5 lecţii învăţate de la copii

0

1. Dacă ai căzut, ridică-te şi continuă

Atunci când cad, copiii mici sunt dezorientaţi pe moment, însă nu-şi pierd curajul. Plâng un pic, apoi se ridică şi parcă sunt şi mai determinaţi să obţină ceea ce-şi doresc. Cu o răbdare de invidiat, nu se dau bătuţi, ci perseverează până reuşesc, indiferent că e vorba de a prinde o jucărie, de a sta în picioare sau de a face primii paşi. Nu le pasă că se fac de râs sau că adulţii chicotesc spunându-le “Nu poţi”. Sunt surzi la orice tentativă de demotivare şi îşi asumă inconştient faptul că a greşi face parte din lecţie şi nu e o tragedie sau un motiv de abandon.

2. Ai nevoie de puţin ca să fii fericit

copil 1

Chiar dacă au la dispoziţie doar un pahar de plastic, copiii ştiu să se bucure de el ca şi cum ar avea cea mai cool jucărie. Dacă sunt în metrou, se amuză privind la umbra reflectată în geam sau experimentează moduri originale de a sta pe scaun. Ştiu să aprecieze un zâmbet şi îl întorc înapoi. Se bucură de o îngheţată, de mingea cea nouă sau de vederea unui animăluţ. Îşi doresc mereu alte jucării, dar asta nu-i împiedică să se bucure de ce au.

3. Foloseşte-ţi imaginaţia

Copiii croiesc poveşti fantastice şi îşi folosesc creativitatea cu iscusinţă pentru a suplini ceea ce nu au. Nu le e teamă să-şi exprime ideile şi ştiu că lumea imaginaţiei oferă posibilităţi infinite. Inventează jocuri şi personaje, prieteni imaginari sau situaţii de care se amuză şi răspund cu încredere la uimirea adulţilor.

4. Fii mereu curios

copil2

Au curaj să pună cele mai incomode întrebări şi vor să afle totul despre orice. Sunt întotdeauna gata să descopere ceva diferit şi vor să găsească răspunsuri la “De ce?”-urile din jur, chiar dacă asta înseamnă să dezmembreze jucării sau să se caţere pe dulapuri. Nu stau o clipă locului, mânaţi de dorinţa de a vedea cu ochii lor sau a trăi pe propria piele cât mai multe experienţe noi. Setea de a explora lumea le dă curaj în a-şi asuma riscuri, iar curiozitatea le este răsplătită.

5. Priveşte lumea în ochi

Copiii nu se feresc de privirile directe şi sincere, au forţa de a se uita în ochii celorlalţi, iscodind dincolo de aparenţe. Ştiu că ochii sunt oglinda sufletului, aşa că scrutează cu interes orice mişcare a adulţilor, mereu în căutare de răspunsuri.

Foto: mysterywallpaper.blogspot.ro, goexplorenature.com

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.