Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

440 de medici și moașe din România și-au imbunătățit nivelul de competențe prin Proiectul GEST-URGENT

0

Proiect cofinanțat din Programul Operațional Capital Uman 2014 – 2020

S-a încheiat Proiectul GEST-URGENT prin care 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de competențe

Spitalul Clinic Filantropia București a derulat în perioada 11.12.2017 – 15.08.2020 proiectul “Formarea prin simulare medicală în scopul gestionării marilor urgențe din sarcină și naștere – GEST-URGENT”, contract POCU/91/4/8/109864, cod MySMIS 2014+: 109864.

Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman, Axa prioritară 4 Incluziunea socială și combaterea sărăciei, Operațiunea: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical, cod apel POCU/91/4/8.

Valoarea totală a proiectului este de 5.826.051,59 lei, din care valoarea cofinanțării Uniunii Europene este de 4.919.246,39 lei.

Obiectivul general al proiectului: Îmbunătățirea nivelului de competențe al profesioniștilor din sectorul medical în domeniul prioritar de sănătate “Sănătatea femeii și copilului. 1.a. Mortalitate infantilă și risc de deces neonatal”.

Principalele rezultate ale proiectului:

  • 440 de medici și moașe din instituțiile publice și-au îmbunătățit nivelul de cunoștințe și au fost certificați ca urmare a participării la programul de formare specifică prin simulare medicală pentru gestionarea marilor urgențe din sarcină și naștere, comun pentru medici și moașe
  • 21 de medici din instituțiile publice au participat la schimburi de experiență prin parcurgerea cursului Managing Medical and Obstetric Emergencies and Trauma (mMOET), Manchester, Marea Britanie sau a seminarului online Managing obstetric emergencies – case studies and exchange of experience, Padova, Italia
  • A fost elaborat și difuzat către grupul țintă și către bibliotecile Universităților de Medicină și Farmacie, manualul Gestionarea marilor urgențe obstetricale. Manualul reprezintă un veritabil element de inovare socială prin faptul că aduce un aport de informații teoretice actualizate ce sunt exemplificate practic, prin tutoriale video ale manevrelor propriu-zise.

„Urgențele medicale în sarcină și la naștere sunt rare și de aceea necesită o instruire specifică și de lungă durată. Pentru rezolvarea acestor cazuri foarte importantă este munca în echipă. În fiecare dintre sesiunile de formare ale proiectului au participat echipe de medici și moașe, provenind din același spital, pentru ca ei să ajungă să abordeze mai eficient fiecare caz real”, a declarat dr. Anca Panaitescu, manager de proiect.

Metodele de formare și instruire s-au bazat în principal pe scenarii de simulare medicală ce permit practicarea în condiții de siguranță a manevrelor necesare pentru gestionarea adecvată a marilor urgențe din sarcină și de la naștere. Astfel, în cadrul Proiectului Gest-Urgent, cu ajutorul manechinelor sofisticate, ce încorporează tehnologie computerizată de ultimă generație, a echipamentelor clinice reale și prin participarea directă a formatorilor specializați, au fost create scenarii medicale menite să instruiască echipele de participanți și să le ofere un mediu sigur pentru exersarea actelor practice medicale.

Cei 440 de participanți au provenit din 39 de județe ale țării.

 

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.