40 de noi Centre de consiliere și terapie a persoanelor cu autism vor funcționa în România, începând cu luna februarie 2012

0

Fundația Romanian Angel Appeal, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Protecția Copilului au început dotarea și amenajarea a 40 de Centre de consiliere și terapie a persoanelor cu tulburare de spectru autist (TSA). Centrele au fost înființate și urmează a fi funcționale începând cu luna februarie 2012.

35 de Centre vor fi active în 35 de județe din România, în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.

În București vor funcționa 5 centre de terapie, respectiv in cadrul Direcției Generale de Asistență Socială a Municipiului București (DGASMB), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 1 (DGASPC sector 1), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 4 (DGASPC sector 4), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 5 (DGASPC Sector 5), Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 6 (DGASPC sector 6).

Serviciile oferite vor fi gratuite, copiii diagnosticați cu autism și referiți  acestor centre vor beneficia de terapie de recuperare gratuită, iar aparținătorii acestora vor primi consiliere.

Centrele vor fi deservite de psihologi cu experiență în lucrul cu persoanele cu TSA și instruiți  în terapii cognitiv-comportamentale în cadrul cursurilor organizate de Fundația Romanian Angel Appeal și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România.

Înființarea Centrelor de terapie și consiliere face parte din activitățile proiectului strategic “Și ei trebuie să aibă o șansă!” – program de sprijin pentru integrarea socială și profesională a persoanelor cu tulburări de spectru autist.

Pe langă înființarea acestor centre, în cadrul proiectului:

  • Au fost formați deja 480 de profesioniști în terapii de recuperare individualizată pentru persoanele cu autism, în cadrul a 5 sesiuni de cursuri gratuite, organizate în acest an; încă cel puțin 100 de specialiști vor mai beneficia de formare gratuită, în sesiunea de curs din luna ianuarie 2012.
  • 1.200 de medici de familie, pediatri și psihiatri vor fi formați și certificați la distanta (e-learning) în diagnosticarea precoce a tulburărilor de spectru autist și furnizarea asistenței medicale de specialitate; în momentul de față, la 3 luni de la activarea programului de formare pe www.tsa.medability.ro, 370 de medici au absolvit deja aceste cursuri și sunt certificați de Colegiul Medicilor din România.
  • A fost încheiat procesul consultativ pentru elaborarea Strategiei Naționale de integrare socială și profesională a persoanelor cu autism. La consultări au luat parte reprezentanți ai ministerelor și ai sectorului ONG. Documentul final va fi făcut public în luna ianuarie 2012.
  • Se află în plina desfășurare o campanie naţională de sensibilizare a opiniei publice cu privire la importanța integrării sociale și profesionale a persoanelor afectate de TSA; campania a demarat în această toamnă în școli, cu adresare către cadrele didactice și parinţii copiilor tipici şi va continua până în septembrie 2012, cu adresare către publicul larg, care va fi informat asupra autismului, asupra principalelor simptome ale acestei afecțiuni și, de asemenea, asupra faptului că diagnosticarea precoce și terapia începută timpuriu cresc șansele de recuperare a copiilor cu autism.
  • Începând din luna aprilie 2012 va fi desfașurată o campanie de informare a aparținătorilor persoanelor cu TSA, cu privire la inființarea centrelor de consiliere și asistență.

Proiectul “Și ei trebuie să aibă o şansă!” a fost demarat la 1 octombrie 2010 și are o durată de 3 ani.

Proiectul urmărește creșterea șanselor de integrare socială și ulterior de acces pe piața muncii, a copiilor și tinerilor afectați de autism, prin diagnosticare precoce și facilitarea accesului la servicii și programe de recuperare și asistență specializată.

Proiectul este desfășurat de Fundația Romanian Angel Appeal în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei și Protecției Sociale – Direcția Generală Protecția Copilului și Asociația de Psihoterapii Cognitive și Comportamentale din România și beneficiază de cofinanțare din Fondul Social European, prin Programul Operațional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013, “Investește în oameni!”

Pentru toate detaliile vă invităm să vizitați www.autism.raa.ro.

 

Despre autor

avatar

Co-Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă www.RomaniaPozitiva.ro. Florin are peste 15 ani de experiență ca trainer pentru circa 8000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: "solution thinking" (gândire pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, managementul oamenilor/echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, echipe eficiente, teambuilding. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică, uneori chiar clasică și indiană. Motivaţia principală a lui Florin este dorința de a schimba lucrurile în Bine în România și încrederea că asta se poate.

Comentează