Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

70% din copiii de la centrele afterschool la sate Noua Ne Pasa nu mai lipsesc nemotivat de la scoala si 60% au medii mai bune cu cel putin 1 punct

0

Școlile din comunități defavorizate din opt județe pot aplica pentru finanțarea de centre afterschool în programul Nouă Ne Pasă până la 15 mai.

Programul își propune să participe la reducerea abandonului școlar și este o inițiativă a Fundației eMAG, cu susținerea Flanco.

9 ne pasa

București, 11 aprilie 2017 – Fundația eMAG și Flanco țintesc 14 școli noi în programul de centre afterschool la sate Nouă Ne Pasă în anul școlar 2017–2018 și deschid sesiunea de aplicații pentru finanțarea școlilor gimnaziale din opt județe: Buzău, Călărași, Constanța, Dolj, Ialomița, Ilfov, Olt și Prahova. Programul Nouă Ne Pasă (NNP) își propune să sprijine elevii de la sate cu rezultate slabe la învățătură să nu abandoneze școala și să îi ajute să promoveze Evaluarea Națională cu medie peste 6.

În anul școlar 2017-2018, programul NNP acordă pentru finanțarea centrelor afterschool burse de peste 9.000 de euro pe proiect, în creștere de la 7.600 de euro, în prezent. Plafonul de finanțare cuprinde suplimentar fonduri pentru un kit standard de lucru (computere, acces la Internet, table interactive), iar serviciile de consiliere sunt extinse către familiile copiilor din program.

Primele șase centre afterschool NNP au fost deschise în septembrie 2016, în șase comunități rurale din județele Buzău, Constanța, Neamț, Prahova și Teleorman. Cei 251 de copii incluși în proiect beneficiază de servicii de educație remedială, de consiliere și de rechizite.

„Ne-am bucurat să vedem că, în primul semestru al anului școlar în curs, absenteismul în rândul elevilor care au frecventat centrele afterschool Nouă Ne Pasă a scăzut în peste 70% dintre cazuri”, declară Dragoș Sîrbu, CEO Flanco. „De asemenea, copiii și-au îmbunătățit considerabil și performanțele școlare – peste 60% dintre ei au obținut note cu cel puțin 1 punct mai mari decât la evaluările inițiale. În plus, a crescut și interesul părinților și al tutorilor pentru procesul educațional”.

Centrele Nouă Ne Pasă vin în completarea programului școlar obligatoriu și oferă oportunități pentru consolidarea competențelor dobândite de copii la școală. În cadrul programelor de afterschool, cadrele didactice organizează grupe de învățare asistată pentru elevii participanţi și intervin pentru rezolvarea altor probleme cu care se confruntă elevii, precum lipsa rechizitelor și a hainelor, lipsa accesului la serviciile medicale de bază, lipsa consilierii și a sprijinului pentru continuarea studiilor.

„De cele mai multe ori, elevii abandonează școala din cauză că au rezultate slabe și nu sunt sprijiniți să remedieze această situație. Sunt copii din familii cu un nivel redus de educație, cu dificultăți materiale sau cu părinți care muncesc în străinătate. Pentru ei, învățătorii și profesorii reprezintă, cel mai adesea, unicul sprijin.

Rezultatele de până acum ale proiectului pilot de centre afterschool Nouă Ne Pasă sunt bune, iar experiența anului care a trecut ne confirmă că acest tip de intervenție este necesară în comunitățile devaforizate. Intenționăm ca în anul școlar 2017-2018 să deschidem încă 14 centre, vom avea astfel 20 de școli în program și 800 de copii vor avea o șansă în plus pentru a nu abandona școala”, declară Tudor Vlad, Președinte Fundația eMAG.

Școlile care își doresc să participe în programul Nouă ne Pasă și funcționează în comunități defavorizate din cele opt județe pot depune aplicații pentru finanțare până la 15 mai, urmând ca unitățile preselectate în program să fie anunțate până la finalul lunii mai. Lista școlilor care vor primi finanțare va fi finalizată în luna august, după ce toate comunitățile vor fi evaluate.

Pentru a depune aplicații și a afla mai multe detalii despre criteriile de eligibilitate, puteți consulta Ghidul Aplicantului, pe site-ul programului Nouă Ne Pasă.

Școala-GADINTI-site-1024x768

Despre Fundația eMAG

Fundația eMAG și-a început activitatea în 2012 și susține școala din România prin programe care facilitează accesul la o educație completă pentru elevi și studenți, asigurându-se că aceștia își vor exploata corect potențialul, își vor găsi locul în societate și vor deveni profesioniști și cetățeni model.

Pentru mai multe informații despre aceste proiecte, vizitați site-ul Fundației eMAG și pagina de Facebook.

Despre Flanco

Flanco este cel mai eficient retailer autohton de produse IT&C, electronice și electrocasnice. Cu un număr de peste 1.500 de angajați, compania deţine o rețea de 119 magazine, aflate în cele mai importante zone comerciale din 74 de orașe. Pentru mai multe informații, vă rugăm accesați www.flanco.ro sau pagina de Facebook.

Note:

Potrivit datelor publice disponibile, România este a treia țară din Uniunea Europeană în funcție de rata de părăsire timpurie a școlii (19,1% din populația de 18-24 de ani).

În școlile din mediul rural, 31,2% dintre elevi obțin medie sub 5 la examenul de capacitate, 4 din 10 copii din mediul rural au note sub 5 la matematică, respectiv 2 din 10 la limba română.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.