Anticoronavirus - exemple de implicare socială și soluții pentru gestionarea pandemiei

38.158 de locuri pentru învățământul profesional

0

 Elevii au la dispoziție 38.158 de locuri pentru învățământul profesional în anul de școlarizare 2015-2016.

Mecanicii auto au cele mai multe locuri disponibile în învățământul profesional.

Numărul locurilor alocate pentru școlile profesionale cu durată de 3 ani, în anul de școlarizare 2015-2016, a crescut cu 2.400 de locuri față de anul anterior, până la 38.158, potrivit datelor Centrului Național de Dezvoltare a Învățământului Profesional și Tehnic (CNDIPT). În ultimii ani, învățământul profesional a cunoscut o dezvoltare continuă pe măsură ce cererea de meseriași pe piața muncii a urmat o pantă ascendentă.

„Școlile profesionale le oferă elevilor oportunități reale de inserare pe piața muncii. De aceea, ne bucurăm să constatăm un interes în creștere al elevilor pentru calificările profesionale, în concordanță cu cererea tot mai mare din partea companiilor pentru meseriași bine pregătiți. Elevii au posibilitatea să-și aleagă dintr-o paletă largă de meserii și, pe parcursul școlii, să se pregătească în domeniile cerute pe piața muncii. De asemenea, vedem că tot mai multe companii se implică să-și formeze specialiștii în timpul școlii astfel încât să pregătim personal calificat pentru toate meseriile de care avem nevoie în viaţa noastră de zi cu zi: mecanic auto, zugrav sau croitor”, a declarat Măriuca Talpeș, membru al Coaliției pentru Dezvoltarea României.

Cele mai multe clase: mecanică, turism și industria textilă

Dintr-un total de 1.376 de clase disponibile, cele mai multe locuri sunt în zona de Nord-Est a României, 325 de clase a 8.862 de locuri, și zona de Nord-Vest cu 219 clase și 6.082 de locuri.

Mecanica este domeniul de pregătire cu cele mai multe locuri alocate, respectiv 523 de clase și 14.617 de locuri, urmat de turism și alimentație 4.600 de locuri, industria textilă și pielărie cu 3.801 de locuri și construcții, instalații și lucrări publice cu 2.378 de locuri.

Ca și anul trecut, oferta cea mai mare este pentru calificări profesionale precum mecanică auto cu 6.435 de locuri, confecționer produse textile cu 3.411 de locuri, ospătar (chelner) cu 2.466 de locuri, mecanic agricol cu 1.400 de locuri, urmat de calificarea brutar – patiser – preparator produse făinoase și bucătar, fiecare cu câte 1.284, respectiv 1.298 de locuri.

Despre Coaliția pentru Dezvoltarea României

coalitia pentru dezvoltarea romanieiCoaliția pentru Dezvoltarea României este o inițiativă privată, informală, care reunește organizații reprezentantive ale mediului de afaceri din România și care promovează consultarea prin dialog transparent și consistent între autorități și comunitatea de afaceri. Obiectivul central al Coaliției este acela de a fi un partener activ pentru Guvernul și Parlamentul României în procesul de consultare și de adoptare a legislației cu impact în activitatea economică din România.

Coaliția este alcătuită din reprezentanți ai mediului de afaceri din România, precum Camera de Comerț Americană – AmCham, Asociația Oamenilor de Afaceri (AOAR), Consiliul Investitorilor Străini – FIC, Fundaţia Romanian Business Leaders-FRBL, Camera de Comerț și Industrie Româno-Germană (AHK România), precum și alte camere de comerț bilaterale sau reprezentanțe comerciale ale unor state membre UE, din SUA și Canada.

Despre autor

avatar

Fondator RomâniaPozitivă.ro, Florin este educator de emoție și gând pozitiv. Florin susține acest demers prin programele sale de training și prin platforma de informație și educație pozitivă, www.RomaniaPozitiva.ro cu peste 30 de autori și peste 30 000 de articole de Bine despre România publicate încă din 2006. Florin are aproape 20 de ani de experiență ca trainer pentru circa 10 000 de participanți, iar domeniile de expertiză includ: facilitare de procese de învățare, orientarea spre soluție (psihologie pozitivă aplicată pentru rezolvarea problemelor), antreprenoriat social, ”train the trainers”, design thinking, managementul echipelor, management de proiect, recrutare şi selecţie, comunicare, teambuilding. Florin a lucrat 4 ani în industria berii alături de InBev având atribuții de training pe mai multe procese de vânzări și de business pentru o rețea cu peste 40 de firme de distribuție de bunuri de larg consum pe întreg teritoriul țării. Florin și-a început cariera profesională alături de echipa AIMS Timișoara - 4 ani de experiență în recrutare și selecție de personal și training. Florin are experiență ca moderator/speaker pentru diverse evenimente și conferințe: TEDx București, Impact HUB, Zilele Biz, Future Makers, ASPEN Leadership Program, Leaders for Justice Program, Automotive Forum, “Conferința Anului Viitor”, Inspiro, Bucharest Integrity Gathering, Conferința de Voluntariat, The Conference about Happiness, “Fabricat în Țara lui Andrei”cu NESsT & Petrom, WWF Școli Verzi în Europa, Criminalitate Forestieră WWF, Interpol, Client Earth), TEDx Galați, TEDx Constanța. Majoritatea clienţilor lui Florin sunt din aria de business, companiile activând în domenii foarte diferite (servicii, IT, automotive, bunuri de larg consum, consultanţă) pe întreg teritoriul ţării. Florin este implicat şi în proiecte de training și facilitare pentru organizaţii nonguvernamentale. Florin a fost membru entuziast în organizațiile AIESEC Timișoara și ARDOR Banat. Florin desfăşoară şi proiecte de training și facilitare în sistem deschis („open training”), un exemplu de astfel de program fiind cursul „Train the Trainers” cu Institutul Român de Training și Training Cafe. Motivaţia principală este dorinţa de a schimba lucrurile în Bine în România. Florin este certificat Formator A.N.C., White Belt @ ABInBev. Florin este mare fan de biciclete, mișcare în aer liber, muzică uneori chiar clasică și indiană.

Comentează

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.