43 de ani de la dezastrul minier cu cianuri de la Certej…

0

Scrisoare deschisă către d-l ministru Korodi Attila, Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice

Sursa: comunicat de presa Mining Watch Romania

Domnule ministru Korodi Attila,

Astăzi se împlinesc 43 de ani de la producerea accidentului minier ce a dus la moartea a 89 de persoane în localitatea hunedoreană Certeju de Sus. Ruperea digului şi alunecarea muntelui de steril din iazul de decantare al exploatării miniere Certej a provocat cea mai cumplită tragedie pe timp de pace din anii ’70. Amploarea dezastrului a fost ascunsă la acea vreme pentru a nu fi declarat doliu național. În urma cercetărilor de natură tehnică și a anchetei pentru identificarea cauzelor accidentului, dosarul a fost închis fără niciun rezultat, deși 89 de persoane au fost înghițite de steril și au murit[1].

În prezent, compania canadiană Eldorado Gold, prin Deva Gold, propune un nou proiect minier la Certej. În ultimii 30 de ani tehnologia a rămas în linii mari neschimbată, la fel și metoda construirii iazurilor de decantare – din anrocamente prin supraînălțări succesive. De această dată, sunt propuse două iazuri de decantare, unul pentru sterile de flotație și unul pentru cele de cianurație. Spre deosebire de iazul exploatării de stat din ’71 care avea 25-27 metri înălțime[2], actualul proiect minier presupune construirea a 3 baraje aferente celor două iazuri de 169, 70 și 39 metri înălțime[3]. Iar cel mai mare dintre ele va fi construit în amonte de Hondol, sat cu o populație de 504 de persoane[4].

Puține s-au schimbat în industria minieră în ultimii ani – de la tehnologie la practici. La fel ca în cazul exploatării cu cianuri de la Baia Mare, Deva Gold ne prezintă un proiect infailibil, exponent al celor mai bune tehnologii ce aparent nu dau greș. Autoritățile preferă să trateze superficial procedurile de evaluare a riscurilor, localnicii afectați nefiiind niciodată corespunzător informați. Prin urmare, proiecte de minerit cu efecte devastatoare asupra mediului vin aprobate fără o consultare temeinică, sub iluzia[5] creării de noi locuri de muncă.

În acest context Deva Gold a obținut acordul de mediu în iulie 2012[6]. La acea dată, instituția pe care o conduceți a cerut în instanță, prin Agenția Națională de Protecție a Mediului, anularea actului. La mai puțin de un an de la acordarea primului termen, autoritatea de mediu a renunțat în mod nejustificat la proces. În aceeași lună, noiembrie 2013, Agenția de Protecția Mediului a emis un nou acord de mediu revizuit[7]. Membrii rețelei Mining Watch s-au adresat justiției pentru anularea deciziei de revizuire. De această dată însă, Ministerul Mediului nu a mai avut nici măcar o simplă reacție.

La începutul lunii octombrie a.c. Deva Gold a început pregătirea de șantier în perimetru minier Certej. Proiectul a intrat astfel în linie dreaptă. Mai mult, o cincime din proiectul minier se suprapune cu o zonă protejată, sit Natura 2000, incompatibilă cu proiecte industriale ce implică iazuri de decantare sau cariere de suprafață.

În ziua comemorării accidentului minier de la Certej, vă solicităm domnule ministru Korodi, să ne comunicați în ce mod titluarul de proiect Deva Gold repectă legislația privind diminuarea riscului de mediu. De asemenea, vă rugăm să ne precizați dacă operatorul minier a depus garanții fiananciare în caz de accident, care este valoarea acestora și cine este asiguratorul proiectului Certej.

Cu respect,

Tudor Brădățan,

Rețeaua Mining Watch România

www.miningwatch.ro

mining wacht[1] http://tinyurl.com/accidentcertej

[2] http://romaniacurata.ro/militia-sipirituala-raportul-dezastrului-de-la-certej-1971/

[3] Conform Acordului de Mediu din iulie 2012 emis de ARPM Timișoara

[4] Conform Recemsământ 2011.

[5] În anul maxim de producție, mina Certej ar creea 221 de locuri de muncă. http://www.eldoradogold.com/uploads/operations-reports/Technical_Report_-_Certej_(Feb_2014).pdf

[6] http://miningwatch.ro/stiri/romania-intra-oficial-in-epoca-de-aur-proiectul-cu-cianuri-de-la-certej-a-primit-acord-de-mediu/

[7] http://miningwatch.ro/stiri/mining-watch-romania-va-ataca-in-instanta-noul-acord-de-mediu-pentru-proiectul-minier-certej/

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu 25 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are peste 16 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, TEDx Galați. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.