5 lecţii pe care le-am învăţat în liceu

0

Text & foto: Andra Calenic

A trecut o săptămână de când a început şcoala, timp în care am tot auzit zvonuri despre manuale alternative (sau lipsa lor), materii şi noi regulamente. Ca să rămânem în aceeaşi atmosferă, dar schimbând registrul, după ce am scris despre ce mi-aş fi dorit să învăţ în liceu, acum aştern pe hârtia virtuală 5 lecţii pe care am avut ocazia să le deprind în anii de şcoală şi pentru care sunt recunoscătoare:

Spune-ţi părerea!

În liceu am dobândit curajul să mă exprim mai mult decât o făceam înainte, să spun ceea ce cred, chiar dacă ideile mele nu sunt în asentimentul celorlaţi. Nu am fost şi nici nu sunt genul vocal, dar m-am mai dezgheţat puţin. Am învăţat să ascult opiniile celorlalţi şi să le respect, deşi poate nu sunt de acord cu ele. Cel mai important, am aflat că e bine să gândesc înainte de a vorbi şi că exprimarea unei opinii trebuie să fie însoţită de asumarea ei. Tot în şcoală am prins gustul dezbaterilor şi a început să-mi placă să întorc pe toate părţile un subiect, ca să-l înţeleg mai bine.

Nu judeca oamenii după aparenţe

colegiul-dobrogean-spiru-haret-tulcea

Chiar dacă unele persoane par mai aeriene sau neinteresante la prima vedere, dacă stai de vorbă cu ele şi le dai ocazia să se deschidă, poţi să ai surprize uriaşe şi să descoperi oameni profunzi, cu idei faine şi un caracter deosebit. În liceu am scăpat de prejudecăţi de genul: dacă x se îmbracă extravagant înseamnă că îi lipseşte încrederea, dacă îşi vopseşte părul într-o culoare mai îndrăzneaţă înseamnă că e superficial, dacă merge în locul y înseamnă că vrea să se dea mare etc. Am aflat că nu e corect şi nici sănătos să categoriseşti oamenii în alb sau negru (deşi stereotipurile spre asta ne îndeamnă), căci fiecare este înzestrat cu o grămadă de nuanţe din toată gama culorilor şi a non-culorilor.

Când oferi, întotdeauna primeşti înapoi

Generozitatea nu e un act strict altruist, deşi aşa o consideră mulţi. Ajutând pe ceilalţi, chiar dacă nu ai un beneficiu imediat şi o faci doar de dragul de a fi de folos, cu siguranţă că la un moment dat vei fi surprins, la rândul tău, de un gest generos. De cele mai multe ori, ce oferi, aia primeşti, ba chiar şi ceva pe deasupra.  M-am convins de acest lucru încă din vremea liceului şi cred cu tărie că generozitatea şi gesturile frumoase trebuie să vină în primul rând de la fiecare dintre noi, înainte de a ne aştepta să le primim de la ceilalţi.

marfa-melvin-burgessDe la fiecare avem câte ceva de învăţat

Când vine vorba de învăţare, nu se ştie cine dă şi cine primeşte, spunea Noica. La şcoală am avut de învăţat nu doar de la profi, ci şi de la colegi. Din vorbele schimbate la un covrig, în pauză, la “calorifer” sau pe drumul spre casă. Mai mult decât atât, pofta de citit mi-a fost stimulată tot de recomandările primite de la colegi şi de cărţile împrumutate de la ei şi nu de orele de limba română, cum poate m-aş fi aşteptat. Datorită interacţiunii cu ei, am învăţat să privesc din unghiuri diferite un subiect şi mi-am dat seama cât de variate pot fi perspectivele ceilalţi.

E imposibil să nu reuşeşti ce-ţi propui dacă munceşti şi te implici din tot sufletul

Am auzit vorbele astea de la profa de filosofie din liceu şi în timp am înţeles semnificaţia lor. Pot să zic că este un fel de reţetă de bază a îndeplinirii viselor. Dacă îţi propui un obiectiv, apoi munceşti constant şi îţi dai interesul, până la urmă vei face lucrurile să se întâmple. Poate nu din prima, însă tot le dai de cap într-un final. E musai să ai răbdare şi să continui cu perseverenţă chiar şi atunci când situaţia nu e tocmai în favoarea ta, pentru că exersând constant, va veni şi progresul.

Tu ce „lecţii” ai învăţat în liceu?

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.