Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

51.536 de ore de voluntariat și peste 23.000 de elevi implicați

0

Proiectul EVRICA la final: 51.536 de ore de voluntariat și peste 23.000 de elevi implicați

În data de 31 august 2013, Fundația Tineri pentru Tineri finalizează proiectul strategic ”EVRICA – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru tinerii din România”, care pe parcursul ultimilor 3 ani a reușit să canalizeze energiile și atenția tinerilor din 15 județe către responsabilitate și voluntariat sub sloganul ”Îndrăznește să fii mare!”. Pentru a reuși să își atingă obiectivele propuse, au fost necesare 51.536 de ore de voluntariat și mult ”suflet” din partea unei echipe de voluntari formați/instruiți.

Acest număr impresionant de ore reprezintă aproape 6 ani din viața unei persoane. Pentru voluntarii implicați în proiect a însemnat plăcerea de a discuta despre viață și responsabilitate în mod organizat, alături de 23.037 de elevi din 261 de licee.

Iată și alte cifre notabile:

 • 1.375 de elevi au fost dornici să se implice ca voluntari în cadrul proiectului și au fost instruiți;
 • 495 de directori adjuncți și consilieri educativi au participat la programul de formare;
 • 288 de psihologi școlari au fost instruiți și au derulat sesiuni de consiliere individuală și de grup pe temele programului ”Educație pentru Viața de Familie”;
 • 13.706 este numărul elevilor care au beneficiat de consiliere din partea psihologilor școlari instruiți;
 • 7,20 este numărul mediu de sesiuni de care a beneficiat fiecare dintre cei 23.037 de elevi instruiți de voluntarii proiectului.

Tematica propusă de programul ”Educație pentru Viața de Familie” a inclus sesiuni ca:

 • Autocunoaștere
 • Clarificarea valorilor și luarea deciziilor
 • Echitate de gen, rolurile sexelor și relaționare
 • Anatomie și fiziologie
 • Infecții cu transmitere sexuală
 • Prevenirea și combaterea HIV/SIDA
 • Metode contraceptive
 • Sarcină și parentalitate
 • Comunicare în sexualitate
 • Implicare activă.

Educație pentru Viața de Familie (EVF) este programul tradițional al Fundației Tineri pentru Tineri. Acesta a început în 1993 și a devenit singurul program care se poate derula pe parcursul unui întreg semestru de școală, acoperind arii de interes multiple și competențe variate. Programul are la bază conceptul de educație între egali, o abordare inovativă de formare, considerată a fi modalitatea de formare a liderilor în grupurile de adolescenți/tineri.

Proiectul EVRICA – Educație pentru Viață și Responsabilizare Individuală prin programe de Cetățenie Activă pentru Tinerii din România a fost implementat într-un parteneriat format din Fundația Tineri pentru Tineri și Ministerul Educației Naționale (Partener național unic) și a presupus o alocare financiară de aproximativ 2.400.000 EUR cofinanțată din Fondul Social European prin POSDRU 2007 – 2013.

Voluntarii Tineri pentru Tineri

Fundaţia Tineri pentru Tineri (TpT) este o organizaţie naţională, neguvernamentală, independentă, apolitică, non-profit, bazată pe voluntariat, creată în anul 1991 cu scopul de a se implica în problematica socială a tinerilor din România. În perioada 2007-2013, TpT a contractat proiecte în valoare de aproximativ 10.000.000 de euro, având o execuție bugetară care depășește 75% din valoarea contractată.

Priorităţile Fundației Tineri pentru Tineri sunt tinerii, responsabilitatea individuală şi performanţa, iar calea principală pentru a ajunge la tineri este educaţia între egali, având recunoaștere asupra expertizei în acest tip de intervenție la nivel național și internațional.

În prezent, Fundaţia Tineri pentru Tineri îşi desfăşoară programele în 15 judeţe din ţară: Botoşani, Braşov, Brăila, Bucureşti, Constanţa, Dâmboviţa, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Maramureş, Mehedinţi, Teleorman, Tulcea, Timiş și Vaslui.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.