Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

60 de familii vulnerabile din 4 sate ilfovene au fost sprijinite de voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale

0

În contextul crizei sanitare actuale, voluntarii de la Paraclisului  Catedralei Mântuirii Neamului continuă să vină în ajutorul familiilor nevoiașe de la sate. Astfel că, joi, 16 iulie 2020, voluntarii au pornit din nou la drum ajungând în 4 parohii din județul Ilfov unde au oferit alimente de bază și de igienă. Acțiunea face parte din campania „Implică-te! Împreună reușim mai mult!”, o extensie a campaniei „Caravana bucuriei”.

60 de familii din localitățile Dărăști-Asan, Dărăști-Filipescu, Cernica și Bălăceanca, din județul Ilfov, au fost vizitați joi, 16 iulie 2020 de voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului. Familiile au primit alimente de bază și de igienă pentru a putea trece cu bine prin perioada pandemiei actuale.

În doar 4 luni, campania “Implică-te! Împreună reușim mai mult!” a înregistrat rezultate semnificative: voluntarii Paraclisului Catedralei Naționale au reușit să sprijine un numar impresionant de familii încercate în această perioadă de pandemie, precum și altele afectate de inundații severe. Pe parcursul a  132 deplasări în 127 localități din 22 județe ale țării, voluntarii au oferit 2730 pachete cu alimente de bază și produse de igienă în cuantum de 204.750 RON. Acțiunile de acest fel desfășurate de voluntari vor continua și în perioada următoare.

Dănuț Prună, coordonatorul voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Naționale a declarat: “Am revenit în judetul Ilfov, in Arhiepiscopia Bucurestilor pentru a sprijini mai multe familii vulnerabile, care sunt în dificultate nu numai datorită pandemiei ci și pentru că au o situație aparte: cresc foarte mulți copii, parinții nu au reușit să găsească un loc de muncă, au probleme de sănatate, găsim situatii foarte complexe.

Astazi, m-a impresionat îndeosebi un copilaș care provenea dintr-o familie cu 12 copii, vă dați seama ce înseamnă pentru acei părinți să-i crească pe toți. Din păcate, nu aveau ce sa le ofere de mâncare, plus că locuiesc într-o casă făra curent electric. Copilașul respectiv stătea pe prispa casei și toca într-o farfurie o ceapă și o roșie, masa pentru toată familia. Ce situație tristă și ce mare bucurie am reușit să aducem acestei familii în momentul în care am venit cu aceste produse alimentare de strictă necesitate, dar și cu produse de igienă. S-au luminat la față, nu le venea să creadă că cineva le trece pragul, că în această zi și în cele următoare vor avea ce să mănânce. Este ceva ce, pe noi ne determină să mergem mai departe. Prin faptul că mergem din casa în casa, vedem exact cu ce se confruntă oamenii necăjiți. Oamenii aceștia sunt flămânzi, în secolul XXI sunt oameni care nu au ce mânca, nu pentru că nu vor să muncească, ci pentru că nu pot sau nu au unde, vă dați seama cât de greu le este? Și ce motivație mai mare să avem noi, pentru a ne continua activitatea? E felul prin care le suntem alături, îi sprijinim, plus că le oferim o speranța și le aducem o bucurie.

Campania aceasta s-a dezvoltat foarte mult, am pornit de la câteva localități din preajma Bucureștiului, am ajuns în localități din 22 de județe ale României pâna acum. Vom mai merge, vom extinde ajutorul nostru cât se poate de mult și cât ne va permite și timpul nostru, bineînțeles. Aceasta activitate o facem voluntar, avem și noi familii și locuri de muncă, cu toate acestea dragostea și mila fața de cei aflați în dificultate nu are limite, astfel că vom continua să îi ajutăm cât de mult putem. Întalnim multe persoane cu dizabilități care nu se pot descurca singure, sau familii sărace cu foarte mulți copii. Este foarte greu. Altă situație care mă întristează foarte mult este faptul că întâlnesc prea multe bunici care cresc singure nepoții. Fie părinții i-au părăsit pe micuți, fie nu au mai avut ce să le ofere de mâncare și au plecat în străinatate. Bunicile se străduie să le ofere zilnic ceva de mâncare acestor copii și tot ele se ocupă și de educatia micuților. Vă dați seama cât este de dificil să ajungi la o vârstă de 70 – 80 de ani și să îți crești singură nepoții. Pe măsură ce identificăm aceste cazuri, încercam și să îi sprijinim mai mult, evident pentru că acești bătrâni au nevoie de mare ajutor. Abia mai pot avea grijă de ei înșiși, dar să mai crească și nepoțeii. Noi, voluntarii, ne străduim să atragem atenția că, poate, dacă fiecare dintre noi ar face un mic gest care să vină în sprijinul unei astfel de familii, cu siguranță am aduce mare bucurie atât acestor oameni, dar și lui Dumnezeu, pentru că menirea noastră aici pe pământ este să ne iubim unii pe alții și să fim aproape de cei care au nevoie de sprijinul nostru.”

