Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

7 sfaturi de călătorie atunci când plecați în vacanță cu animalul de companie

0

7 SFATURI DE VACANȚĂ OFERITE DE EXPERȚI PROPRIETARILOR DE ANIMALE DE COMPANIE

Călătoriile cu animalele de companie sunt din ce în ce mai frecvente, având în vedere că în Uniunea Europeană sunt 64 de milioane de pisici și 66 de milioane de câini. Ceea ce înseamnă că o familie din patru are un animal de companie. Totuși, proprietarii de animale de companie trebuie să fie atenți, deoarece o astfel de călătorie necesită o planificare riguroasă și o stare perfectă de sănătate a animalului.

Dacă vă planificați o vacanță împreună cu animalul dumneavoastră de companie, inițiativa Protect Our Future Too (POFT) are 7 sfaturi esențiale care vă vor ajuta să aveți parte de o călătorie fără probleme. Sunt sfaturi foarte importante în special pentru cei care sunt proprietarii recenți ai unui animal de companie – oameni care au adoptat un animal în perioada restricțiilor COVID – pentru că aceștia nu au experiență. Dacă plecați la drum împreună cu animalul de companie, trebuie să țineți cont de câteva aspecte.

Vizita la medicul veterinar

Programați o vizită la medicul veterinar înainte de a călători, pentru a vă asigura că animalul dumneavoastră de companie este sănătos și vă poate însoți, că are schema de vaccinare la zi (în special vaccinarea antirabică), la fel și tratamentele de rutină, precum cel împotriva puricilor, căpușelor sau paraziților intestinali. Odată cu modificările climatice și vremea tot mai caldă, este din ce în ce mai important ca animalele de companie să fie protejate de paraziți pe tot parcursul anului.

Gianluca D’Amico, Doctor în medicină veterinară în cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj Napoca, a subliniat: „Dacă proprietarii de animale de companie plănuiesc o vacanță în străinătate, este important să știe ce paraziți există la locul de destinație. Schimbările climatice determină o prezență sporită și extinsă a căpușelor în toată Europa, ceea ce înseamnă că pericolul reprezentat de căpușe există pe tot parcursul anului.”  

Pentru a asigura o protecție adecvată, programați o vizită la medicul veterinar cu câteva săptămâni înainte de a pleca în vacanță, pentru a discuta despre tratamentele recomandate împotriva paraziților pe care îi puteți întâlni la destinație. De asemenea, planificarea în avans asigură și perioada necesară creșterii imunității câinelui, având în vedere că unele vaccinuri necesită mai mult timp pentru ca protecția să fie completă.

Documentele necesare

Indiferent dacă alegeți să vă petreceți vacanța alături de animalul dumneavoastră de companie în țară sau în străinătate, trebuie să aveți mereu cu dumneavoastră certificatul de vaccinare antirabic – chiar și pentru un weekend pe litoralul Mării Negre. Un document esențial de călătorie în străinătate este pașaportul UE pentru animalele de companie, a cărui validitate este determinată de validitatea vaccinului antirabic. Mergeți cu pașaportul la medicul veterinar pentru a nota toate vaccinurile, împreună cu carnetul de vaccinuri. De asemenea, nu uitați că microcipul este o condiție de intrare în statele membre UE. Verificați și regulile de intrare stabilite de fiecare țară în parte pentru animalele de companie, pentru că un simplu detaliu neștiut vă poate obliga să vă întoarceți acasă.

Călătoria

Dacă plecați în călătorie cu mașina, nu uitați că animalele trebuie să fie și ele în siguranță. De exemplu, nu lăsați câinele să scoată capul pe geam în timpul deplasării, pentru că acest lucru îi poate afecta ochii sau urechile. Cel mai sigur și la îndemână mod de a vă transporta animalul de companie în siguranță este o cușcă de călătorie, suficient de mare și bine ventilată. Cel mai important lucru este să nu vă lăsați niciodată animalul de companie în mașină, deoarece în căldura sufocantă a verii poate suferi un infarct într-un timp foarte scurt.

Dacă ați ales să călătoriți cu avionul, verificați întotdeauna regulile companiei aeriene și asigurați-vă că sunteți bine informat înainte de a porni la drum.

