Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

4.383 kg DEEE colectate de 12 școli din țară în cadrul unui proiect desfășurat de ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere

0

ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere au desfășurat în perioada 01.07.2013 – 30.06.2014 campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” în 12 școli din 12 comunități din țară. Campania a făcut parte din proiectul cu aceeași denimire, desfășurat cu sprijinul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. ACEST PROIECT A FOST CO-FINANȚAT PRINTR-UN GRANT DIN PARTEA ELVEȚIEI PRIN INTERMEDIUL CONTRIBUȚIEI ELVEȚIENE PENTRU UNIUNEA EUROPEANĂ EXTINSĂ.

ECOTIC şi Ateliere Fără Frontiere au înțeles din experiența acumulată în proiectele de conștientizare și educare pe probleme ecologice desfășurate până acum în instituțiile de învățământ, faptul că elevii și profesorii sunt un bun exemplu în comunitatea din care fac parte prin acțiunile pe care le desfășoară și în sfera protecției mediului.

Informațiile legate despre modul în care putem proteja mediul prin colectarea și reciclarea corecta a deșeurilor de echipamente electrice și electronice (DEEE) puse la dispoziție de organizatorii proiectului, ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere, au motivat cei peste 3.000 de elevi participanți în cadrul celor 12 școli implicate în campanie. Aceștia au transmis mai departe apelul către comunitățile din care fac parte, iar familiile, rudele și prietenii și-au adus contribuția colectând selectiv deșeuri de echipamente electrice și electronice.

DSCF3266

În fiecare școală s-a organizat câte o vizită unde au participat alături de reprezentanții organizatorilor, peste 40 elevi, cel puțin două cadre didactice, un reprezentant al autorității locale de mediu din comunitate, un operator de reciclare, cinci reprezentanți ai sectorului ONG și cîte o companie privată, tematica fiind protecția mediului, dezvoltarea durabilă, educare și sensibilizare privind colectarea selectivă a deșeurilor, cu precădere a celor electrice și electronice. Prima parte a fiecărei vizite se desfășura în incinta școlii, unde atât organizatorii, invitații cît și gazdele făceau schimb de experiență în ceea ce privește colectarea selectivă și proiectele de protejare a mediului desfășurate de fiecare în parte.  Elevii își demonstrau atât iscusința precum și ingeniozitatea, creînd din DEEE obiecte de artă modernă, roboți meniți să salveze Pământul.

Partea a doua a vizitei în fiecare din cele 12 comunități presupunea ca elevii, profesorii cît și invitații, împreună cu reprezentanții ECOTIC și Ateliere Fără Frontiere să meargă la sediile firmelor reciclatoare din zona respectivă. În cadrul acestor vizite, gazdele ofereau explicații si exemplificări practice privind pașii incluși în procesul de reciclare al DEEE.

Campania „RRResponsabil: fii responsabil, fii solidar – Redu, Reutilizează, Reciclează, oferind o nouă şansă persoanelor dezavantajate” a presups și desfășurarea concomitentă a concursului ECOȘcolarul. În acest concurs, elevii au colectat deșeuri de echipamente electrice și electronice în școlile participante, cele mai mari 3 cantități de deșeuri colectate aducând școlilor respective echipamente IT&C drept premii.  Cantitatea colectată în total a fost de 4.383 kg deșeuri de echipamente electrice și electronice, pe primul loc în cadrul acestei campanii situându-se Școala nr. 9 din Brașov, care a colectat 920 kg de astfel de deșeuri. Premiul pentru această școală a fost o tablă inteligentă cu întreg kit-ul de funcționare. Pe locurile II și III s-au situat Școala Nicu Enea din Bacău și Școala nr. 18 din Timișoara, fiecare din aceste instituții colectând peste 650 kg DEEE. Aceste instituții au primit din partea Ateliere Fără Frontiere echipamente recondiționate pentru dotarea școlii.

Celelalte instituții de învățământ participante în campanie au fost Școala „Mihai Viteazul” din Alexandria, Școala nr. 10 din Giurgiu, Școala „Ion Creangă” din Buzău, Școala „Ioan Bob” din Cluj Napoca, Școala „Grigore Antipa” din Tulcea, Școala nr. 5 din Piatra Neamț, Școala nr. 11 din Oradea, Școala nr. 19 Tudor Arghezi din București și Școala Toma Caragiu din Ploiești.

Întreaga campania a atins obiectivele vizate atât prin numărul de elevi care și-au adus contribuția la protejarea mediului cât și prin cadrele profesorale active în diseminarea mesajelor ecologice puse la dispoziție de către organizatori. Totodată, cele 12 comunități vizitate în campanie au aflat sau au reconfirmat tot prin intermediul elevilor că reciclarea este o activitate practică, continuă, cu implicații deosebite atât la nivelul comunităților precum și la nivelul regiunii, atât din punct de vedere economic, dar mai ales ecologic.

Despre autor

avatar

Eu sunt Andra. Îmi place să descopăr locuri noi şi să le cutreier la pas. Mă scufund uneori în lectură, în căutarea unor momente de linişte care îmi încarcă bateriile. Scriu cu drag despre ceea ce mă face fericită, privind mereu la lucrurile bune din jurul meu. Iubesc ceaiul, ciocolata neagră şi oamenii zâmbitori. Pentru că şi eu sunt unul dintre ei:) Pentru mai multe pilule de optimism, încearcă şi aici www.zambetsisanatate.ro

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.