitalului uman. Pentru aceasta, grupul țintă format din 400 de persoane din care 50% studenți/masteranzi (200 persoane) a fost încurajat să participe la concursul de idei de afaceri, punându-lise la dispoziție cursanților, consultanți în domeniul juridic și financiar, care să-i îndrume și asiste pe cursanți.

De asemenea, in cadrul proiectului, cele 79 de idei de afaceri viabile și sustenabile declarate câștigătoare în urma competiției de idei de afaceri desfășurată în cadrul proiectului, vor beneficia în continuare de asistență în vederea pregătirii corespunzătoare a Planurilor de Afaceri, cu scopul de a fi propuse spre finanțare. Fiecare plan de afaceri selectat va fi finanţat prin acordarea unei subvenţii în cuantum de maxim 25.000 euro, subvenţie care va face obiectul schemei de ajutor de minimis. Ideile de afaceri selectate vor fi distribuite astfel încât să existe minimum 2 idei de afaceri din fiecare județ (Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea, București și Ilfov) incluse în cele 2 regiuni de dezvoltare vizate de proiect (Sud Vest Oltenia și București Ilfov).

Activitatea de asistență în sprijinul dezvoltării afacerii se va realiza în cadrul celor 4 Centre antreprenoriale de sprijin pentru afaceri (doua centre deja existente și 2 centre noi înființate în cele 2 regiuni de dezvoltare ale proiectului), prin ședințe antreprenoriale individuale și de grup pe nevoile beneficiarului, având ca scop sprijinirea fiecărui beneficiar în demersul său pentru înființarea unei activități independente prin schema de ajutor de minimis. Astfel, în luna iulie, experții consultanți vor fi prezenți la sediul proiectului pentru a-și oferi serviciile de asistență conform programului afișat pe portalul proiectului în secțiunea centre antreprenoriale.

Activitățile de asistență se vor derula sub forma de mentorat și vor presupune: îndrumare, sfătuire, sprijin, ghidare spre dezvoltare, orientarea spre soluții, valorificarea experiențelor anterioare, integrarea în comunitatea oamenilor de afaceri etc.

La finalul proiectului persoanele asistate în cadrul proiectului vor fi capabile să-și construiască matricea unei afaceri și/sau să ocupe funcții manageriale în cadrul unor companii de pe piață sau în cadrul celor finanțate prin proiect.

Detaliile privind asistența antreprenorială sunt disponibile pe www.startup4u.ro și http://portalantreprenoriat.ro/.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.