Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 sfaturi despre cum să călătorești mai ieftin și mai des

0

Blogul celor mai frumoase povești despre România este conștient că vremurile grele încă n-au trecut și că românii încă fac economii, dar totodată perioada concediilor se apropie. Pentru că bugetul de vacanță al unui român este destul de limitat, Hai la Bord vine în ajutorul excursioniștilor, oferindu-le 7 sfaturi care, dacă sunt puse în aplicare, le pot garanta că vor călători mai ieftin și, astfel, poate mai des.

1. LASĂ FIȚELE ACASĂ!

Renunță la hoteluri de peste 3 stele, nu mânca numai la restaurant și alege o clasă inferioară de transport.

Cazarea

Dacă ai plecat în excursie, nu-ți stă gândul la somn, mai ales dacă timpul tău liber e destul de scurt. Așa că majoritatea timpului nu o să-l petreci în camera de hotel/pensiune sau ce mai vrei tu. Atunci de ce să plătești mai mult pe facilități de care nu vei beneficia (aer condiționat, minibar, servicii de curățenie, room service s.a.)? Dacă vrei să apuci să explorezi toate împrejurimile, atunci un pat și, eventual, o baie îți vor fi de ajuns. O variantă unde să te odihnești și, totodată, să-ți ofere extra-timp de hoinărit este și cortul. Cu „casa” la purtător, vei avea mai mult timp la dispoziție să explorezi și vei economisi cel mai mult posibil în materie de cazare. Și couchsurfing-ul e o soluție.

Masa

Dacă vrei să guști puțin din specificul zonei, e musai să încerci specialitățile culinare și locul cel mai bun unde poți face asta este un restaurant. Dar nu exagera cu vizitele în localuri. Acolo lași o mare parte din bugetul de călătorie (să nu uităm de bacșiș), deși ai alte soluții care nu-ți vor ușura prea mult buzunarele. De exemplu, chioșcurile de pe marginea drumului, care pot să-ți ofere, și ele, o bucățică din bunătățile locului (kürtőskalács, brânzeturile comercializate pe marginea șoselei din culoarul Rucăr-Bran, vinul fiert și turta dulce de la standurile târgurilor de Sărbători s.a.)

Sau, dacă doar vrei să te „alimentezi”, o conservă e mereu soluția potrivită – e ieftină, o poți lua cu tine și, astfel, mai economisești din timpul pe care l-ai pierde așteptând comanda la un restaurant.

 

Transportul

Poți economisi luând trenul în loc de mașină și, totodată, contribui la un mediu mai curat. Ia-ți bilet la clasa a doua. În România, cel puțin, diferența față de clasa întâi este neglijabilă. Dacă vrei, totuși, să călătorești pe 4 roți (uneori, nu ai încotro – nu sunt gări peste tot), poți reduce cheltuielile luându-ți prietenii cu tine (în aceeași mașină, nu fiecare cu propriul automobil, că atunci nu rezolvi nimic) și împărțind costul benzinei/motorinei.

 

2. DOCUMENTEAZĂ-TE PE INTERNET!

Vrei să știi ce ai de vizitat, să nu mai plătești ghidajul și să nu te rătăcești? Apelează, cu încredere, la internet. Hărțile și ghidurile turistice pot fi consultate și virtual, iar printarea lor te costă mai puțin decât cumpărarea lor dintr-o librărie. În plus, pe internet, poți afla sfaturi și sugestii utile de la cei care au fost înaintea ta în acel loc, de cele mai multe ori fiind informații pe care nu le găsești într-o publicație oficială.

De asemenea, cumpără și/sau rezervă prin intermediul internetului. De cele mai multe ori, ai reduceri dacă achiziționezi online. La CFR, de exemplu, ai 5% reducere la orice bilet cumpărat pe cale virtuală.

 

3. REZISTĂ IMPULSULUI!

…de a cumpăra suveniruri. Majoritatea sunt obiecte pe care nu le vei folosi niciodată și/sau de proastă calitate, pe care nu ai da atâția bani dacă ai locui acolo. Dacă vrei să ai amintiri, fă poze. Cât mai multe!

4. OCHEȘTE OFERTELE!

…de la muzee, expoziții, transport local s.a.

Dacă ai plecat într-un city break, nu uita să cauți dacă nu există oferte speciale care te pot ajuta să vezi mai mult și mai ieftin. În orașele europene, există diferite carduri/vouchere, care-ți oferă reduceri la vizitarea mai multor muzee sau dacă ai abonament la transportul în comun, poți intra gratuit la vreun obiectiv turistic.

Caută aceste oferte la recepțiile hotelurilor, în centrele de informare turistică, în restaurante, gări, muzee și, în principiu, oriunde se găsesc turiști.

5. CÂND AI FOST ULTIMA DATĂ ÎN ORAȘ?

În orașul în care locuiești. Dacă nu ai timp de călătorii prea îndepărtate, una în localitatea de domiciliu îți poate potoli, provizoriu, pofta de plecat. Sigur nu ai văzut vreun muzeu, nu ai mai colindat demult pe cărările vreunui parc sau nu ai mers de ceva vreme într-un cartier. Încearcă să vezi totul prin ochii unui turist care nu e obișnuit cu împrejurimile, fă poze, privește cu mai multă atenție clădirile pe lângă care treci în fiecare zi.

6. SINGUR SAU CU PRIETENII?

Ambele variante. Dacă pleci pe cont propriu, vei cheltui mai puțin pe mâncare și băutură, pentru că nu te afli într-un anturaj care să te facă să mai iei încă o bere, de exemplu. Și îți vei chibzui bugetul mai bine, deoarece nu vei avea de la cine să te împrumuți.

Dar dacă pleci însoțit, poți beneficia de reduceri de grup (la muzee sau la biletul de tren).

7. PLANIFICĂ DIN TIMP

Dacă rezervi cu câtva timp înainte transportul (în special, cel aerian, dar și la CFR ai reducere de la 13% la 5%, în funcție de anticipația cu care achiziționezi tichetul) și/sau cazarea, beneficiezi de o oarecare reducere. Celebrul early-booking.

Dacă știi din vreme unde vrei să pleci, alege extrasezonul și evită Sărbătorile. De ce? Pe de o parte, pentru că la un preț considerabil mai redus, ai parte de aceleași atracții și servicii, iar pe de altă parte, aglomerația nu-ți va da de furcă. Și destinația îți va părea, garantat, mai frumoasă.

Mai multe detalii despre acest subiect se găsesc aici

 

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.