Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

40 de ore de Workshop-uri pentru copiii din comunități dezavantajate

0

Asociația Clasa Întâi oferă 40 de ore de workshopuri pentru copiii din comunități dezavantajate, prin intermediul Rolling Workshops, prima platforma digitală de educație interactivă și cross-curriculară din România, inițiată de Tzitzi-Poc.

Aceast program este posibil prin proiectul Rolling Workshops, finanțat în luna aprilie de programul Start ONG, lansat de Kaufland România și implementat de asociația Act for Tomorrow.

Prin platforma de învățare Rolling Workshops, copiii se conectează și învață unii de la ceilalți datorită cursurilor desfășurate live, ce sunt mai captivante și mai valoroase decât conținutul online pasiv.

Elevii ce aparțin comunităților dezavantajate, cu risc de abandon școlar, din clasele primare de la Școala nr. 73 Barbu de la Vrancea din București și elevii de la Școala Gimnazială nr. 1 din Fârțănești, Galați, beneficiază de experiențe de învățare cu scopul de a stimula motivația în învățare și de a facilita socializarea în mediul online, inclusiv în contextul COVID-19. Copii se întâlnesc în grupuri mici, on-line, în timp sunt conectați în siguranță cu facilitatori și colegii cu care își împărtășesc interesele.

Cultivarea empatiei, înțelegerea și acceptarea diferențelor dintre oameni, identificarea, exprimarea și gestionarea emoțiilor, cultivarea respectului față de mediul înconjurător sunt cel puțin la fel de importante ca dezvoltarea abilităților cognitive. Astfel, cu ajutorul platformei Rolling Workshops creăm și selectăm ateliere care îmbină armonios activități ce acordă atenție în egală măsură celor două aspecte. Prin atelierele interactive, unice, copiii descoperă că învățarea poate fi distractivă!

Pentru că studiile indică faptul că “58% dintre profesori semnalează lipsa suportului pedagogic pentru realizarea de activități de învățare suficient de eficiente și/sau atractive pentru toți elevii și lipsa conținutului educațional în domeniul disciplinei lor”, toți profesorii și facilitatorii implicați în cadrul proiectului finanțat de StartONG au primit sprijin pentru conceperea activităților dar și pentru susținerea lor prin intermediul platformei online.

Motivaţia în învăţare influențează procesul de învăţare în sine şi, implicit, rezultatele acestuia. Întrebarea de la care am pornit pentru a construi conceptul platformei a fost: Cum le putem arăta elevilor că procesul de învățare nu este atât de static pe cât pare în timpul școlii, că, în realitate, este format din multe piese interconectate? Am ajuns astfel la abordarea cross-curriculară – un efort conștient de a aplica cunoștințe, principii și/sau valori din mai multe discipline simultan. E o abordare testată de specialiști, studiată și aplicată chiar de mine cu elevii cu care am lucrat. Rezultatul este că le sporește curiozitatea, combustibilul fără de care ‘motorul’ (învățarea) nu poate funcționa. Imaginați-vă acum cum ar fi ca toți profesorii noștri să aplice astfel de abordări! O parte implementează deja această abordare, iar noi ne-am propus să-i aducem pe toți la un loc, într-o comunitate care să creeze și să inspire”, a explicat Mirona Păun, fondatoarea Tzitzi-Poc și a noii platforme Rolling Workshops.

Până la finalul luniii mai, în cele două școli vor avea loc experiențe de învățare diferite pentru fiecare categorie de beneficiari, care să răspundă nevoilor și realității fiecăruia dintre ei, toate având la bază metode de învățare cross-curriculară, dar și joacă.

Dacă sunteți profesor, facilitator sau părinte și doriți sa deveniți membri ai comunității Rolling Workshops , vă invităm să completați datele de contact în formularul din homepage-ul www.rollingworkshops.com, iar după înscriere veți primi newslettere cu informări legate de platformă, obiective, suport pentru construirea activităților online și provocări.

Facebook Asociația Clasa Întâi

Facebook Tzitzi-Poc

Rolling Workshops face parte din programul de dezvoltare socio-emoțională Tzitzi-Poc și a pornit din nevoia unei abordări holistice, aceea de a lucra deopotrivă cu adulții ce-i însoțesc pe copii. Proiectul este destinat copiilor cu vârste între 5 și 10 ani, părinților acestora, profesorilor și facilitatorilor. Până în prezent, programul Tzitzi-Poc a ajuns la peste 6000 de copii și a fost premiat la nivel national pentru ideea cu cel mai mare impact în societate.

Start ONG este un program lansat de Kaufland România și implementat de Asociația Act for Tomorrow. Domeniile vizate sunt: educație, sanatate, mediu, social și cultural. Valoarea totala a programului este de 500.000 euro. Programul Start ONG este cel mai simplificat instrument de finanțare comunitara destinat ONG-urilor tinere si institutiilor non-administrative.

Despre autor

avatar

Bun venit pe platforma de informație și educație pozitivă, RomâniaPozitivă.ro! Avem pentru tine peste 30 000 de exemple de Bine despre România de la peste 30 de autori și colaboratori încă din 2006. Susținem și programe educaționale în diverse tematici și am lucrat cu aproape 10 000 de participanți în ultimii 20 de ani. La acest cont de autor publicăm articole, comunicate de presă, opinii și imagini pe care le primim de la colaboratori și parteneri, dar selectăm acele date care se potrivesc cu ceea ce dorim să promovăm pe platforma noastră. De Bine despre România.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.