Familiarizarea și explorarea

Luați cu dumneavoastră obiecte îndrăgite ale animalului de companie, cum ar fi o pătură sau jucării. Acestea îi vor oferi o senzație de siguranță chiar și într-un loc în care nu a mai fost. De asemenea, oferiți-i posibilitatea de a explora noul mediu fără a-l grăbi. Nu lăsați animalul de companie singur o perioadă prea mare de timp – poate fi afectat de schimbări și poate suferi de stres.

Informați-vă asupra regulilor și condițiilor impuse de unitatea de cazare – este bine să verificați de două ori înainte de a face o rezervare. De asemenea, este bine să întrebați ce documente sunt necesare pentru rezervare și dacă vor fi și alte animale de companie în unitate, în aceeași perioadă.

Informațiile utile

Asigurați-vă că la destinație aveți tot ce trebuie pentru nevoile animalului de companie, inclusiv dacă există un serviciu de urgență veterinară. Verificați dacă animalul dumneavoastră de companie este microcipat, pentru a-l putea găsi mai ușor în cazul în care se rătăcește.

Asigurați-vă că animalul dumneavoastră de companie poartă mereu o zgardă de identificare cu detaliile dumneavoastră de contact și detalii despre certificatul de vaccinare.

Mâncarea sănătoasă

Păstrați aceeași dieta de acasă și luați cu dumneavoastră mâncarea obișnuită a animalului de companie. Este important să îi mențineți aceeași rutină, aceeași hrană. În plus, nu trebuie să uitați să aveți la îndemână apă proaspătă, chiar și în timpul călătoriei.

Călătoriile nu sunt indicate tuturor animalelor

Chiar dacă o călătorie împreună cu animalul de companie garantează experiențe memorabile, este important de știut că pisicile, iepurii și unele rase de câini, care nu obișnuiesc să călătorească, sunt animale care nu ar trebui luate în vacanță. Întrebați medicul veterinar despre hotelurile pentru animale de companie sau căutați pe cineva să aibă grijă de el cât sunteți plecat.

Pentru mai multe sfaturi, nu ezitați să programați o vizită la medicul dumneavoastră veterinar!

Despre Protect Our Future Too

Campania „Protect Our Future Too” (#protectourfuturetoo) a fost lansată pentru a crește gradul de conștientizare a impactului pe care schimbările climatice îl au asupra animalelor noastre de companie și a relației pe care acestea o au cu familia în care trăiesc, dar și efectul pe care îl au lunile mai calde de toamnă și iarnă sau temperaturile mai ridicate (în general) asupra sănătății animalelor.

Fiind o parte importantă a societății, MSD Animal Health consideră că este important să acționăm pentru a proteja și viitorul animalelor de companie. Campania, lansată în peste 30 de țări EMEA – incluzând Europa, Rusia, Africa de Nord și Orientul Mijlociu – îi va informa pe medicii veterinari și pe proprietarii de animale de companie, pe tot parcursul anului, pentru o mai bună conștientizare a modului în care pot ajuta la protejarea animalelor de companie.

Prof. Gianluca D’Amico

Este doctor în medicină veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară Cluj-Napoca (USAMV CN) și predă în cadrul disciplinei de Parazitologie din 2013. În perioada 2016-2020 a fost cercetător postdoctoral la USAMV CN. În ultimii șase ani a fost coordonatorul si membrul mai multor proiecte de cercetare privind bolile parazitare si cele transmise de vectori (colectare de date și consiliere științifică), fiind de asemenea implicat în educația veterinară.

Despre MSD Animal Health

De mai bine de un secol, MSD – o companie biofarmaceutică de top la nivel mondial – inovează pentru viață, oferind medicamente și vaccinuri pentru multe dintre cele mai complicate boli. MSD Animal Health, o divizie a Merck & Co., Inc., Kenilworth, N.J., SUA, este divizia globală de sănătate animală a MSD. Respectând angajamentul pentru The Science of Healthier Animals®, MSD Animal Health oferă medicilor veterinari, fermierilor, proprietarilor de animale de companie și guvernelor una dintre cele mai extinse game de produse farmaceutice veterinare, vaccinuri și soluții și servicii de management al sănătății, precum și o gamă largă de produse de identificare, trasabilitate și monitorizare, toate conectate digital. MSD Animal Health este dedicată protejării și ameliorării sănătății și stării de bine a animalelor și a celor care le îngrijesc. Compania investește masiv în resurse pentru cercetare și dezvoltare și pentru un lanț de aprovizionare modern și global. MSD Animal Health are reprezentanțe în peste 50 de țări, iar produsele sale sunt disponibile pe aproximativ 150 de piețe.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.