Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

5,3 milioane de euro în servicii bazate pe comunitate

0

UNICEF şi Norway Grants vor investi 5,3 milioane de euro în servicii bazate pe comunitate în judeţul Bacău

5

UNICEF şi Consiliul Judeţean Bacău au lansat modelul „Incluziune socială prin furnizarea de servicii sociale integrate la nivel comunitar”, în prezenţa Primului Ministru al României, Victor Ponta. Peste 54.000 de copii vulnerabili şi familiile lor, provenind din aproximativ 50 de comunităţi, vor beneficia de noi servicii. Cu un buget de 5,3 milioane de euro, iniţiativa este finanţată de Norway Grants (3,3 milioane de euro) şi UNICEF (2 milioane de euro).

Este un proiect prin care încercăm, toți cei care putem să punem umărul, să realizăm ceea ce de fapt scrie și în Constituția României, că suntem un stat social, o țară în care nimeni nu e mai presus ca altcineva și în care toți cetățenii, în special copiii, au aceleași drepturi. Sunt de părere că România și Europa trebuie să fie o societate incluzivă, o societate în care să putem toți avea aceleași drepturi”, a declarat Victor Ponta, Primul Ministru al României.

Pornind de la bunele practici de la nivel internaţional, naţional şi local, UNICEF şi partenerii săi vor testa acest model, care va reuni serviciile de educaţie, protecţie socială şi sănătate sub coordonarea autorităţilor locale, beneficiind de sprijin tehnic şi metodologic din partea autorităţilor judeţene.

Știm că o societate nu poate fi puternică și prosperă, indiferent de creșterea sau performanțele economice, până când nu reduce inegalitățile și nu scade sărăcia. Iar pentru Guvernul Ponta lupta cu sărăcia și cu excluziunea socială este un obiectiv fundamental. Scopul final este de a crea o Românie inclusivă și solidară, în care fiecare cetățean să fie integrat, să se simtă sprijinit și în siguranță. Salut proiectul lansat de UNICEF România și CJ Bacău, care înseamnă acordarea de servicii comunitare integrate la nivelul județului Bacău pentru îmbunătățirea vieții a peste 54.000 de copii și familiilor acestora. Sărăcia în rândul copiilor este o realitate dură și avem voința, dar mai ales obligația, să ne luptam cu această realitate”, a afirmat Rovana Plumb, Ministrul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice.

Serviciile vor fi acordate de profesioniştii de la nivel local: asistenți sociali, asistenţi medicali comunitari, mediatori şcolari şi sanitari. Mai mult, se va pune accent pe educaţia preşcolară şi şcolară incluzivă şi de calitate. Vor fi implicaţi toţi partenerii de la nivelul comunităţii (autorităţi locale, ONG-uri, biserica etc.). De asemenea, se va acorda o atenţie specială identificării timpurii şi prevenirii situaţiilor de risc în rândul copiilor la nivelul familiei.

Pe termen scurt, acest model de servicii bazate pe comunitate va îmbunătăţi semnificativ starea de sănătate şi accesul la servicii de educaţie şi de protecţie în cazul copiilor vulnerabili şi al familiilor acestora. Pe termen mediu şi lung, investiţia în aceste servicii integrate cu o puternică componentă de prevenție va fi una profitabilă prin scăderea costului serviciilor specializate, modelul putând fi replicat la nivel naţional cu finanţare de la bugetul public şi din fonduri europene”, a declarat Sandie Blanchet, Reprezentantul UNICEF în România.

Proiectul pilot, cu o durată de implementare de trei ani, va fi supus unei evaluări independente şi va fi documentat în scopul furnizării de noi evidenţe reformelor ce vizează serviciile din domeniul sănătăţii, educaţiei şi protecţiei copilului. Conceptul de servicii integrate bazate pe comunitate a fost dezvoltat în urma unei iniţiative comune a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice, Ministerului Educaţiei Naţionale şi Ministerului Sănătăţii, cu asistenţă tehnică din partea UNICEF. Se aşteaptă ca rezultatele intervenţiei să influenţeze programele naţionale, strategia privind incluziunea socială şi legislaţia, cu finanţare din fonduri publice şi europene.

Abordarea acestui proiect de servicii sociale integrate la nivelul comunității, care se concentrează pe prevenție, este lăudabilă. Sunt bucuroasă că Norvegia, prin intermediul Norway Grants, poate sprijini acest proiect pilot foarte important, care, mai târziu, poate fi extins la nivel național, îmbunățățind incluziunea socială a grupurilor vulnerabile în România”, a afirmat Tove Bruvik Westberg, Ambasadorul Norvegiei în România.

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului şi Adopţie, Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei Naţionale, Ministerul Tineretului şi Ministerul Fondurilor Europene, Consiliul Judeţean şi Prefectura Bacău, autorităţile publice locale, societatea civilă, copiii şi familiile lor din 50 de comunităţi, cu toţii sunt parteneri în implementarea acestui model.

„Cred că acesta este cel mai important parteneriat pe care îl voi implementa în calitate de reprezentant al Consiliului Judeţean Bacău. Nu poate fi comparat cu niciun alt proiect deoarece, în acest caz, ne adresăm copiilor defavorizaţi şi vulnerabili din comunitatea noastră. Felicitări UNICEF şi tuturor partenerilor de la nivel naţional, judeţean şi local care vor lucra împreună în beneficiul copiilor”, a declarat Dragoş Benea, Preşedintele Consiliului Judeţean Bacău.

Despre UNICEF România

UNICEF este prezent în România şi în alte 190 de ţări şi teritorii pentru a promova supravieţuirea şi dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescenţă. În România, UNICEF lucrează împreună cu factori de interes cheie, precum Guvernul, Parlamentul, autorităţile locale, societatea civilă, parteneri naţionali şi internaţionali şi cu mass-media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educaţie timpurie de calitate şi la şcoală, pentru protejarea adolescenţilor şi monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecţie socială şi pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor.

Granturile Norvegiene

Prin Granturile Norvegiene şi SEE, Norvegia contribuie la reducerea disparităţilor sociale şi economice şi la întărirea relaţiilor bilaterale cu ţările beneficiare din Europa. Norvegia cooperează îndeaproape cu Uniunea Europeană în baza Acordului privind Spaţiul Economic European (SEE). În perioada 2009-2014, contribuţia Norvegiei se ridică la 1,7 miliarde de euro. Granturile sunt puse la dispoziţia ONG-urilor, instituţiilor academice şi institutelor de cercetare, sectorului public şi celui privat din cele 12 noi state membre ale UE, Grecia, Portugalia şi Spania. Există o strânsă cooperare cu instituţiile norvegiene, iar activităţile pot fi implementate până în 2016. Domeniile cheie în care se acordă sprijin sunt protecţia mediului şi schimbările climatice, cercetarea şi bursele şcolare, societatea civilă, sănătatea şi copiii, egalitatea de gen, justiţia şi patrimoniu cultural.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.