Preot Nicolae Zota – parohia Dărăști-Asan, judetul Ilfov evidențiază: “Satul nostru este foarte îmbătrânit, peste 60% din populație este reprezentată de bătrâni de peste 60 de ani. Pentru noi este foarte important sprijinul oferit de voluntarii Catedralei Naționale. Aceștia i-au vizitat în special pe cei bătrâni, pe cei cu dizabilități severe, apoi s-au oprit și la casele cu copii foarte mulți. În această perioada ei au și mai mare nevoie de un ajutor și, cu ocazia aceasta, au conștientizat că nu sunt singuri, că Dumnezeu este cu ei, iar unde este biserica este Dumnezeu. Astfel de acțiuni încercam să le facem cât putem de des, mai ales că noi am ținut legătura cu voluntarii Catedralei Naționale care, de-a lungul timpului, au venit la noi și cu alte campanii desfășurate de ei înainte de începerea pandemiei, cum ar fi “Campania de Prevenire și depistare a cancerului de col uterin”. A fost de bun augur aceasta campanie și sperăm să ținem legătura și în continuare cu aceștia. Să fim în continuare aproape, știind că dăruind, vei dobândi Împărăția Cerurilor. În numele tuturor enoriașilor doresc să mulțumesc voluntarilor”.

 

Preot Marian Datcu – parohia Dărști-Filipescu, judetul Ilfov este încântat de ajutorul voluntarilor: “Enoriașii s-au bucurat de faptul că Sfânta Biserică este alaturi de ei în aceasta perioadă de grea încercare. Ne bucuram de faptul că voluntarii Catedralei Mântuirii Neamului ne sprijină permanent și sunt alături de noi din nou oferind produse de bază, igienico-sanitare și alimentare, care au ajuns în casele unor familii defavorizate, persoane nevoiașe din punct de vedere material. Ținând cont de vremurile acestea dificile a fost o mare bucurie pentru ei acest lucru.”

Preot Cristian Florin Troi – parohia Bălăceanca, judetul Ilfov

“Voluntarii au venit în întâmpinarea persoanelor cu nevoi: persoane care suferă de diverse afecțiuni medicale, persoane care au o situație financiară dificilă și care au avut mare nevoie de aceste ajutoare alimentare oferite de Patriarhia Română, căreia îi mulțumim pentru sprijinul acordat.”

O bătrânică spune: “Să fie sanatos, care te-a trimis. Eu am o pensie de 700 de lei. Am 8 copii și 3 nepoti. Eu i-am crescut. Am o nepoata mică de 8 ani, una de 17 și restul plecați afară. Asta e. E greu. Acum am trimis-o la Ștefănești la fata mea că nu mai aveam ce să îi dau să mănânce. Sunt datoare 1300 lei la magazin. Dumnezeu este cu mila Lui. Traim de pe azi pe mâine, nu murim. Să fiți sănătoși.”

O altă bătrânică spune plângând: “Foarte bun este acest ajutor. Trăim dintr-o pensie 7 persoane. Ne este foarte greu, mamă. Mă ocup și de nepoți, îi cresc și eu cum pot, Dumnezeu cu mila. Ce-o vrea Dumnezeu cu mila Lui. De aia am rămas și cu lumina în urmă, 3-4 facturi am, mi-a venit avizul. Cine îți dă o pâine? E foarte greu. Ne rugam.”

Toate acțiunile voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Nea­mului se desfășoară cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, sub coordonarea Parintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.