70% din tinerii angajati considera ca firmele ar trebui sa foloseasca voluntariatul ca o unealta de dezvoltare profesionala

1

51% dintre voluntari considera ca programele de voluntariat sunt una din cele mai mari contributii pe care o companie le poate aduce comunitatii, depasind donatiile financiare si de produse.

18 consultanti voluntari Citibank au dat START-ul programului de voluntariat in scoala Junior Achievement “Voluntarcenter”. Peste 500 de elevi din 8 licee, colegii si scoli din Bucuresti au beneficiat de sesiuni de pregatire pentru competitia europeana de simulare bancara Banks in action Challenge 2012.

Mergand dincolo de donatiile in bani si bunuri, programele de voluntariat si implicare in comunitate  reprezinta o zona cu un interes crescand pentru companii.

Conform studiului „Beneficiile programelor de voluntariat pentru angajati”* efectuat de Junior Achievement Worldwide, programele de voluntariat permit companiilor crearea unei legaturi mai personale cu comunitatea, prin imprumutarea capitalului lor uman unor organizatii care au nevoie.

Referitor la atragerea de noi angajati, aproximativ 62% dintre salariatii cu varsta intre 18 si 26 de ani ar prefera sa lucreze pentru o companie care le creeaza oportunitati de voluntariat pentru organizatii nonprofit. Aproximativ 76% din tinerii angajati au declarat ca voluntariatul ii ajuta sa-si imbunatateasca abilitatile de leadership, iar 75% dintre ei au spus ca voluntariatul ii ajuta sa isi dezvolte compentente necesare la locul de munca.

In Statele Unite ale Americii, 26,2 % din populatia activa a efectuat 8,1 miliarde de ore de voluntariat.  Peste o treime din voluntari (34%) sunt foarte activi, cu peste 100 de ore pe an de voluntariat.

In Romania, in anul scolar 2010/2011, 1.300 de consultanti voluntari au efectuat peste 4.000 de ore de voluntariat in scoala in programele Junior Achievement.

In acest an scolar, programul de voluntariat in scoala Junior Achievement  a fost initiat de cei 18 consultanti voluntari Citibank, care au participat in activitati la clasa in 8 licee, colegii si scoli din Bucuresti si au explicat celor peste 500 de elevi participanti modul de functionare a mecanismelor financiar-bancare, instrumentele bancare, politici de marketing practicate pe piata, au analizat produsele si serviciile bancare si au discutat jocul dobanzilor pe piata.

Este al saptelea an in care consultantii voluntari Citibank contribuie prin prezenta la clasa si online cu exemple din experienta profesionala si consultanta la educatia financiar-bancara a tinerilor.

In cadrul acestei actiuni, dl. Alberto Verme, CEO Citibank  pentru Europa, Estul Mijlociu si Africa (EMEA)  le-a vorbit studentilor de la facultatea de Finante-Banci de la ASE despre tendintele in industria bancara la nivel global.

„Printr-o abordare de tipul mai mult decat filantropie, la Citibank valorificam resursele disponibile si expertiza profesionistilor nostri pentru binele comunitatii. Parteneriatul pe termen lung cu Junior Achievement ne permite sa sprijinim leadership-ul si dezvoltarea personala si profesionala a generatiei de maine pentru ca aceasta sa poata adopta o conduita financiara responsabila, precum si cunostinte solide de gestionare a finantelor proprii”, a spus Tibor Pandi, Director General Citibank Romania.

*Studiul „ The benefits of employee volunteer programs” este disponibil online pe: http://ja.org/files/white_papers/Benefits-of-Employee-Volunteer-Programs.pdf

Institutiile de invatamant participante:

Colegiul Economic Hermes

Colegiul National Gheorghe Lazar

Colegiul National I. L. Caragiale

Colegiul National Ion Creanga

Liceul Lauder Reut

Liceul Teologic Timotei Cipariu

Liceul Teoretic Alexandru Ioan Cuza

Scoala nr. 156

Consultantii voluntari Citibank participanti la clasa:

Adrian Stefan – Alberto Verme – Alexandru Harasim – Anca Tincu – Andrei Perianu – Andrei Stoian – Daniel Farmache – Dragos Nedelea – Gabriela Dragomir – Ileana Simona Jinga – Lavinia Alexandra Inocan – Lucia Caprita – Rohith Murthy – Sebastian Kucharek – Simona Anghel – Stelian Bogza – Vlad Descultu – Vladimir Nicolae Georgescu

—————————————————————————————————————————————–

Despre Citi

Citi, cea mai importanta companie internationala de servicii financiare, detine 200 de milioane de conturi de clienti in peste 160 de tari din lume. Citi furnizeaza persoanelor fizice, companiilor, guvernelor si institutiilor o gama larga de produse si servicii financiare, inclusiv credite si servicii bancare pentru persoane fizice, activitati bancare si de investitii pentru companii, garantii bancare si managementul averilor.

Informatii suplimentare pot fi gasite la adresa www.citigroup.com | Twitter: @Citi | YouTube: www.youtube.com/citi | Blog: http://new.citi.com | Facebook: www.facebook.com/citi | LinkedIn: www.linkedin.com/company/citi.

Despre Citibank Romania

Citibank este prezenta in Romania inca din anul 1996 si furnizeaza produse si servicii financiare de inalta calitate companiilor nationale si internationale, companiilor mici si medii, sectorului public, organizatiilor non-profit si persoanelor fizice.

Informatii suplimentare pot fi gasite la adresele www.citibank.ro | Facebook: www.facebook.com/CitibankRomania.

Junior Achievement Romania, organizatie nonprofit, a fost fondata in anul 1993  si este parte a Junior Achievement Worldwide®, USA si a Junior Achievement – Young Enterprise, Europe. JA este cea mai mare si cea mai dinamica organizatie internationala de educatie economica si antreprenoriala. In Romania, programele JA de tip learning by doing  sunt urmate anual de peste 150.000 de elevi din peste 1.300 institutii de invatamant si se desfasoara in parteneriat cu Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, cu institutiile de invatamant si comunitatea de afaceri.  Pentru detalii, accesati www.jaromania.org.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este facilitator & educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training & facilitare și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 40 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are 20 de ani de experiență ca trainer, facilitator pentru peste 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție, antreprenoriat (inclusiv social), ”train the trainers & facilitators”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria FMCG alături de InBev având atribuții de training pentru mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente, parteneri și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Frankfurt School of Finance & Management, Future Makers, ASPEN Young Leaders Program, Leaders for Justice Program, Ashoka Romania,Automotive Forum, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers & Facilitators” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.