Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

6 echipe de jurnaliști primesc burse de 12.000 de euro pentru a radiografia sistemul de învățământ

0

Juriul Burselor Superscrieri/BRD a stabilit câștigătorii finali ai celor șase burse acordate pentru proiecte jurnalistice pe tema învățământului preuniversitar de stat, un proiect al Fundației Friends For Friends în parteneriat cu BRD – Groupe Société Générale.
foto_bursieri
Cele șase echipe câștigătoare – care vor primi burse a câte 2.000 euro fiecare și susținere editorială pe parcursul realizării materialelor – au propus proiecte care, împreună, vor alcătui o radiografie jurnalistică a sistemului de educație din România. Materialele finale vor atinge și aspecte generale, precum paradigma autoritară a educației și stresul la care sunt supuși profesorii, dar și unghiuri specifice, precum educația în penitenciare, limitările de exprimare ale elevilor în epoca social media ori modelele de reformă micro și macro.
Cele șase echipe care vor primi finanțare pentru realizarea proiectelor propuse în concurs:
1. Lina Vdovîi, Ioana Cîrlig și Vlad Andriescu, pentru proiectul Școala și rețelele sociale. Libertăți și limite, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
2. Raluca Balogh (Ion) și Dragoș Savu, pentru proiectul Sub presiune. Sindromul profesorului stresat și lipsit de resurse și efectele acestuia asupra educației copiilor, cu publicare în Gândul
3. Andrei Crăciun și Daniel Vrăbioiu, pentru proiectul Cei care n-au niciun drept la educație, cu publicare pe platforma dela0.ro
4. Sorina Vasile, Vlad Ursulean și Tiberiu Cimpoeru, pentru proiectul Învățământ pentru schimbare socială, cu publicare pe platforma Casa Jurnalistului
5. Eugen Istodor și Iaromira Popovici, pentru proiectul De-a desvățul în învățământul românesc, cu publicare în Cațavencii
6. Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, pentru proiectul Alfabet pentru urși* (*„Urs” înseamnă în argoul din penitenciar un tânăr de 14-21 de ani care nu știe să scrie și să citească.), cu publicare pe platforma teleleu.eu
Competiția pentru cele șase burse a fost neașteptat de mare: s-au înscris, în perioada 11 mai – 7 iunie, 60 de proiecte remarcabil de diverse și bine argumentate, depuse de echipe de autori și fotografi din toată țara; lista celor 10 lucrări nominalizate o găsiți aici. Materialele vor fi realizate până la jumătatea lunii octombrie, urmând să fie publicate până la sfârșit de noiembrie. Pe parcursul realizării materialelor, bursierii vor lucra cu jurnalista Mona Dîrțu, care este mentor în cadrul proiectului și susține, de asemenea, Seminariile Superscrieri.
Juriul care a selectat bursierii, pe baza unor criterii de evaluare a propunerilor de proiecte, este format din: Dan Duca, Irina Păcurariu, Liviu Iolu, Paul Radu, Teodor Tiţă, Vlad Mixich, Vlad Petreanu şi Flavia Popa (reprezentant BRD – Groupe Société Générale). Despre experiența de jurizare, ne spun jurnaliștii Vlad Mixich și Irina Păcurariu:

Vlad Mixich: „Foarte plăcut surprins am fost de numărul mare de aplicaţii, semn că educaţia e un subiect cu care jurnaliştii din România rezonează şi personal, nu doar pentru că „vinde”. Dar trebuie să spun că la această ediţie au concurat proiecte depuse de câteva dintre cele mai mari instituţii media din România cu proiecte depuse de freelanceri sau site-urile de jurnalism alternativ. Şi, o spun cu o dâră de îngrijorare, au câştigat detaşat „alternativii”. Proiectele lor au fost mai creative, mai minuţioase, mai relevante. Personal mi-a fost ciudă: aş fi dorit să văd una dintre cele mai mari televiziuni din România printre câştigători. Sau unul dintre cele mai citite site-uri de ştiri. Anul acesta nu s-a putut pentru că principalul criteriu al jurizării rămâne calitatea aplicaţiei, indiferent de faima instituţiei media sau a aplicantului. Dar sper ca la anul să se poată. Am încredere că se va putea.”
Irina Păcurariu: „Știi cum a fost povestea asta cu jurizarea? Ca și cum ești invitat la o cină, ajungi într-un restaurant care experimentează meniuri gourmet și îți dai seama după ce ai început să deguști că ai mânca din toate dar stomacul și ora târzie nu-ți dau voie. Singurul lucru care îți rămâne de făcut e să te ții tare până la desert ca să nu ratezi specialitatea chef-ului de 4 stele. Așa a fost și la Superscrieri, am început să citesc și foarte repede a început să-mi placă ce vedeam, avea gust și era cu rost, ceea ce înseamnă presa adevărată. Mi se pare incredibil că o temă ca educația, pentru unii aridă, pentru alții fără seducție și pentru majoritatea inutil de abordat – că doar tot nu putem schimba nimic – a provocat atât de puternic. Dacă măcar o parte dintre aceste povești vor intra în presa română cred că școala românească ar mai căpăta o șansă. Totul e să ne ținem stomacul tare și să nu fie prea târziu!”

Flavia Popa, Secretar General BRD, partener al proiectului, declară: „Mă bucur că tema propusă a stârnit atât de mult interes din partea jurnaliștilor. Educația trebuie să aibă un loc important pe agenda publică pentru că este legată de viitorul nostru ca societate, iar opinia publică trebuie să fie stimulată de povești care să dea de gândit și mai ales să inspire. Speranța noastră este că, pe lângă cele 6 burse, și alte povești să fie publicate în perioada următoare. Mulțumim tuturor juraților, Fundației Friends for Friends și tuturor celor care au aplicat. Felicitări câștigătorilor!”

Pentru mai multe detalii despre Bursele Superscrieri/BRD, explorați: http://ffff.ro/burselesuperscrieri/.
Printre susținătorii programului Bursele Superscrieri/BRD se numără: Digi24, Șapte Seri, HotNews, Adevărul, Dilema Veche, Foreign Policy, RFI România, Decât o Revistă, The Institute, Igloo, Centrul pentru Jurnalism Independent, RISE Project, Active Watch, SUB25, România Pozitivă.

Bursele Superscrieri sunt un proiect desfășurat sub umbrela Premiilor Superscrieri și au ca scop să sprijine jurnaliștii și autorii de non-ficțiuni creative din România în generarea de conținut de profunzime pe diverse teme de interes social.

#Despre Fundația Friends For Friends

Suntem Fundația Friends For Friends și de 5 ani ne direcționăm toate eforturile și energia să susținem creativitatea practică, dezvoltând proiecte și instrumente care să îi ajute pe oameni să își descopere potențialul creativ.
Dintre cele mai cunoscute proiecte FFFF: Creative Fitness Studio – gym de antrenare și dezvoltare a creativității prin exerciții și experiențe creative de grup, Biblioteca FFFF – peste 1600 de cărți utile profesioniștilor implicați în industrii creative, expoziția Ciorne 2.0 – despre cum devin ideile realitate și, nu în ultimul rând, Superscrieri (Premiile Superscrieri și Bursele Superscrieri pe domenii de interes social).

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.