Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

5 dezbateri despre starea educației

0

Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP) a inițiat în acest an un proces de dezbatere publică pornind de la noile standarde privind calitatea educației lansate în toamna anului trecut. Inițiativa este susținută de Asociația Română de Dezbateri, Oratorie și Retorică (ARDOR) și a constat în organizarea a 5 dezbateri publice în țară, pe teme considerate prioritare în urma unui sondaj de opinie organizat în luna aprilie (la sondaj au participat 1110 persoane, din care aprox. 61% cadre didactice, 18% părinți și 11% elevi).

Astfel, în perioada mai-octombrie 2015, peste 300 de cadre didactice, elevi, părinți, reprezentanți ai angajatorilor și ai ONG-urilor au participat la un proces sistematic de consultare și dezbatere în licee din Cluj, Bacău, Constanța, Caracal și București. Formatul a presupus un vot electronic la începutul și finalul sesiunilor, precum și prezentarea, în deschidere, a unor date relevante asupra subiectelor.

DezbatereARACIP-Caracal

„Deși eșantionul nu este reprezentativ, am identificat câteva aspecte care pot fi considerate relevante datorită procentelor regăsite la fiecare dezbatere. Astfel, participanții fac parte din categoria de public care are încă încredere în mecanismele de consultare și dezbatere. De asemenea, s-a menționat nevoia acută a unei reforme bazate pe rezultatele cercetărilor și pe participarea «de jos în sus», dinspre profesori. Nu în ultimul rand, cei prezenți menționează existența unor mecanisme de participare, dar care ori nu sunt cunoscute de către actorii din sistem, ori sunt limitate ca impact, în principal datorită factorului politic.”, a precizat Șerban Iosifescu, președinte ARACIP.

Cele 40 de întrebări se referă la 10 teme, printre care curriculum, evaluare și salarizare, birocrație, finanțare, dar și participarea părinților și elevilor la decizie sau existența unei mase critice pentru reformă. Toate subiectele abordate și rezultatele voturilor sunt vizibile pe www.educatiaindezbatere.ro. Pe pagina de facebook Educația în dezbatere sunt postate inclusiv rezumatele intervențiilor participanților.

„Platforma va permite în urmatoarele luni continuarea online a unor subiecte și prezentarea documentelor de politici publice care vor însoți periodic demersurile inițiatorilor.”, menționează Șerban Iosifescu. „Într-o societate în care avem, în continuare, un grad scăzut de coeziune și solidaritate, o astfel de dezbatere poate contribui semnificativ la mai multă încredere și sprijin pentru un parcurs educațional care să respecte dreptul elevilor, ca beneficiari ai sistemului, la o educație de calitate. Vă invităm să participați în continuare la acest demers.”

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.